شیلد پلاستیکی یا ماسک

چرا شیلد پلاستیکی جایگزینی ایمن برای ماسک پارچه ای نیست

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

ماسک صورت در مرکز توصیه های بهداشتی برای محافظت از خود و دیگران در برابر کرونا باقی می ماند. برخی افراد به شیلدهای پلاستیکی صورت به عنوان جایگزین ماسک نگاه می کنند.

کارشناسان می گویند که آنها می توانند از فرد محافظت کنند. با این حال دقیقاً مشخص نیست که آنها در مقایسه با ماسک های صورت، تا چه اندازه از فرد محافظت می کنند.

کلیه داده ها و آمارها بر اساس داده های موجود در دسترس عموم در زمان انتشار هستند. برخی از اطلاعات ممکن است قدیمی باشد. از مرکز ویروس کرونای ما دیدن کرده و برای گرفتن جدیدترین اطلاعات درباره شیوع ویروس کرونا صفحه به روزرسانی های زنده ما را دنبال کنید.

مشاهده بیشتر : لیست دکتر فوق متخصص عفونی

ماسک

اگرچه مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) همچنان به استفاده از ماسک های صورت را به عنوان یکی از توصیه های اصلی خود برای جلوگیری از انتقال SARS-CoV-2 – ویروسی که باعث ایجاد کرونا می شود – توصیه می کند، برخی از افراد برای محافظت در برابر ویروس به شیلد های پلاستیکی روی آورده اند.

شیلدهای پلاستیکی صورت برخی مخالفت هایی که مردم ممکن است با زدن ماسک به علت گرم بودن و محدود کردن تنفس داشته باشند را برطرف می سازند.

این سال همچنان باقی است که آیا آنها به اندازه ماسک های صورت موثر هستند؟

همچنین آیا مواردی وجود دارد که آنها بتوانند برای ماسک صورت گزینه جایگزین قابل قبولی، مثلاً برای وقتی افراد به دلیل شرایط پیشین دچار مشکلات تنفسی هستند، باشند؟

آیا شیلدهای صورت می توانند از پخش شدن کرونا جلوگیری کنند؟

شیلد پلاستیکی

طبق گفته دکتر مایکل بی ادموند MPH ، MPA ، MBA، افسر ارشد کیفیت و افسر پزشکی همکار برای مراقبت های بهداشتی دانشگاه آیووا و استاد بالینی بیماری های عفونی در کالج پزشکی کارور دانشگاه آیووا، محافظ های پلاستیکی صورت می توانند خطر ابتلا به ویروس را کاهش دهند.

وی گفت: “به نظر می رسد مکانیسم اصلی انتقال COVID از طریق قطرات باشد.” وی افزود: “شیلدهای صورت برای پیشگیری از ورود قطرات به بینی، دهان و چشم عالی هستند، قسمت هایی از بدن که ویروس برای ایجاد عفونت به آنها وارد می شود.”

دکتر جوی هنینگسن، استادیار بالینی بخش VAMC، در دانشگاه آلاباما در دانشکده پزشکی بیرمنگام با این حال خاطرنشان کرد که “ما هنوز هیچ اطلاعاتی در مورد اینکه آیا شیلدهای صورت به تنهایی بتوانند به جلوگیری از شیوع کرونا از یک فرد آلوده کمک کند، نداریم.” وی گفت: “اما آنها ممكن است به همراه استفاده از ماسك، از فرد در برابر فرد آلوده محافظت كنند.”

مشاهده بیشتر : لیست بهترین دکتر متخصص داخلی

شیلدهای پلاستیکی چقدر موثرند؟

در حالی که شیلدهای پلاستیکی صورت می توانند از افراد در برابر ابتلا به ویروس محافظت کنند، ما از متخصصان خود پرسیدیم که آنها در مقایسه با ماسک های صورت چقدر موثر هستند.

ادموند گفت در این مرحله، ما نمی دانیم. هیچ مطالعه ای برای مقایسه این دو منتشر نشده است. با این حال وی به مطالعه ای که هنوز منتشر نشده است اشاره کرد که نشان می دهد شیلدهای صورت می توانند محافظت بهتری نسبت به ماسک صورت در مقابل شخص بیماری که در فاصله 24 اینچی از وی سرفه می کند، ایجاد نمایند.

