قرص سینوریپا (SYNORIPA) با نام ژنریک امپاگلیفوزین- متفورمین (Empagliflozin and Metformin) دارویی برای کنترل قند خون و دیابت نوع ۲ است. این دارو از محصولات شرکت داروسازی عبیدی است که به صورت قرص روکشدار و در بستهبندی بلیستر ۳۰ عددی به بازار عرضه شده است. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده به معرفی قرص سینوریپا برای قند میپردازیم.
فهرست محتوا
قرص سینوریپا چیست؟
سینوریپا در گروه داروهای ضددیابت قرار میگیرد و دارای ۲ ماده موثر زیر است:
- امپاگلیفلوزین (Empagliflozin)
- متفورمین (Metformin)
امپاگلیفلوزین قند را از طریق ادرار دفع میکند و با مهار پروتئینی به نام SGLT2 در کلیهها، جلوی بازجذب گلوکز را میگیرد. این دارو مستقل از انسولین عمل میکند و منجر به نتایج زیر میشود:
- کاهش وزن
- کاهش فشار خون
از سوی دیگر، متفورمین تولید گلوکز در کبد را کاهش میدهد و باعث افزایش حساسیت سلولها به انسولین میشود. این دارو جذب گلوکز از روده را نیز کاهش میدهد.
سینوریپا در چهار دوز زیر در داروخانهها موجود است:
ردیف | دوز دارو | توضیحات | موارد مصرف |
۱ | ۵/۵۰۰ | ۵ میلیگرم امپاگلیفلوزین و ۵۰۰ میلیگرم متفورمین | – شروع درمان با قرص ترکیبی – مناسب برای کسانی که متفورمین ۵۰۰ مصرف میکردهاند. |
۲ | ۵/۱۰۰۰ | ۵ میلیگرم امپاگلیفلوزین و ۱۰۰۰ میلیگرم متفورمین | برای بیمارانی که قبلا متفورمین با دوز بالا مصرف میکردهاند. |
۳ | ۱۲.۵/۵۰۰ | ۱۲.۵ میلیگرم امپاگلیفلوزین و ۵۰۰ میلیگرم متفورمین | زمانی که نیاز به دوز بالاتر امپاگلیفلوزین است، ولی متفورمین باید پایین باشد. برای مثال بیمار ممکن است تحمل دوز بالای متفورمین را نداشته باشد. |
۴ | ۱۲.۵/۱۰۰۰ | ۱۲.۵ میلیگرم امپاگلیفلوزین و ۱۰۰۰ میلیگرم متفورمین | – دوز حداکثری – برای بیمارانی با قند بسیار بالا که به درمان تهاجمی نیاز دارند. |
قرص سینوریپا برای چیست؟
مهمترین کاربرد داروی سینوریپا عبارتاند از:
- کنترل قند خون در دیابت نوع ۲
- کمک به کاهش خطرات قلبی-عروقی
- کاهش وزن
- کاهش فشار خون خفیف

آیا قرص سینوریپا برای تنبلی تخمدان کاربرد دارد؟
این دارو به طور مستقیم برای تنبلی تخمدان تجویز نمیشود، چون هدف اصلی آن کنترل قند خون در دیابت نوع ۲ است، اما متفورمین به عنوان یکی از ترکیبات اصلی سینوریپا برای درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) کاربرد دارد. این دارو میتواند سیکل قاعدگی و تخمکگذاری را تنظیم کند و در برخی خانمها باعث کاهش وزن و بهبود عملکرد تخمدانها نیز خواهد شد. بنابراین اگر هدف درمان تنبلی تخمدان باشد پزشک معمولا فقط متفورمین را تجویز میکند، نه سینوریپا.
بیشتر بدانید: عوارض آمپول ملیتاید
آیا قرص سینوریپا لاغر کننده است؟
سینوریپا اثر جانبی مثبت در کاهش وزن دارد، بهخصوص در بیماران چاق مبتلا به دیابت. به همین دلیل ممکن است پزشک با توجه به شرایط بیمار قرص سینوریپا برای لاغری را توصیه کند.
