وارفارین (Warfarin) در گروه داروهای قلبی و عروقی قرار میگیرد و از لخته شدن خون در بدن جلوگیری میکند. پزشکان متخصص قلب و عروق در شرایط مختلف مانند درمان ترومبوز (thrombosis)، سکته مغزی و حتی پس از جراحی باز قلب این دارو را به بیماران توصیه میکنند. آپو-وارفارین، Jantoven و Coumadin از نامهای تجاری این دارو هستند. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده به معرفی کامل این دارو میپردازیم.
فهرست محتوا
وارفارین چیست؟
وارفارین عملکرد ویتامین K در بدن را تحت تاثیر قرار میدهد و مدت زمان لختهشدن خون را طولانی میکند. ویتامین K یک ویتامین محلول در چربی است که نقش مهمی در انعقاد خون دارد. این ویتامین باعث میشود تا پروتئینهایی در بدن تولید شود که برای لخته شدن خون و جلوگیری از خونریزی بیش از حد ضروری هستند.
رنگ و عکس قرص وارفارین به شما کمک میکند تا داروی خود را به درستی شناسایی کنید. این دارو به شکل قرص در دوزهای زیر در بازار یافت میشود:
دوز | رنگ قرص |
۰.۵ میلیگرم | سفید |
۱ میلیگرم | قهوهای |
۳ میلیگرم | آبی |
۵ میلیگرم | صورتی |
وارفارین ۵، یکی از دوزهای رایج این دارو است که معمولا برای بیماران با نیازهای خاص تجویز میشود. برای آگاهی از بهترین مارک وارفارین، مشاوره با پزشک ضروری است. برای این منظور میتوانید از طریق پلتفرم نوبتدهی درمانکده از پزشکان متخصص قلب و عروق نوبت مشاوره تلفنی یا آنلاین دریافت کنید. در صورت نیاز امکان دریافت نوبت اینترنتی برای ویزیت حضوری نیز وجود دارد.
وارفارین برای چه بیماری است؟
استفاده از وارفارین در درمان و مدیریت بیماریهای زیر کاربرد دارد:
- ترومبوز وریدی عمقی (DVT): در این شرایط لختههای خونی در رگهای عمیق بدن، مثلا در پاها، تشکیل میشوند.
- آمبولی ریه: در این حالت یک لخته خون از رگهای دیگر به ریهها حرکت میکند و مسیر خونرسانی مسدود میشود.
- فیبریلاسیون دهلیزی (AFib): این بیماری نوعی نامنظمی ضربان قلب است که خطر تشکیل لختههای خون در قلب و حرکت آن به سایر نقاط بدن را افزایش میدهد.
- پیشگیری از سکته مغزی: برای بیماران با شرایط قلبی، مانند فیبریلاسیون دهلیزی یا تعویض دریچه قلب، که خطر سکته را افزایش میدهد.
- پیشگیری از تشکیل لخته در بیماران با دریچههای قلب مصنوعی: در این حالت پزشکان برای جلوگیری از تشکیل لخته خون در اطراف دریچههای مکانیکی این دارو را تجویز میکنند.
عوارض وارفارین چیست؟
این دارو میتواند با عوارض متعددی همراه باشد، مثلا برخی افراد دچار حساسیت به وارفارین میشوند. در این حالت ممکن است بیمار با علائمی مانند راش پوستی، خارش یا حتی واکنشهای آلرژیک مواجه شود. همچنین، در برخی افراد مقاومت به وارفارین دیده میشود، یعنی بدن آنها به دوزهای معمول دارو پاسخ کافی نمیدهد و نیاز به تنظیم دقیقتری دارد.
عوارض شایع دارو
این عوارض اغلب شامل موارد زیر میشود:
- درد شکم و معده
- حالت تهوع
- کاهش اشتها
بیشتر بدانید: قرص بیزوپرولول برای چیست؟
عوارض خطرناک دارو
مصرف وارفارین بیش از حد میتواند با عوارض جدی و خطرناک زیر همراه باشد:
- خونریزی طولانیمدت که متوقف نمیشود
- کبودی غیرعادی
- سیکل قاعدگی سنگین در زنان بدون سابقه قبلی
- ادرار تیره
- سرفههای خونی
- سردردهای شدید
- مدفوع خونی یا تیره
- تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- درد شدید معده یا شکم
- زردی چشم
- استفراغی که متوقف نمیشود
در صورت بروز این علائم باید هر چه سریعتر به مراکز درمانی مراجعه کنید.
آیا وارفارین در بارداری و شیردهی ایمن است؟
وارفارین در بارداری میتواند ریسک بروز ناهنجاریهای مادرزادی جنین را افزایش دهد، به همین دلیل مصرف آن توصیه نمیشود و پزشکان به دنبال داروهای جایگزین هستند. در مورد وارفارین در شیردهی نیز باید گفت این دارو بهطور کلی ایمن است، زیرا مقدار کمی از آن به شیر مادر منتقل میشود و تاثیر زیادی بر نوزاد ندارد. با این حال، بهتر است قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید. با دریافت نوبت مشاوره پزشکی آنلاین و تلفنی درمانکده میتوانید سوالات خود را در این زمینه از پزشکان متخصص قلب و عروق بپرسید.
با وارفارین چی نخوریم؟
تداخل وارفارین با غذا میتواند شامل موارد زیر باشد:
- غذاهای غنی از ویتامین K: ویتامین K نقش مهمی در انعقاد خون دارد و میتواند تاثیر این دارو را کاهش دهد. اسفناج، کلم بروکلی، کاهو، جعفری و سایر سبزیجات برگ سبز دارای مقادیر بالای ویتامین K هستند و باید با اعتدال مصرف شوند.
- گریپفروت: مصرف گریپفروت میزان جذب این دارو در بدن را تغییر میدهد.
- آووکادو: این میوه نیز میتواند عملکرد این دارو را تحت تاثیر قرار دهد.
- الکل: مصرف الکل خطر خونریزی در بیمارانی که این دارو را مصرف میکنند افزایش میدهد.
- مکملها و گیاهان دارویی: برخی گیاهان مانند زنجبیل میتوانند خونریزی را تشدید کنند.
بیشتر بدانید: قرص پروپرانولول ۱۰ برای چیست؟
جایگزین قرص وارفارین چیست؟
داروهای زیر به عنوان جایگزین وارفارین معرفی شدهاند:
- دابیگاتران (Pradaxa) با نام تجاری نام تجاری Pradaxa
- ریواروکسابان (Xarelto) با نام تجاری زارلتو (Xarelto)
- اپیکسابان (Eliquis) با نام تجاری Eliquis
- آردوکسابان (Bevyxxa) با نام تجاری Lixiana)
بیشتر بدانید: عوارض قرص لوزارتان
جمعبندی
وارفارین یک داروی ضد انعقاد است که برای پیشگیری و درمان لختههای خونی تجویز میشود. هنگام مصرف این دارو به مراقبت و نظارت پزشک نیاز دارید. چنانچه نکات مراقبت از وارفارین را جدی نگیرید، ممکن است با عوارض جدی مانند خونریزیهای شدید مواجه شوید. استفاده از این دارو برای همه افراد نیز نمیتواند مناسب باشد. برای مثال زنان باردار در مصرف آن محدودیت دارند.
اگر در مورد مزایا و عوارض احتمالی Warfarin سوال دارید، با متخصص قلب و عروق مشورت کنید. برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص قلب و عروق آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص قلب و عروق از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات رایج
خیر. این دارو نمیتواند گزینه مناسبی برای لاغری باشد. استفاده نادرست از آن ریسک بروز خونریزیهای شدید را افزایش میدهد.
جدیترین عوارض این دارو میتواند شامل خونریزی شدید، مشکلات کلیوی یا کبدی و نکروز پوستی باشد.
بله. این دارو میتواند بر نتیجه برخی از آزمایشهای خون تاثیر داشته باشد.
منبع: medlineplus | clevelandclinic | webmd