بهترین دارو برای عفونت ادراری مردان و زنان کدام است؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

عفونت ادراری یکی از مشکلات نسبتا شایعی است که به دلیل عفونت باکتریایی در دستگاه ادراری ایجاد می‌شود. این نوع عفونت می‌تواند در قسمت‌های مختلف دستگاه ادراری مانند مجرای ادرار، مثانه، حالب‌ و کلیه‌ها رخ دهد و اغلب با علائمی همچون سوزش ادرار، تکرر ادرار، درد در ناحیه لگن یا کمر همراه است. پزشک متخصص بهترین دارو برای عفونت ادراری را بسته به شدت عفونت، نوع باکتری، وضعیت جسمانی فرد و مقاومت دارویی انتخاب می‌کند. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا به معرفی موثرترین داروها برای درمان عفونت ادراری مردان و زنان بپردازیم.

کدام دارو برای عفونت ادراری شدید مناسب است؟

عفونت ادراری (UTI) زمانی رخ می‌دهد که باکتری‌ها وارد مثانه یا دیگر قسمت‌های دستگاه ادراری شوند. پزشک معمولا برای درمان علائم این عارضه همچون سوزش ادرار و نیاز فوری به ادرار کردن، آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند. مصرف آنتی‌بیوتیک طبق دستورالعمل پزشک و در بازه زمانی تعیین‌شده اهمیت زیادی دارد؛ زیرا در صورتی که عفونت به سمت کلیه‌ها گسترش یابد، علائم شدیدتری مانند تب و لرز، درد پهلو، حالت تهوع، استفراغ و خون در ادرار مشاهده می‌شوند.

تصویر قرص سفید گچی همراه با یک لیوان آب در دستان یک خانم
داروهای درمان‌کننده عفونت ادراری بر اساس شدت عفونت و نوع باکتری تجویز می‌شوند.

دکتر سوزش ادرار بهترین دارو برای عفونت ادراری شدید را براساس نتایج کشت ادرار و وضعیت عمومی بیمار انتخاب می‌کند. در بسیاری از موارد، آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی یا تزریقی قوی برای مدت هفت تا ۱۴ روز تجویز می‌شوند. داروهای رایج و موثر برای درمان عفونت ادراری شدید عبارت‌اند از:

  • سیپروفلوکساسین
  • لووفلوکساسین
  • سفتریاکسون
  • آموکسی‌سیلین
  • سفالکسین
  • تری‌متوپریم/سولفامتوکسازول

لازم به ذکر است که مصرف داروهای فوق بدون تجویز پزشک متخصص، می‌توانند موجب بروز مقاومت دارویی و عوارض جدی شوند. در صورت بروز مقاومت دارویی، آنتی‌بیوتیک‌ها دیگر قادر به از بین بردن باکتری‌ها نیستند و عفونت به درمان پاسخ نمی‌دهد. به همین دلیل، تشخیص نوع عفونت و تجویز بهترین دارو برای عفونت ادراری باید توسط پزشک انجام شود. همچنین از داروهای تجویزی برای بزرگسالان تحت هیچ شرایطی برای درمان عفونت ادراری در کودکان استفاده نکنید.

بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان

آنتی‌بیوتیک‌ها بهترین دارو برای عفونت ادراری زنان هستند. نوع آنتی‌بیوتیک براساس نوع باکتری عامل بیماری و شدت عفونت انتخاب می‌شود. درمان با آنتی‌بیوتیک برای عفونت ادراری زنان باید فقط با دستور مستقیم پزشک متخصص و طبق دستورالعمل تعیین‌شده انجام شود. البته گاهی پزشک قرص فنازومکس را در کنار آنتی‌بیوتیک برای تسکین علائم عفونت دستگاه ادراری تجویز می‌کند.

در ادامه بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان را معرفی می‌کنیم:

۱- نیتروفورانتوئین (Nitrofurantoin)

نیتروفورانتوئین بهترین دارو برای عفونت ادراری ساده در زنان است که به صورت کپسول یا قرص تجویز می‌شود. پزشک معمولا توصیه می‌کند، زنان این دارو را ۲ بار در روز و به مدت پنج تا هفت روز مصرف کنند. نیتروفورانتوئین معمولا برای درمان عفونت ادراری کوتاه‌مدت تجویز می‌شود و گزینه مناسبی برای عفونت‌های شدید نیست.

