قرص بیلاستین با نام تجاری اکتوبیلاست نوعی آنتیهیستامین نسل دوم است که برای کنترل علائم آلرژی تجویز میشود. این دارو با عملکرد سریع و اثر طولانیمدت، بهویژه در درمان حساسیتهای تنفسی توانسته جایگاه ویژهای در بین داروهای ضد آلرژی پیدا کند. بیلاستین عوارض رایج آنتیهیستامینهای دیگر مانند خوابآلودگی را ایجاد نمیکند و برای مصرف روزانه ایمن است. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا شما را با کاربرد، عوارض، تداخل دارویی و روش مصرف قرص بیلاستین بیشتر آشنا کنیم.
فهرست محتوا
- قرص بیلاستین چیست؟
- اطلاعات شناسنامهای قرص بیلاستین
- مکانیسم اثر قرص بیلاستین
- موارد مصرف داروی بیلاستین
- دوز و روش مصرف قرص بیلاستین (اکتوبیلاست)
- بهترین زمان مصرف قرص بیلاستین
- موارد احتیاط و منع مصرف بیلاستین
- عوارض قرص بیلاستین
- تداخلات دارویی قرص بیلاستین (اکتوبیلاست)
- روش نگهداری از داروی بیلاستین
- راهنمای مراجعه به پزشک
- سوالات متداول
قرص بیلاستین چیست؟
بیلاستین (Bilastine) یا قرص اکتوبیلاست که گاهی با نام قرص بلکستن هم شناخته میشود، نوعی قرص آنتی هیستامین نسل دوم است. بدین معنی که این دارو با مهار گیرندههای H1 هیستامین در بدن عمل میکند و موجب خوابآلودگی شدید نمیشود؛ به همین دلیل نسبت به برخی آنتیهیستامینهای قدیمیتر مانند دیفن هیدرامین، گزینهای مناسبتر برای استفاده روزانه است. داروی بیلاستین برای کاهش علائم حساسیت مانند آبریزش بینی، عطسه، خارش چشم، کهیر و سایر واکنشهای آلرژیک به کار میرود. اگرچه عوارض این دارو بسیار ناچیز است، اما باید زیر نظر پزشک مصرف شود.
اطلاعات شناسنامهای قرص بیلاستین
مهمترین اطلاعات دارویی قرص بیلاستین یا همان قرص اکتوبیلاست را در جدول زیر مشاهده میکنید:
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | این قرص برای درمان کهیر، رینیت آلرژیک و خارش چشم ملتهب (ملتحمه آلرژیک) ناشی از آلرژی تجویز میشود. |
نام دارو | قرص بیلاستین با نام تجاری اکتوبیلاست به بازار عرضه میشود. همچنین برخی آن را با نام قرص بلکستن میشناسند. |
گروه دارو | این دارو در دسته آنتیهیستامینهای نسل دوم جای دارد. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C۲۸H۳۷N۳O۳ |
پیشینه دارو | بیلاستین برای اولین بار در اوایل دهه ۲۰۰۰ توسط شرکت دارویی اروپایی به عنوان یک آنتیهیستامین نسل دوم وارد بازار شد. |
داروهای همگروه | کتوتیفن، سیتریزین، فکسوفنادین و دسلوراتادین |
فرمهای موجود دارو | قرص روکشدار ۲۰ و ۱۰ میلیگرمی |
مکانیسم اثر قرص بیلاستین
مکانیسم اثر داروی بیلاستین یا همان قرص بلکستن بر پایه مهار گیرندههای H1 هیستامین است. هیستامین مادهای شیمیایی بهشمار میآید که در واکنش آلرژیک از سلولهای خاص مانند ماستسلها آزاد میشود و علائمی همچون خارش، عطسه، آبریزش بینی، قرمزی و تورم ایجاد میکند.

بیلاستین به طور اختصاصی و برگشتپذیر به گیرندههای H1 در بافتهای محیطی متصل میشود و بدون اینکه از سد خونی مغزی عبور کند، اثرگذاری هیستامین را مختل میکند. به همین دلیل برخلاف برخی آنتیهیستامینهای نسل اول، موجب خوابآلودگی کمتری میشود.
