
هر جایی که هستی، بدون مراجعه به آزمایشگاه، تست کرونا بده!
تست کرونا در محل
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
حلق و دهان، دروازۀ بدن هستن. وجود مشکل در اونها برای بقیۀ اندامها هم مشکل ایجاد میکنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافتِ مشاوره
علتهای مشاهدۀ خون در مدفوع میتواند هموروئید، بواسیر، کولیت روده و… باشه. برای تشخیص و درمان درست و به موقع، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
اختلال خواب اگه جدی گرفته نشه، سلامت جسم و روان رو درگیر میکنه. تا دیر نشده علائمت رو به متخصص اعصاب و روان بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
دردهای اسکلتی یکی از شایعترین علائم ایرانیهاست، تا دیر نشده علائمت رو به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
سردرد علتهای مختلفی داره؛ از اضافه وزن گرفته تا اختلال در هورمونها. برای تشخیص درست علت سردردت تا دیر نشده علائمت رو به متخصص مغز و اعصاب بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
سرطان معده سومین سرطان شایع ایران است. همین حالا علائمت رو به متخصص گوارش بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافتِ مشاوره
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص گوش، حلق و بینی بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مُشاوره
تا دیر نشده علائمت رو به متخصص ریه بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاوره
تا دیر نشده علائمت رو به کارشناس روانشناس بگو و مشاورۀ آنلاین بگیر
دریافت مشاورهپزشک متخصص زنانوزایمان برای تشخیص بارداری از آزمایشی بهنام آزمایش بتا بارداری (Beta HCG)، استفاده میکند. در این آزمایش میزان هورمون hCG یا بتا تیتر که همان هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی است، بهدقت بررسی میشود. این هورمون 10 روز پس از لقاح اسپرم و تخمک از جفت ترشح میشود. در صورت وجود میزان معینی از این هورمون در آزمایش خون، بارداری فرد تایید میشود.
این آزمایش زمانی که فرد علائم بارداری دارد یا سیکل ماهانه او به مدت یک هفته عقبافتاده است، تجویز میشود. میزان این هورمون هر 72 ساعت، تقریبا 2 برابر میشود. در آزمایش بارداری بتا نیازی به ناشتابودن نیست و هر ساعت از شبانهروز قابل انجام است.در این مقاله از مجله درمانکده ما را همراهی کنید تا با آزمایش بتا بارداری آشنا شوید.
فهرست محتوا
تفسیر آزمایش بتا بارداری
هورمون بارداری یا گنادوتروپین کوریونی انسانی تنها زمانی در بدن انسان وجود دارد که فرد باردار شده است. این هورمون در ابتدا کم است و به مرور تا هفته 12 بارداری بهسرعت افزایش پیدا میکند و به حداکثر میزان خود میرسد. بعد از این زمان رشد این هورمون کند شده و کاهش پیدا میکند. به همین خاطر مقدار آزمایش بتا در بارداری به مرور هر 48 تا 72 ساعت افزایش مییابد. برای تفسیر آزمایش بتا برای بارداری میتوانید از جدول زیر استفاده کنید.
سن بارداری | مقدار hCG شناسایی شده در خون |
شما باردار نیستید – نتیجه منفی | کمتر از 5 mlU/ml |
هفته 3 بارداری | 5 تا 50 mlU/ml |
هفته 4 بارداری | 5 تا 426 mlU/ml |
هفته 5 بارداری | 18 تا 7.340 mlU/ml |
هفته 6 بارداری | 1.080 تا 56.500 mlU/ml |
7 تا 8 هفته بارداری | 7.650 تا 229.000 mlU/ml |
9 تا 12 هفته بارداری | 25.700 تا 288.000 mlU/ml |
13 تا 16 هفته بارداری | 13.300 تا 254.000 mlU/ml |
17 تا 24 هفته بارداری | 4.060 تا 165.500 mlU/ml |
25 تا 40 هفته بارداری | 3.640 در 117.000 mlU/ml |
تفاوت آزمایش بتا از خون و ادرار چیست ؟
در هر دو آزمایش سطح بتا یا HCG اندازهگیری میشود البته با انجام آزمایش خون سریعتر بارداری تشخیص داده میشود؛ زیرا این آزمایش حساسیت بیشتری دارد. آزمایش خون بارداری از جمله آزمایشهای کمی است که در آن میزان هورمون بهطور دقیق تعیین میشود. علاوه بر موارد گفته شده با آزمایش خون سن بارداری نیز تشخیص داده میشود.
بیشتر بخوانید: آزمایش بارداری چیست؟ انواع و دلایل کاذب تست بارداری مثبت

بهترین زمان انجام آزمایش بتا بارداری
10ام، بعد از لقاح و ارتباط خونی جنین و مادر تولید میشود. با در نظرگرفتن این موضوع، از حدود روز 11ام بعد از لقاح میتوان آزمایش خون انجام داد تا میزان آن اندازهگیری شود. این هورمون دیرتر وارد ادرار میشود و به همین خاطر از روز 12 تا 14 به بعد در ادرار مشخص است.
بهترین زمان انجام آزمایش بتا بارداری یک هفته بعد از عقبافتادن موعد سیکل ماهانه شما است. البته اگر چرخه قاعدگی نامنظمی دارید یا حتی زمان قاعدگی خود را فراموش کردهاید میتوانید تا طولانیترین چرخه قاعدگی صبر کنید و سپس اقدام به آزمایش کنید.
شرایط انجام آزمایش بتا بارداری
رای انجام آزمایش بارداری باید تا یک هفته بعد از تاخیر سیکل ماهانه صبر کنید. اگر خونریزی نداشتید یا حتی اگر لکهبینی غیرعادی داشتید میتوانید برای انجام آزمایش بارداری در هر ساعت از شبانهروز اقدام کنید. در این آزمایش نیازی به ناشتابودن ندارید.
شما عزیزان میتوانید برای مشورت و دریافت راهنمایی از طریق امکان مشاوره آنلاین با دکتر زنان و زایمان ارتباط بگیرید.

پایین بودن عدد بتا در بارداری نشانه چیست؟
سطح پایین بتا یا hCG این معنی را میدهد که آزمایش خون بارداری منفی است یا زود اقدام شده است. برای آزمایش مجدد باید 48 تا 72 ساعت صبر کنید و مجددا آن را تکرار کنید. البته باید توجه کرد که در آزمایش بتا در بارداری خارج رحم و آزمایش بتا بارداری بعد از سقط میزان هورمون بتا پایینتر از حد طبیعی است.
بیشتر بخوانید: آزمایش غربالگری سه ماهه اول بارداری
بالابودن عدد بتا در بارداری نشانه چیست؟
عدد بتای بالا در بارداری باید با توجه به سن بارداری و آزمایشات مکرر بررسی شود. اگر میزان هورمون بتا در آزمایش بالاتر از میزان طبیعی بود. احتمالا نشانهی یکی از علائم زیر است:

- حاملگی چند قلویی
- مول هیداتی فرم رحم (بارداری مولار یا بچهخوره)
- کوریوکارسینوم رحم (Choriocarcinoma)
- سرطان تخمدان (Ovarian cancer)
نکتهی دیگر اینکه گاهی در آزمایش خون آقایان این هورمون بررسی میشود. وجود این هورمون در آزمایش آقایان نشاندهندهی سرطان بیضه است.
بیشتر بخوانید: آزمایش بارداری hCG ادرار چیست؟
قیمت آزمایش بتا بارداری چقدر است؟
قیمت این آزایش با توجه به فاکتورهای مختلف متفاوت است. زمان انجام این آزمایش، نوع آزمایشی که پزشک انتخاب میکند و نوع بیمه از نمونه همین موارد است که بر قیمت آزمایش بتا تاثیر میگذارد. شما میتوانید برای آگاهی از قیمت دقیق و درست آزمایش بتا با سرویس پاسخگویی آزمایشگاه تماس بگیرید یا با مراجعه مستقیم قیمت این آزمایش را بررسی کنید.
خلاصه متن
آزمایش بتا بارداری از جمله روشهای تشخیص بارداری است که از طریق آزمایش خون انجام میشود. برای تشخیص سن بارداری و مشکلات آن لازم است دکتر زنان و زایمان آن را بررسی کند. میتوانید به وبسایت درمانکده مراجعه و با پزشک مربوطه صحبت کنید.
میزان این هورمون اگر بالاتر از 5 بود نشانهی بارداری است.
بعضی از پژوهشها رابطهیِ بین عدد بتا و جنسیت جنین را تایید کردهاند؛ اما برخی دیگر این رابطه را رد کردهاند. در حال حاضر رابطهیِ بین عدد بتا و جنسیت جنین ثابت شده نیست.
آزمایش سطح هورمون HCG علاوه بر اینکه در تعیین نتیجهی بارداری نقش دارد، در موارد دیگری نیز کاربرد دارد. بررسی وضعیت درمانهای باروری، تشخیص حاملگی خارج رحمی، بررسی وضعیت فرد باردار، سقط جنین، تعیین سن جنین و تشخیص بعضی از سرطانها نمونهای از موارد استفاده از این آزمایش است.