۲- تری‌متوپریم/سولفامتوکسازول (Trimethoprim/Sulfamethoxazole)

تری‌متوپریم/سولفامتوکسازول نوعی آنتی‌بیوتیک موثر برای درمان عفونت ادراری زنان، به‌ویژه عفونت مثانه (سیستیت) است. این دارو به صورت ترکیبی با ۲ ماده فعال، تری‌متوپریم و سولفامتوکسازول عمل می‌کند و به دلیل جلوگیری از رشد و تکثیر باکتری‌ها به عنوان بهترین دارو برای عفونت ادراری باکتریایی شناخته می‌شود. پزشک معمولا این دارو را برای ۲ بار در روز و به مدت سه تا پنج روز تجویز می‌کند. از مصرف خودسرانه این دارو بپرهیزید؛ زیرا موجب مقاومت باکتریایی می‌شود.

۳-سیپروفلوکساسین (Ciprofloxacin)

سیپروفلوکساسین یک آنتی‌بیوتیک از خانواده فلوروکینولون‌ها است که برای عفونت‌های پیچیده تجویز می‌شود. همچنین ممکن است، پزشک در مواردی که عفونت ادراری زنان به هیچ یک از آنتی‌بیوتیک‌های دیگر پاسخ نمی‌دهد، از این دارو استفاده کند. قرص سیپروفلوکساسین با مهار کردن آنزیم‌هایی که وجودشان برای رشد و تکثیر باکتری‌های عامل عفونت ادراری ضروری است، باعث از بین رفتن آن‌ها و رفع عفونت می‌شوند. پزشک معمولا این دارو را برای ۲ بار در روز و به مدت سه تا هفت روز تجویز می‌کند. 

در ادامه می‌توانید عکس قرص عفونت ادراری سیپروفلوکساسین را مشاهده کنید:

تصویری از عکس قرص عفونت ادراری سیپروفلوکساسین
سیپروفلوکساسین یکی از بهترین آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان عفونت ادراری زنان و مردان است که باید با تجویز پزشک مصرف شود.

۴- آموکسی‌سیلین (Amoxicillin)

آمکسی‌سیلین یک آنتی‌بیوتیک قوی از دسته پنی‌سیلین‌ها است که به دلیل اثربخشی مطلوب در مهار باکتری‌ها به عنوان بهترین دارو برای عفونت ادراری در زنان شناخته می‌شود. این دارو با جلوگیری از ساخت دیواره سلولی باکتری‌ها، رشد و تکثیر آن‌ها را متوقف می‌کند. آموکسی‌سیلین معمولا برای عفونت ادراری باکتریایی خفیف تا متوسط تجویز می‌شود. پزشک متخصص دوز و مدت زمان مصرف این دارو را ۲ تا سه بار در روز و برای هفت تا ۱۰ روز در نظر می‌گیرد.

۵- فلوکونازول (Fluconazole)

فلوکونازول را می‌توان بهترین دارو برای عفونت ادراری بانوان با منشا قارچی دانست. اگرچه عفونت باکتریایی شایع‌تر ست، اما در برخی زنان، به‌ویژه آن‌ها که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، قارچ‌ها می‌توانند باعث بروز عفونت مجاری ادراری شوند. پزشک زمانی که سوزش ادرار زنان ناشی از قارچ کاندیدا باشد، مصرف قرص فلوکونازول را در دستور کار قرار می‌دهد. این دارو دوزهای مختلفی دارد و پزشک بسته به شدت عفونت آن را به صورت تک‌دوز یا چند دوز تجویز می‌کند.

۶- فسفومایسین (Fosfomycin)

 تصویری از عکس قرص عفونت ادراری فسفومایسین
مصرف داروی فسفومایسین با تجویز پزشک متخصص برای دوران بارداری بلامانع است.

فسفومایسین یک آنتی‌بیوتیک است که برای درمان عفونت ادراری ساده مانند عفونت مثانه تجویز می‌شود. مکانیسم این دارو بر پایه مهار آنزیم‌های ضروری برای ساخت دیواره سلولی باکتری‌ها عمل می‌کند و باعث توقف رشد و تکثیر آن‌ها می‌شود. فسفومایسین اثربخشی مطلوبی در درمان عفونت ادراری خفیف تا متوسط دارد. همچنین در مواقعی که بدن نسبت به سایر آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم شده، مورد استفاده قرار می‌گیرد. پزشک معمولا این دارو را به صورت تک‌دوز تجویز می‌کند.