آیا قرص سینوریپا برای کبد چرب کاربرد دارد؟
کاهش قند خون و وزن در بهبود وضعیت کبد چرب موثر است و به همین دلیل این دارو میتواند به طور غیر مستقیم در کنترل و درمان این بیماری کاربرد داشته باشد. با این حال باید بدانید این دارو یک درمان اختصاصی برای کبد چرب بهشمار نمیرود.
نحوه مصرف قرص سینوریپا چگونه است؟
مصرف قرص سینوریپا برای دیابت باید دقیق و منظم باشد تا بهترین نتیجه را از آن بگیرید و با کمترین عوارض جانبی مواجه شوید. پزشک معمولا این دارو را ۲ بار در روز، همراه با غذا توصیه میکند؛ یکبار صبح با صبحانه و یکبار شب با شام. مصرف آن با غذا باعث میشود تا عوارض گوارشی متفورمین مثل تهوع، دلدرد یا اسهال کمتر شود.
اگر در ابتدای درمان باشید پزشک دوز پایینتر مثل ۵/۵۰۰ را توصیه میکند تا بدن با دارو سازگار شود و بعد از یکی دو هفته، با توجه به پاسخ بدن و نتیجه آزمایش قند خون ناشتا یا HbA1c، دوز دارو افزایش پیدا میکند. مثلا ممکن است بعد از مدتی به دوز ۵/۱۰۰۰ یا حتی ۱۲.۵/۱۰۰۰ نیاز داشته باشید. خیلی مهم است که دوز دارو را خودسرانه کم یا زیاد نکنید و فقط طبق نسخه پزشک جلو بروید.
در صورت فراموش کردن یک نوبت، باید به محض یادآوری و تا زمانیکه نزدیک نوبت بعدی نشده است، دارو را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به نوبت بعدی باشد، نباید دوز دارو را افزایش دهید، چون احتمالا با افت شدید قند خون و اسهال مواجه خواهید شد.
نکته مهم دیگر این است که چون امپاگلیفلوزین باعث دفع قند از طریق ادرار میشود، بدن بیشتر در معرض کمآبی قرار میگیرد. بنابراین، باید روزانه آب کافی (حدود ۸ لیوان) بنوشید تا از عوارضی مثل سرگیجه، ضعف یا عفونت ادراری جلوگیری شود.
اگر در این زمینه به کمک پزشک نیاز دارید، درمانکده شرایطی را برای شما فراهم کرده است که از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی بتوانید از پزشک متخصص غدد نوبت ویزیت بگیرید. در صورت نیاز میتوانید قبل از مراجعه به مطب مشاوره اینترنتی نیز داشته باشید.
قرص سینوریپا چه عوارضی دارد؟
قرص سینوریپا مانند هر داروی دیگری ممکن است در برخی افراد باعث بروز عوارض جانبی شود. البته همه بیماران این عوارض را تجربه نمیکنند. از شایعترین عوارض جانبی این دارو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات گوارشی مانند تهوع، دلدرد یا اسهال
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
- احساس تشنگی زیاد یا خشکی دهان
- تکرر ادرار یا افزایش حجم ادرار
- عفونت ادراری یا واژن
عوارض نادر ولی مهم نیز عبارتاند از:
- کتواسیدوز دیابتی که نشانههایی مانند تهوع شدید، تنفس تند، خوابآلودگی، بوی استون در نفس همراه است.
- عفونتهای شدید دستگاه تناسلی
- افت قند خون
- درد عضلانی یا ضعف شدید
در صورت بروز این علائم، بهویژه تب، تهوع شدید، سردرگمی ذهنی یا تنفس غیرعادی باید سریع به پزشک مراجعه کنید.

قرص سینوریپا بهتره یا متفورمین؟
متفورمین خط اول درمان دیابت نوع ۲ بهشمار میرود و دارویی ایمن، موثر، ارزان و با عوارض کم است. در حالی که سینوریپا ترکیب متفورمین با امپاگلیفلوزین است و به بیمارانی توصیه میشود که با مشکلات زیر مواجه هستند:
- متفورمین برای درمان آنها کافی نیست.
- نیاز به کاهش وزن دارند.
- دچار مقاومت به انسولین شدید شدهاند.
- در معرض عوارض قلبی و کلیوی هستند.
بنابراین انتخاب بین سینورپیا و متفورمین به شرایط و شدت بیماری بستگی دارد. اما بهطور کلی برای درمان اولیه یا خفیف، متفورمین به تنهایی میتواند کافی باشد ولی برای کنترل بهتر قند یا کاهش وزن یا درمان ترکیبی، سینوریپا برتری دارد.
بیشتر بدانید: قرص زیپمت بهتر است یا متفورمین؟
قرص سینوریپا در چند خط
قرص سینوریپا یک داروی ترکیبی موثر برای کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ است. این دارو به کمک دو ماده فعال امپاگلیفلوزین و متفورمین، نه تنها سطح قند خون را کاهش میدهد؛ بلکه میتواند به کاهش وزن و بهبود سلامت کلیهها و قلب نیز کمک کند. با این حال، مصرف آن باید تحت نظر پزشک و با توجه به شرایط خاص بیمار انجام شود.
شما میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر غدد آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر غدد از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید. همچنین میتوانید با متخصص داخلی آنلاین مشورت کنید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص داخلی از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات رایج
یبوست از عوارض شایع این دارو نیست.
بله. این دارو باعث میشود قند اضافی از طریق ادرار دفع شود و همراه با آن، مقدار کمی آب و نمک هم از بدن خارج خواهد شد. به همین دلیل بیمار ممکن است در طول روز احساس تکرر ادرار یا افزایش حجم ادرار داشته باشد.
در واقع بهتر است دوز این دارو به این شکل نوشته شود ۱۲.۵/۵۰۰. عدد اول یعنی (۱۲.۵) مربوط به دوز امپاگلیفلوزین و عدد دوم (۵۰۰) مربوط به دوز متفورمین است. پزشکان این دارو را به کسانی پیشنهاد میکنند که تحمل دوز بالای متفورمین را ندارند و در عین حال باید از دوز بالای امپاگلیفلوزین استفاده کنند.
خیر. این دارو چاقکننده نیست.
بهطور کلی در افراد سالم و با عملکرد طبیعی کلیه، سینوریپا بیخطر است و حتی میتواند به حفظ سلامت کلیهها در بیماران دیابتی کمک کند. اما در افرادی که نارسایی کلیه متوسط تا شدید دارند مصرف سینوریپا ممکن است خطرناک یا بیاثر باشد. قبل از شروع سینوریپا، آزمایش کراتینین و GFR (میزان فیلتراسیون گلومرولی) حتما باید انجام شود.
۱۰۰۰/ ۱۲.۵ دوز حداکثری داروی سینوریپا است که برای بیماران با قند بسیار بالا تجویز میشود.
دوز ۵/۵۰۰ یعنی ۵ میلیگرم امپاگلیفلوزین همراه با ۵۰۰ میلیگرم متفورمین. در این دوز، عوارض خفیفتر و قابل تحملتر از دوزهای بالاتر است. شایعترین عوارض این قرص عبارتاند از:
– کاهش وزن یا بیاشتهایی
– دلدرد، تهوع یا اسهال
– احساس تشنگی یا خشکی دهان
– عفونت قارچی واژن یا دستگاه ادراری در زنان
– تکرر ادرار یا ادرار با حجم زیاد
بهترین زمان مصرف قرص سینوریپا، همراه با وعدههای اصلی غذاست؛ یعنی صبح با صبحانه و شب با شام.
خیر. مصرف این دارو در دوران بارداری میتواند باعث آسیب رسیدن به کلیههای جنین شود. اطلاعات کافی نیز درباره ایمنی این دارو در دوران شیردهی وجود ندارد.