این دارو غیر آرامبخش است و مانند قرص کتوتیفن اثر طولانیمدت (سه برابر بیشتر از سیتریزین و پنج برابر بیشتر از فکسوفنادین) دارد. شروع اثر داروی بیلاستین معمولا ظرف یک ساعت پس از مصرف است و اثر آن تا ۲۴ ساعت باقی میماند. اگر کنجکاو شدهاید بدانید قرص کتوتیفن برای چیست، میتوانید مقاله مرتبط با آن را در درمانکده مطالعه کنید.
موارد مصرف داروی بیلاستین
داروی بیلاستین با نام تجاری اکتوبیلاست اثرات مادهای شیمیایی به نام هیستامین را که مسئول ایجاد واکنشهای آلرژیک در بدن است را مهار میکند و موجب درمان علائم آلرژیک مانند گرفتگی بینی، آبریزش بینی، آبریزش چشم، عطسه، و خارش میشود. کاربردهای اصلی این دارو شامل موارد زیر هستند:
- رینیت آلرژی فصلی و دائمی (کاهش علائمی مانند عطسه، آبریزش بینی، خارش چشمها و گرفتگی بینی)
- ورم ملتحمه یا کنژنکتیویت (درمان علائم چشمی ناشی از حساسیت فصلی یا دائمی)
- کهیر (درمان قرمزی، تورم و خارش پوست)
دوز و روش مصرف قرص بیلاستین (اکتوبیلاست)
داروی بیلاستین باید با تجویز مستقیم پزشک و زیر نظر او مصرف شود. پزشک معمولا دوز این دارو را با در نظر گرفتن نوع و شدت واکنش آلرژیک بدن برای هر فرد مشخص میکند؛ بنابراین از تغییر خودسرانه دوز آن خودداری کنید. دوز معمول بیلاستین برای نوجوانان و بزرگسالان روزانه یک عدد قرص ۲۰ میلیگرمی است. این میزان، دوز حداکثری توصیهشده بهشمار میآید و نباید قرص اکتوبیلاست را بیشتر از آن مصرف کرد.
برای کودکان معمولا قرص حلشونده بیلاستین با دوز ۱۰ میلیگرم تجویز میشود. یادتان باشد، برای جذب بهتر این دارو، حتما آن را با معده خالی و آب فراوان مصرف کنید. همچنین بهتر است از خوردن داروی بیلاستین با آب گریپفروت و سایر آبمیوهها بپرهیزید؛ زیرا در جذب دارو اختلال ایجاد میکنند.
بیشتر بدانید: قرص مونته لوکاست
اگر یک دوز از دارو را فراموش کنم چه کار میتوانم انجام دهم؟
در صورتی که خوردن یک دوز از دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری دوز فراموششده را مصرف کنید. با این حال، اگر زمان خوردن دوز بعدی دارو نزدیک است (کمتر از چهار ساعت)، میتوانید دوز فراموششده را نادیده بگیرید و دارو را طبق دستورالعمل پزشک مصرف کنید. یادتان باشد، در صورت فراموشی مصرف یک نوبت از دارو، به هیچوجه ۲ دوز از آن را به صورت همزمان مصرف نکنید؛ زیرا احتمال بروز عوارض جانبی را افزایش میدهد.
بهترین زمان مصرف قرص بیلاستین

برای جذب بهتر داروی بیلاستین یا همان قرص اکتوبیلاست، باید آن را حداقل یک ساعت قبل یا ۲ ساعت بعد از وعده غذایی مصرف کنید. همچنین بسیار مهم است که دارو را هر روز در ساعت مشخصی بخورید تا دوز ثابتی از آن در بدن باقی بماند.
موارد احتیاط و منع مصرف بیلاستین
داروی بیلاستین در صورت وجود شرایط و بیماریهای زیر باید با احتیاط مورد استفاده قرار بگیرد و ممکن است در مواردی منع مصرف داشته باشد:
- حساسیت به ترکیبات دارو
- اختلالات شدید کلیوی
- مشکلات قلبی
- نارسایی کبدی
- کودکان زیر پنج سال (ایمنی و اثربخشی این دارو برای کودکان زیر ۲ سال ثابت نشده و در حال حاضر، تجربه بالینی از مصرف آن برای کودکان ۲ تا پنج سال وجود ندارد.)