با این وجود هنینگسن به مطالعه دیگری اشاره کرد که به دنبال شیوع کرونا در سوئیس انجام شد. در این مطالعه آزمایش هیچ یک از افرادی که ماسک استفاده کرده بودند از نظر ویروس مثبت نبود. اما آزمایش چندین نفر که از شیلد استفاده کرده بودند، مثبت شد.

نتیجه گیری او؟ شیلدهای صورت مکمل مناسبی برای ماسک های صورت هستند اما نباید به جای آنها استفاده شوند.

هنینگسن گفت: “چیزی به نام تعداد زیادی سلاح علیه ویروس کرونا وجود ندارد.” “هر چه محافظت بیشتر باشد، بهتر است.” “پوشش صورت، شستن منظم دست، فاصله فیزیکی با افراد دیگر و ماندن در خانه تا حد ممکن، ابزارهای بسیار خوبی هستند. وی افزود: “به تمام روشهای لازم یک محافظ صورت اضافه کرده و از “خوب” به “عالی” بروید.”

بیشترین بهره وری از شیلد صورت

هنینگزن و ادموند برای استفاده بیشتر از محافظ صورت این سه مورد را توصیه می کنند:

1. همیشه از شیلد صورت به همراه ماسک استفاده کنید

هنینگتون توضیح داد که استفاده از شیلد صورت بیشترین فایده را هنگامی دارد که به همراه ماسک استفاده شود.

وی گفت: “ماسک صورت پارچه ای از دیگران محافظت می كند. نوع دوستی که شما با پوشیدن آن از خود نشان می دهید، مهربانی در حق دیگران است، و این مهربانی وقتی شخصی برای شما ماسک می زند، به شما بر می گردد. در این هنگام که هر دو طرف ماسک می زنند، جادوی واقعی رخ می دهد. ماسک من از تو محافظت می کند، ماسک تو از من محافظت می کند.” افزودن شیلد صورت، نو علی نور است و از خود شخصی که از آن استفاده کرده محافظت می نماید.

2. مطمئن شوید که شیلد صورتتان به درستی روی صورت جا گرفته

ادموند گفت: “شیلد باید به سطح چانه یا پایین آن برسد.” وی گفت شیلد تقریباً باید از گوشه به گوشها برسد و “نباید بین پیشانی و جلوی شیلد شکافی وجود داشته باشد مگر اینکه پوششی روی شکاف قرار داشته باشد. در غیر این صورت قطره ها می توانند از شکاف عبور کرده و روی صورت شما فرود می آیند. “

مشاهده بیشتر : بهترین پزشک متخصص ریه

3. بعد از هر بار استفاده، شیلد صورت خود را تمیز و ضد عفونی کنید

منبع موثق CDC پیشنهاد می کند در صورت موجود بودن به دستورالعمل های سازنده مراجعه کنید. اگر هیچ دستورالعملی وی آن نباشد، این منبع توصیه می کند شیلد را با یک شوینده خنثی و آب گرم شسته و بعد آبکشی نمایید تا هر گونه گرد و غبار و آلودگی قابل مشاهده از روی آن پاک شود. سپس شیلد را با ضد عفونی کننده ای که ترجیحاً بر پایه کلر باشد، ضد عفونی کنید. الکل به مرور زمان پلاستیک و چسب ها را از بین می برد. علاوه بر این، ممکن است هرگونه خاصیت ضد لعاب یا ضد مه شیلد را از بین ببرد. پس از آن دوباره با آب تمیز آبکشی کرده تا هرگونه باقیمانده را از بین ببرید. برای از بین بردن هر گونه رطوبت باقیمانده، از سشوار یا دستمال کاغذی تمیز استفاده نمایید.

آیا شیلد های پلاستیکی صورت جایگزینی بهتر از ماسک های پارچه ای برای افراد خاص هستند؟

در نگاه اول ممکن است به نظر برسد که شیلد های صورت برای برخی از افراد مانند افرادی که برای برقراری ارتباط به لبخوانی نیاز دارند یا افرادی که در تنفس مشکل دارند، گزینه مناسبی است.

متاسفانه هنینگسن گفت که شیلد های صورت فقط مکملی برای ماسک صورت هستند. شیلد نباید به جای ماسک استفاده شود و همچنین مردم نباید باور کنند که این دو سطح یکسانی از محافظت را ارائه می دهند.

وی گفت: “این عالی خواهد بود وقتی ماسک های با کیفیت و واضح به راحتی در دسترس ما باشد که به ما امکان دهند طیف وسیعی از احساسات انسانی را منتقل کرده و به کسانی که از لب خوانی در ارتباطات استفاده می کنند کمک کنند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای‌ها 1

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

1 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
اسماعیلی
اسماعیلی
3 سال قبل

“فوریتِ استفادۀ گسترده از ابزار حفاظتیِ ترکیبی در برابر کرونا و توزیع رایگان سپر محافظِ صورت”
.
. بنا به گسترش فزاینده و فاجعه-بارِ عفونت ناشی از ویروس کرونای جدید (SARS-CoV-2) در کشور به طور عام و پایتخت به طور خاص، انجام اقداماتی کارآ در سطح گسترده برای مقابلۀ مؤثر با این تهدید بسیار جدیِ متوجه سلامت عمومی ضرورت فوری دارد. با توجه به شرایط خاص کشورمان، یکی از مؤثرترینِ این اقدامات میتواند اجباری شدنِ استفادۀ همگانی از ابزار حفاظتی به ویژه ماسک و سپر محافظ صورت (شیلد) “همراه با توزیع رایگانِ شیلد” و ضمن توجه بایسته به دیگر مواردِ مقتضی باشد. (چه این که استفاده از سپر محافظ صورت همراه با ماسک و پوششی، هرچند قابل شستشو، دستکم بر روی دهان یکی از بهترین توصیه های عملی و کاربردی برای همگان برای محافظت در برابر کرونا در فضاهای عادی است.)
.
. در جمع-بندی مطالبِ مربوط به میزان تأثیر استفاده از هر یک از ابزار حفاظتی یا ترکیب آنها در پیشگیری از (الف) “مبتلا شدن” و (ب) “مبتلا کردن” نتایج زیر به دست میاید:
.
. 1) استفاده از ماسکهای معمول به تنهایی توسط یک فرد در پیشگیری از مبتلا شدنش به کرونا بی تاثیر نیست؛ اما بیشترین فایدۀ استفاده از ماسکهای معمول در “پیشگیری از مبتلا کردنِ” دیگران میباشد، به خصوص در هنگام عطسه و سرفه و مانند اینها توسط فردِ مبتلا. (البته این به شرطی است که استفاده از ماسکِ مناسب درست انجام شود و به ویژه استفاده از آن سبب ایجاد نوعی اطمینانِ کاذب در افراد و بی مبالاتیِ آنان بر این اساس نگردد.)
.
. 2) تأثیر استفاده از شیلد به تنهایی توسط یک فردِ غیرمبتلا به کرونا در “پیشگیری از مبتلا شدنِ” او (در مواجهه با یک بیمار کرونایی)، در مقایسه با تأثیر استفادۀ تنها از ماسکهای معمول طبعاً بیشتر میباشد. این همچنین به سبب پوشش نفوذناپذیری است که در شیلد به طور کامل صورت را میپوشاند.
.
. 3) اگر فردی که مبتلا به کرونا است فقط از شیلد مناسب استفاده کند، در مقایسه با حالتی که او تنها از ماسکهای معمول استفاده کند، احتمال کمتری برای مبتلا کردنِ بقیه وجود خواهد داشت، البته “اگر و فقط اگر” استفاده از شیلد صورت سبب نوعی اطمینان کاذب در افراد و عدم توجه به دیگر موارد نشده و همچنین افراد غیرمبتلا و بدون محافظ در زیر شیلدِ او و موقعیتهایی مانند آن قرار نگرفته باشند. [برای مثال، آرایشگرانی که به کرونا مبتلا بوده، فقط از شیلد استفاده کرده و مشتریانشان در موقعیتی در زیر شیلدِ آنها قرار میگیرند، شانس این که مشتریانِ بی حفاظِ خود را به خصوص در هنگام عطسه و سرفه آلوده نمایند میتواند حتی بیشتر از زمانی باشد که آن آرایشگران تنها از ماسکهای صورت استفاده نمایند.]
.
. استفاده از شیلد مناسب صورت از چشمها هم محافظت نموده، احتمال لمس صورت را کاهش داده، قابل شستشو و استفادۀ پیوسته برای بلندمدت بوده و در کل ابزاری عملی و اقتصادی است. (ضمن این که بر خلاف تصور، با توجه به اندازۀ نسبتاً بزرگترِ ویروس کووید-19 (Covid-19) در مقایسه با برخی انواع دیگرِ ویروسها، احتمال این که ویروسهای کووید-19 “در محیطهای معمول” به تعداد کافی برای بیماری-زاییِ جدی از فضای بازِ پایین شیلد در پایین چانه به سمت بالا حرکت کنند عملاً اندک خواهد بود.)
.
– وجود ماسک و پوششی هرچند ساده بر روی دهان در زیر شیلد صورت نیز فواید مهم و متعددی دارد؛ هم از هر گونه احتمال آلوده ساختن مشکل-سازِ محیط و دیگرانی که در موقعیتی نامناسب نسبت به شیلد و به ویژه در زیر آن قرار میگیرند در هنگام عطسه و سرفۀ آن فردی که از شیلد استفاده میکند (در صورتی که مبتلا به کرونا باشد) میکاهد، هم احتمال بخارگرفتگی در سطح داخلیِ شیلد در هنگام استفاده (به خصوص در هوای سرد) را کاهش میدهد، هم مانع پاشش قطرات بزاق به سطح داخلی شیلد و ایجاد نمای نامناسب در هنگام سرفه و عطسه میگردد و هم نفس کشیدن برای مدت طولانی را مشکل نکرده و استفاده از آن برای بسیاری سهلتر است.
.
. توجه داشته باشیم که در برخی مقایسه ها بین شیلد و ماسک و در فیلمهای قابل تأملِ مربوط، که به نوعی در صدد پاسخ به پرسشِ “ماسک بهتر است یا شیلد” میباشند ، چه بسا این “ماسکهای جراحی و با کیفیت بالا” هستند که با شیلد صورت، به ویژه در هنگام عطسه و سرفه، مقایسه میشوند نه بسیاری ماسکهای معمولی که توسط مردم عادی در عمل استفاده گشته و چه بسا توسط مراجعی نیز توصیه میشوند. (ضمن این که ماسکهای جراحی هم محدودیتها و مسائل خاص خود را داشته و چندبار مصرف نیستند.) وقتی در بارۀ استفاده از یک ابزار حفاظتی توسط عموم در سطح گسترده، به طور مستمر و برای بلندمدت صحبت میکنیم و منظورمان فقط کادر پزشکی در محیطهای خاص نیست، به یاد داشتنِ این نکته به نوبۀ خود بسیار مهم خواهد بود.
.
. اشاره به این نکته نیز لازم است که اگر ابزاری مانند ماسک یا هر چیز دیگر به هر دلیل بخواهد سبب مشکل و سختی در تنفس، مثلاً در هنگام فعالیت و پس از گذشت مدت زمانی از استفاده، شود خود میتواند یک مشکل محسوب گشته و در عمل بخشی از صورت مسئله و نه راه حل باشد. برای نمونه، بهره-گیری از بعضی ماسکهای ضخیمِ دست-ساز که دارای لایه های متعدد و منافذ ریز و اندک یا گاه بدون منفذ بوده و روی دهان و بینی را هم بپوشانند برای بعضی خود یک مشکل است. در چنین مواردی و به فرض تداوم استفاده، تنفس میتواند سخت گشته و دم ها عمیقتر شوند. خودِ این دمهای عمیقتر و “فشار منفیِ” بیشتری که در هنگام چنین دمهایی ایجاد میشود، به ویژه اگر ماسک نیز پس از مدتی مرطوب گشته و از شیلد نیز به طور همزمان استفاده نشده باشد، میتواند در محیطهای آلوده مشکل-ساز شود.
.
. ● بنابراین یکی از بهترین و عملیترین شیوه های حفاظتی “برای افراد عادی در شرایط معمول” استفاده از شیلد مناسب همراه با ماسک و پوششی، هرچند قابل شستشو، دستکم بر روی “دهان” است.
.
. یکی از بهترین گزینه های در دسترس برای ساخت یک پوشش و ماسک صورت خانگی نیز پارچه هایی با ضخامت مناسب و ریزبافت هستند که به طور خاص برای خشک کردن مناسبِ وسایل به کار میروند. از این پارچه ها میتوان ترجیحاً در دولایه یا بیشتر برای ساخت ماسکهای خانگی قابل شستشو استفاده کرد.
.
. اهمیت راهبردیِ این استفادۀ ترکیبی از ابزار حفاظتی مقتضی توسط همگان در فضاهای عادی و به ویژه وقتی فاصلۀ بین افراد به کمتر از یک تا “دو” متر میرسد از همان اوایل همه-گیریِ کرونا در چارچوب آنچه نوعی حائل-گذاریِ اجتماعی (Social Precluding) یا حائل-گذاری فیزیکی (Physical Precluding) نامیده میشود به طور جدی و گسترده مطرح شده بود. مجموعۀ یافته ها و تجاربِ بعدی در طی ماههای گذشته نیز به نوبۀ خود درستی و فوریتِ آن همراه با توزیع رایگان شیلدِ مناسب برای عموم را بیش از پیش نشان داده و دقیقترش نمود. به طور کلی، چه فاصله-گذاری فیزیکی (Physical Distancing) یا همان فاصله-گذاری اجتماعی (Social Distancing) و مجموعه محدودیتهای مربوط به درستی اِعمال بشود و چه به هر دلیل اِعمال نشود، “در هر صورت” حائل-گذاریِ فیزیکی اهمیت و کارکردی “راهبردی” خواهد داشت- چه این که این حائل-گذاری فیزیکی همچنین میتواند با استفادۀ ترکیبی از ابزارهای حفاظتیِ مقتضی شامل شیلد صورت مناسب همراه با پوششی هرچند قابل شستشو دستکم بر روی دهان محقق گردد.
.
. این در حالی است که توصیه به استفادۀ همگانی از ماسکِ تنها، عملا ً به آن نتایج بایسته نخواهد انجامید. بدون توزیع گستردۀ شیلد رایگان و بدون تأکید بر اهمیت استفادۀ ترکیبی از ابزار حفاظتی لازم، گذشته از بحث مهمِ میزان کارایی استفادۀ تنها از ماسکهای معمول در پیشگیری از مبتلا کردن و مبتلا شدن، بسیاری افراد به دلایل مهمِ ” اقتصادی” و غیره در عمل و خواه و ناخواه از ماسکهای مناسب (که نیاز به تعویض مستمر دارند) آن هم به گونه ای صحیح و برای درازمدت استفاده نخواهند کرد.
.
. بر این اساس و به ویژه با در نظر داشتنِ شرایط خاص کشورمان و روند ابتلا به بیماری کرونا، آنفولانزا و از این قبیل پیشنهاد میشود همراه با “آگاه-سازی و تبلیغات گسترده” و توجه به مجموعه موارد لازم (از فاصله-گذاریهای فیزیکی، محدودیتهای مربوط و بهداشت دستها گرفته تا سطح ویتامین د D و تجویز مکملهای مقتضی در صورت لزوم …)، “استفاده از ابزار حفاظتی مانند سپر محافظ صورت همراه با ماسک و پوششی دستکم بر روی دهان” اجباری گردد. این الزام و توصیۀ به ظاهر سختگیرانه که در واقع “دستِ بالا” را میگیرد، از الزام به استفادۀ تنها از ماسکهای معمول به ویژه در کشور ما عملاً نتایجِ بسا بهتری خواهد داشت، به خصوص اگر همراه با “توزیع رایگانِ شیلد مناسب” باشد.
.
. توزیع گسترده و رایگانِ شیلد مناسب “با قابلیت استفادۀ پیوسته در درازمدت” بسیار کمک-کننده و تأثیرگذار بوده و افکار عمومی نیز در آن صورت است که از اِعمال جدیِ مقررات متناسب استقبال کرده و پذیرا خواهد بود. حتی اگر این توزیع فقط همراه با الزام به استفادۀ همگان از حداقل یک ابزار حفاظتی (“ضمن تأکیدِ جدی و بایسته بر ایمنیِ بیشتر با استفادۀ همزمان از دو ابزار”) باشد، باز فواید توزیع گستردۀ شیلد هر گونه هزینه های صرف شده به این منظور را بسا و بسا جبران میکند. حتی اگر هم در عمل و با وجود همه آموزشها و توصیه ها و حمایتها و مقررات جدیِ مقتضی، گروهی فقط از شیلد، گروهی فقط از ماسک و گروهی از ترکیب مناسبِ اینها استفاده کنند و درصد کمی نیز احیاناً از هیچکدام استفاده ننمایند، باز گامی راهبردی و بس تعیین-کننده در شکسته شدن زنجیرۀ شوم و ویرانگرِ انتقال کرونا برداشته خواهد شد.
.
. تنها و تنها با رویکردی”بهداشت-محور و با مقدم داشتنِ پیشگیری بر درمان” و با “برخوردی فعال و پیش-دستانه (Proactive)” است که میتوان به مقابله ای کارآ با فاجعۀ بزرگِ در حال وقوع پرداخت.
.