بهترین دارو برای عفونت ادراری در مردان

درمان عفونت ادراری در مردان کمی پیچیده‌تر است؛ زیرا این عارضه در مردان با مشکلات زمینه‌ای مانند بزرگ شدن پروستات، سنگ کلیه یا عفونت مزمن همراه می‌شود. از همین‌رو با وجود اینکه برخی داروهای درمان‌کننده عفونت ادراری مردان با زنان مشترک هستند، اما ممکن است پزشک آن‌ها را برای دوره درمان طولانی‌تری تجویز کند. 

در ادامه بهترین دارو برای عفونت ادراری اقایان را معرفی می‌کنیم:

۱- سیپروفلوکساسین (Ciprofloxacin)

سیپروفلوکساسین همان‌طور که برای عفونت ادراری زنان مفید است، به عنوان یکی از داروهای خط اول درمان عفونت‌های ادراری پیچیده در مردان هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دارو توانایی بالایی در درمان عفونت‌های ادراری ناشی از بیماری زمینه‌ای همچون بزرگ شدن پروستات دارد. پزشک معمولا ۵۰۰ میلی‌گرم سیپروفلوکساسین را برای ۲ بار در روز و به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز تجویز می‌کند. نکته مهم مصرف سیپروفلوکساسین به عنوان بهترین دارو برای عفونت ادراری در مردان این است که باید حتما توسط پزشک متخصص تجویز شود؛ زیرا در صورت استفاده نادرست مقاومت باکتریایی و دیگر عوارض جانبی ایجاد می‌کند.

۲- سفتریاکسون (Ceftriaxone)

تصویری از ویال و جعبه داروی سفتریاکسون
این دارو به صورت تزریقی استفاده می‌شود.

سفتریاکسون نوعی آنتی‌بیوتیک از دسته سفالوسپورین‌ها است و به عنوان بهترین دارو برای عفونت ادراری در مردان شناخته می‌شود. این دارو که معمولا دکتر اورولوژی آن را به صورت وریدی یا عضلانی استفاده می‌کند، برای عفونت‌های ادراری پیچیده یا مواردی که عفونت به کلیه‌ها سرایت کرده، تجویز می‌شود. سفتریاکسون با افزایش حجم ادرار به دفع باکتری‌ها از بدن کمک می‌کند. البته لازم به ذکر است که سفتریاکسون نوعی داروی ادرارآور به‌شمار می‌آید و هنگام استفاده از آن باید آب زیادی بنوشید تا بدن دچار کم‌آبی نشود.

۳- تری متوپریم/سولفامتوکسازول (Trimethoprim/Sulfamethoxazole)

تری‌متوپریم/سولفامتوکسازول از دیگر داروهای مشترک بین زنان و مردان برای درمان عفونت ادراری به‌شمار می‌آید، اما دوز و مقدار مصرف آن در آقایان متفاوت است. این دارو از ترکیب ۲ ماده فعال تری‌متوپریم و سولفامتوکسازول تشکیل شده و با مهار آنزیم‌های ضروری برای رشد و تکثیر باکتری‌ها، موجب درمان عفونت ادراری پیچیده در مردان می‌شود. 

پزشک زمانی که بیمار به فلوروکینولون‌ها حساسیت داشته باشد یا به سایر آنتی‌بیوتیک‌ها پاسخ ندهد، این دارو را به صورت تک‌دوز و به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز تجویز می‌کند. اگر شما یک آقا هستید و جدیدا با علائم عفونت ادراری مواجه شده‌اید یا پس از دریافت دارو و مصرف آن در مدت زمان تعیین‌شده، احساس بهتری ندارید، در اسرع وقت با دکتر اورولوژیست آنلاین مشورت کنید تا در صورت نیاز بررسی‌های تخصصی انجام شود.

۴- لووفلوکساسین (Levofloxacin)

 تصویری از عکس قرص عفونت ادراری لووفلوکساسین ۵۰۰ میلی‌گرمی
همان‌طور که در عکس قرص عفونت ادراری می‌بینید، دوز رایج این دارو ۵۰۰ میلی‌گرم است.

