در سال ۲۰۱۰ حدود ۳۶ میلیون نفر و در سال ۲۰۱۳ حدود ۴۴ میلیون نفر در سراسر جهان به بیماری آلزایمر مبتلا بودند. پیشبینی میشود که شیوع این بیماری هر ۲۰ سال یکبار ۲ برابر شود و تا سال ۲۰۳۰ به ۶۶ میلیون نفر و تا سال ۲۰۵۰ به ۱۱۵ میلیون نفر برسد. داروهای مختلفی برای کنترل علائم آلزایمر وجود دارد که قرص ممانتین یکی از آنها است.
در این مقاله از مجله سلامت درمانکده درباره این موضوع که قرص ممانتین برای درمان چیست، چه تاثیری روی بدن دارد و چه عوارضی ایجاد میکند، صحبت میکنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای قرص ممانتین
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | ممانتین یک آنتاگونیست گیرنده ان-متیل-دی-آسپارتات یا NMDA است و برای کنترل بیماری آلزایمر تجویز میشود. |
نام دارو | این دارو با نام ممانتین (Memantine) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | این قرص که در سال ۲۰۱۳ توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تایید شد، با بسیاری از داروهای بیماری آلزایمر متفاوت است. چون با مکانیسم متفاوتی نسبت به مهارکنندههای آنزیم کولین استراز که معمولا برای مدیریت این بیماری استفاده میشوند، عمل میکند. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | قرص Memantine یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C12H21N |
داروهای هم گروه | آکامپروسیت، ریلوزول و آتوموکستین |
فرمهای موجود دارو | قرص، کپسول و شربت |
نام برندهای قرص ممانتین
این قرص با نامهای تجاری مختلف در بازار دارویی در دسترس است، از جمله:
- مموتین
- مموروپ
- مموکسا
- ابیکسا
- آلزیکسا
- آلزانکس
- آلزانتین
قرص ممانتین برای چیست؟
از این دارو معمولا برای درمان زوال عقل متوسط تا شدید که با بیماری آلزایمر مرتبط است، استفاده میشود. آلزایمر یک بیماری مغزی است که به آرامی حافظه و توانایی تفکر، یادگیری، برقراری ارتباط و انجام فعالیتهای روزانه را کاهش میدهد.
نتیجه بعضی از تحقیقات نشان میدهد که ممکن است قرص ممانتین برای اوتیسم هم مفید باشد. اگر میخواهید در مورد کاربردهای مختلف این دارو اطلاعات بیشتری داشته باشید، با دکتر مغز و اعصاب مشورت کنید.
بیشتر بدانید: خواص قرص امگا ۳
دوز و بهترین زمان مصرف قرص ممانتین
ممانتین به صورت قرص، محلول و کپسول طولانی اثر برای مصرف خوراکی عرضه میشود. از محلول و قرص باید یک یا ۲ بار در روز همراه با غذا یا بدون آن استفاده کنید. کپسول یک بار در روز همراه با غذا یا با معده خالی مصرف میشود. برای کمک به یادآوری مصرف Memantine، آن را هر روز در یک ساعت مشخص بخورید. دارو را دقیقا طبق دستور مصرف کنید و دوز یا مدت زمان استفاده از آن را تغییر ندهید.
کپسول طولانی اثر را به طور کامل ببلعید و از جویدن یا له کردن آن بپرهیزید. اگر نمیتوانید کپسول را قورت دهید، آن را با دقت باز کنید و محتویاتش را روی یک قاشق سس سیب بپاشید. این مخلوط را بلافاصله بدون جویدن ببلعید.
پزشک احتمالا دارو را با دوز کم شروع میکند و به تدریج میزان مصرف آن را افزایش میدهد. Memantine به کنترل علائم بیماری آلزایمر کمک می کند، اما باعث درمان آن نمیشود. حتی اگر احساس خوبی دارید، به استفاده از دارو ادامه دهید و مصرف آن را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید. برگشت یا تشدید علائم بیماری از عوارض قطع قرص ممانتین است.
عوارض قرص ممانتین ۵
قرص Memantine در دوزهای مختلف از جمله پنج و ۱۰ میلیگرم تولید میشود. این دارو ممکن است در بعضی از افراد عوارض جانبی زیر را ایجاد کند:
- سرگیجه
- گیجی
- پرخاشگری
- افسردگی
- سردرد
- خوابآلودگی
- اسهال
- یبوست
- حالت تهوع
- استفراغ
- افزایش وزن
- درد در نقاط مختلف بدن بهخصوص کمر
- سرفه
بیشتر بدانید: قرص پیراستام
- مشکلات گوارشی
- سرگیجه
- گیجی
- پرخاشگری
- افسردگی
- سردرد
- خوابآلودگی
- افزایش وزن
- درد در نقاط مختلف بدن بهخصوص کمر
- سرفه
بعضی از عوارض جانبی قرص ممانتین ممکن است جدی باشند. اگر با علائم زیر مواجه شدید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید یا از کمک پزشکی اورژانسی استفاده کنید:
- تنگی نفس
- تپش قلب
- تورم غدد لنفاوی
- تورم صورت، دهان، لبها، زبان یا گلو
- مشکل در بلع
- کهیر
- درد مفاصل
- توهم (دیدن یا شنیدن چیزهایی که واقعا وجود ندارند)
تحقیقات کافی در مورد عوارض قرص ممانتین در کودکان وجود ندارد. درباره این موضوع با متخصص اطفال مشورت کنید.
بیشتر بدانید: قرص فارماتون
عوارض مصرف بیشازحد دارو
در صورت زیادهروی در مصرف قرص ممانتین با مشکلات زیر مواجه میشوید:
- بیقراری
- کند شدن حرکات
- ضعف
- کند شدن ضربان قلب
- گیجی
- سرگیجه
- دوبینی
- توهم
- خوابآلودگی
- از دست دادن هوشیاری
- استفراغ
- کمبود انرژی
موارد احتیاط یا منع مصرف
اگر میخواهید خطر عوارض جانبی قرص ممانتین را کاهش دهید، نکات زیر را به خاطر بسپارید و به آنها عمل کنید:
- سابقه حساسیت به Memantine یا هر داروی دیگری را به پزشک اطلاع دهید.
- به پزشک خود بگویید که از کدام داروهای تجویزی یا بدون نسخه، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی استفاده میکنید.
- در مورد سابقه ابتلا به هر نوع بیماری بهخصوص عفونت مجاری ادراری، مشکل در ادرار کردن، بیماری کلیوی، بیماری کبدی و تشنج با پزشک صحبت کنید.
- قبل از جراحی به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که از قرص Memantine استفاده میکنید.
- این دارو میتواند روی هوشیاری تاثیر بگذارد. تا زمانی که متوجه نشدهاید Memantine چه تاثیری روی شما دارد، رانندگی نکنید یا فعالیتی انجام ندهید که به هوشیاری کامل نیاز داشته باشد.
تداخلات دارویی قرص ممانتین خارجی و ایرانی
داروهای زیر میتوانند با Memantine تداخل داشته باشند:
- آنتیاسیدهای حاوی بیکربنات سدیم
- مهارکنندههای کربنیک انهیدراز مانند زونیساماید، استازولامید و متازولامید
- هر داروی دیگری که به عنوان آنتاگونیست NMDA شناخته میشود، مانند آمانتادین (که برای بیماری آنفولانزا و پارکینسون استفاده میشود)، کتامین (که برای افسردگی یا بیهوشی تجویز میشود) و دکسترومتورفان (که به درمان سرفه کمک میکند)
قبل از تجویز ممانتین حتما به پزشک خود اطلاع دهید که این داروها را مصرف میکنید. همچنین مصرف هیچکدام از آنها را بدون مشورت با پزشک در حین خوردن Memantine شروع نکنید.
فعل و انفعالات قرص ممانتین در بدن
قرص ممانتین جزء آنتاگونیستهای گیرنده ان-متیل-دی-آسپارتات (NMDA) طبقهبندی میشود. این دارو با مهار اثرات گلوتامات و کاهش فعالیت غیر طبیعی مغز به کنترل علائم بیماری آلزایمر کمک میکند. گلوتامات یک ماده شیمیایی طبیعی در مغز است که با علائم آلزایمر ارتباط دارد.
داروی Memantine در افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است توانایی فکر کردن و به خاطر سپردن اطلاعات را بهبود بخشد یا سرعت از دست دادن این تواناییها را کاهش دهد. با این حال، بیماری آلزایمر را درمان نمیکند یا جلوی از دست دادن این تواناییها را در آینده نمیگیرد.
بیشتر بدانید: قرص ملاتونین
افراد آسیبپذیر
در مورد تاثیر مصرف قرص ممانتین در بارداری روی جنین اطلاعات کافی وجود ندارد. اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید. در حال حاضر، مشخص نیست که آیا Memantine به شیر مادر منتقل میشود یا خیر. در مورد عوارض مصرف این دارو در دوران شیردهی با پزشک خود صحبت کنید.
کلام پایانی
قرص Memantine یک داروی مهم برای کنترل علائم بیماری آلزایمر است. این دارو روی حافظه و تمرکز تاثیر مثبت دارد و کیفیت زندگی بیماران را بهبود میبخشد.
اگر درباره ی قرص ممانتین به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، میتوانید از طریق وبسایت درمانکده ویزیت آنلاین متخصص مغز و اعصاب بگیرید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر مغز و اعصاب از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
ممانتین تقویت حافظه را در افراد مبتلا به آلزایمر تسهیل میکند و در کنترل علائم این بیماری نقش دارد.
معجزه قرص ممانتین ۱۰ این است که میتواند سرعت پیشرفت آلزایمر را کاهش دهد و توانایی فکر کردن و به خاطر سپردن اطلاعات را در افراد مبتلا به این بیماری بهبود بخشد.
بله. خوابآلودگی یکی از عوارض شایع این دارو است.
قرص Memantine ممکن است در بعضی موارد به کنترل علائم وسواس کمک کند. با این حال، درباره این موضوع باید تحقیقات بیشتری انجام شود. از عوارض این دارو میتوان به مشکلات گوارشی، سردرد، سرگیجه و افزایش وزن اشاره کرد.
منابع: go.drugbank, medlineplus, webmd