لازم به ذکر است، بیمارانی که سابقه اختلال کلیوی دارند، باید حین مصرف این دارو تحت پایش منظم عملکرد کلیه قرار بگیرند تا در صورت بروز هرگونه عوارض، اقدامات پزشکی لازم انجام شوند. همچنین بیلاستین معمولا خوابآلودگی ایجاد نمیکند، اما در برخی افراد ممکن است موجب سردرد و سرگیجه خفیف شود؛ به همین دلیل هنگام مصرف قرص بیلاستین یا همان قرص بلکستن از انجام کارهایی مانند رانندگی و کار با ماشینآلات سنگین که نیاز به هوشیاری کامل دارند، بپرهیزید.
بیشتر بدانید: قرص کلماستین برای چیست؟
قرص بیلاستین در بارداری و شیردهی
در حال حاضر، مطالعات انسانی کافی در مورد ایمنی مصرف این دارو در دوره بارداری وجود ندارد. به همین دلیل توصیه میشود اگر حامله هستید یا قصد باردار شدن دارید، در مورد مصرف داروی بیلاستین با نام تجاری اکتوبیلاست با متخصص زنان خود مشورت کنید. همچنین در مورد اثرگذاری بیلاستین بر شیر مادر و انتقال آن به نوزاد هم تحقیقات کافی انجام نشده است؛ از همینرو مصرف قرص اکتوبیلاست در دوره شیردهی بدون مشورت پزشک توصیه نمیشود.
عوارض قرص بیلاستین

این دارو تحملپذیری بالایی دارد و عوارض جانبی آن نسبت به آنتیهیستامینهای نسل اول کمتر است. با این حال، برخی افراد ممکن است در شروع مصرف دارو با عوارض خفیفی همچون سردرد، سرگیجه، خستگی و خوابآلودگی سطحی مواجه شوند که معمولا پس از تطبیق بدن با اثرات دارو، از بین میروند. در صورتی که علائم مذکور با شدت زیاد و برای مدت طولانی ادامه داشتند، حتما پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید.
تداخلات دارویی قرص بیلاستین (اکتوبیلاست)
تداخل دارویی اثربخشی قرص اکتوبیلاست را کاهش میدهد و میتواند موجب افزایش احتمال بروز عوارض جانبی شود. داروهایی که ممکن است با قرص بیلاستین تداخل ایجاد کنند، عبارتاند از:
- کتوکونازول
- اریترومایسین
- سیکلوسپورین
- دیلتیازم
- آنتیاسیدها
- داروهای ضد ویروس
روش نگهداری از داروی بیلاستین
داروی بیلاستین یا همان قرص اکتوبیلاست باید در دمای ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود. همچنین بهتر است این دارو را به دور از رطوبت، نور مستقیم خورشید و دسترس کودکان نگهداری کنید.
راهنمای مراجعه به پزشک
قرص بیلاستین یا همان قرص اکتوبیلاست که با نام قرص بلکستن هم شناخته میشود، با عملکرد سریع و اثربخشی بالا یکی از گزینههای درمانی برای کاهش علائم آلرژی است. این دارو در دسته آنتیهیستامینهای نسل دوم جای دارد و به دلیل عدم ایجاد خوابآلودگی برای مصرف روزانه و استفاده در بلندمدت ایمن است. با این حال، نباید داروی بیلاستین را بدون تجویز پزشک مصرف کنید؛ زیرا موجب بروز عوارض جانبی میشود.
ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با کاربرد، عوارض، تداخل دارویی و روش مصرف داروی اکتوبیلاست (بیلاستین) آشنا کردیم. اگر در مورد ایمنی مصرف آن متناسب با شرایط خاص خود سوالاتی دارید، میتوانید از طریق سایت درمانکده اقدام کنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر آلرژی آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر آلرژی از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید. همچنین میتوانید ویزیت آنلاین پزشک عمومی بگیرید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر عمومی به دکتر مد نظر خود مراجعه کنید.
سوالات متداول
این قرص در دسته داروهای آنتیهیستامین نسل دوم جای دارد و برای درمان کهیر، رینیت آلرژیک و خارش چشم ملتهب (ملتحمه آلرژیک) ناشی از آلرژی تجویز میشود.
در صورت مشاهده علائمی همچون سردرد، سرگیجه، حالت تهوع و درد شکمی سریعا به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کرده و به پزشک خود اطلاع دهید.
خیر. اگر بعد از مصرف چند دوز دارو احساس بهتری داشتید، آن را به صورت خودسرانه قطع نکنید؛ زیرا موجب بروز عوارض احتمالی میشود.