لووفلوکساسین یکی از آنتی‌بیوتیک‌های قوی و پرکاربرد از گروه فلوروکینولون‌ها است که به عنوان بهترین دارو برای عفونت ادراری در مردان شناخته می‌شود. این دارو اثربخشی مطلوبی در درمان عفونت‌های ادراری پیچیده مردان دارد. لووفلوکساسین با مهار آنزیم‌های ضروری برای ساخت DNA باکتری، موجب توقف رشد و تکثیر آن‌ها می‌شود. عفونت ادراری در مردان معمولا با درگیری پروستات یا انسداد مجاری ادراری همراه است. پزشک برای درمان این عارضه معمولا ۵۰۰ میلی‌گرم لووفلوکساسین را برای یک بار در روز و به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز تجویز می‌کند.

بهترین دارو گیاهی برای عفونت ادراری در مردان و زنان

برخی شرکت‌های داروسازی از گیاهان دارویی که خاصیت ضد عفونی دارند برای تولید داروی درمان‌کننده عفونت ادراری استفاده می‌کنند. این داروها نمی‌توانند جایگزین آنتی‌بیوتیک شوند و تاثیری در درمان عفونت‌های شدید ندارند. با این حال ممکن است تا حدودی به بهبود عفونت‌های خفیف مجاری ادراری کمک کنند. 

در ادامه چند داروی گیاهی موثر و شناخته‌شده برای درمان عفونت ادراری مردان و زنان را معرفی می‌کنیم:

  • قرص مدریک گل دارو حاوی عصاره خشک اندام هوایی گیاه دم اسب و خاصیت پاکسازی و ضد عفونی‌کنندگی مجاری ادراری
  • کپسول کرن فیکس هرباویوا حاوی عصاره میوه کرنبری و دارای خاصیت آنتی‌اکسیدانی
  • شربت اورتیکا حاوی عصاره گیاه گزنه و دارای خاصیت کاهش‌دهنده التهاب و عفونت دستگاه ادراری

راهنمای مراجعه به پزشک

عفونت ادراری از مشکلات نسبتا شایع دستگاه ادراری است که معمولا با علائمی همچون تکرر ادرار، سوزش ادرار، درد در ناحیه زیر شکم یا کمر همراه می‌شود. انتخاب بهترین دارو برای عفونت ادراری به عواملی مانند شدت عفونت، نتیجه آزمایش کشت ادرار، سابقه پزشکی فرد و نحوه پاسخ بدن به درمان بستگی دارد. پزشک ممکن است برای درمان این عارضه از آنتی‌بیوتیک‌های مختلف استفاده کند. آنتی‌بیوتیک‌ها را باید حتما زیر نظر پزشک متخصص مصرف کنید تا از بروز مقاومت دارویی و عوارض جدی جلوگیری شود. 

ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با بهترین دارو برای عفونت ادراری مردان و زنان آشنا کردیم. اگر در این مورد سوالات بیشتری دارید، می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و از بهترین پزشکان متخصص همچون دکتر متخصص زنان و دکتر اورولوژیست مشورت بگیرید. همچنین درمانکده امکان دریافت نوبت اینترنتی جهت مراجعه حضوری یا مشاوره آنلاین تلفنی، متنی و تصویری را برای شما فراهم کرده است.

سوالات متداول

کدام دارو برای درمان عفونت ادراری زنان باردار مناسب است؟

آنتی‌بیوتیک در دوران بارداری باید با احتیاط و زیر نظر پزشک مصرف شود. پزشک معمولا برای درمان عفونت ادراری در دوران بارداری آنتی‌بیوتیک‌های بی‌خطر مانند آموکسی‌سیلین و فسفومایسین تجویز می‌کند.

آیا برای درمان عفونت ادراری باید آنتی‌بیوتیک مصرف کنیم؟

بله. معمولا برای درمان عفونت ادراری آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود. پزشک بهترین آنتی‌بیوتیک برای عفونت ادراری را بسته به شدت عفونت و نوع باکتری مشخص می‌کند.

بهترین دارو برای عفونت ادراری کدام است؟

آنتی‌بیوتیک‌های مختلفی برای درمان عفونت ادراری زنان و مردان وجود دارند که باید توسط پزشک و بسته به شدت عفونت یا نوع باکتری تجویز شوند. در این مقاله به طور مفصل درباره بهترین دارو برای عفونت ادراری زنان و مردان صحبت کرده‌ایم.

منابع: clevelandclinic | mayoclinic

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 1.3 / 5. تعداد رای‌ها 3

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها