عفونت چشم بیماری آزاردهندهای است که توسط میکروارگانیسمهای مختلف مثل باکتریها، ویروسها یا قارچها ایجاد میشود و یک یا هر ۲ چشم را تحت تاثیر قرار میدهد. بعضی از عفونتها جدی نیستند، اما تعدادی از آنها به درمان فوری نیاز دارند. قطره سیپروفلوکساسین چشمی که به آن قطره سیپلکس هم میگویند، یکی از رایجترین داروهایی است که برای درمان عفونتهای باکتریایی استفاده میشود. اگر میخواهید با این دارو و نحوه مصرف آن آشنا شوید، این مقاله از مجله درمانکده را تا انتها بخوانید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای قطره سیپروفلوکساسین چشمی
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | سیپروفلوکساسین یک نوع آنتیبیوتیک است که برای درمان عفونتهای باکتریایی استفاده میشود. |
نام دارو | این دارو با نام سیپروفلوکساسین (Ciprofloxacin) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | سیپروفلوکساسین به شکل خوراکی، داخل وریدی یا قطره مخصوص چشم و گوش برای درمان عفونت تجویز میشود. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | قطره Ciprofloxacin یک داروی تایید شده است. اولین محصول حاوی Ciprofloxacin در ۲۲ اکتبر ۱۹۸۷ تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را دریافت کرده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C17H18FN3O3 |
داروهای هم گروه | تتراسایکلین چشمی، جنتامایسین چشمی، کلرامفنیکل چشمی و اریترومایسین چشمی |
فرمهای موجود دارو | قطره و پماد چشمی |
موارد مصرف قطره سیپروفلوکساسین چشمی
کاربرد قطره سیپروفلوکساسین چشمی در درمان عفونتهای باکتریایی چشم از جمله کنژنکتیویت (چشم صورتی یا التهاب ملتحمه) و زخم قرنیه است.
بیشتر بدانید: قطره چشمی کلوبیوتیک
مقدار مصرف قطره چشمی سیپروفلوکساسین
سیپروفلوکساسین چشمی معمولا هر ۱۵ دقیقه تا هر چهار ساعت یکبار در زمان بیداری و به مدت هفت تا ۱۴ روز استفاده میشود. البته ممکن است پزشک بسته به وضعیت شما دستور دیگری بدهد. از قطره سیپروفلوکساسین چشمی هر روز تقریبا در ساعات مشخص و طبق دستور پزشک استفاده کنید و هرگز میزان یا مدت زمان مصرف آن را خودسرانه تغییر ندهید.
بیشتر بدانید:قرص سیپروفلوکساسین چیست؟ نحوه مصرف و عوارض آن
بیشتر بدانید: قطره چشمی فلوکورت
برای استفاده از این قطره چشمی، مراحل زیر را دنبال کنید:
- دستهای خود را کاملا با آب و صابون بشویید.
- نوک قطرهچکان را بررسی کنید تا مطمئن شوید که ترک نخورده است.
- از تماس نوک قطرهچکان با چشم یا هر چیز دیگری خودداری کنید. قطرهچکان باید همیشه تمیز نگه داشته شود.
- در حالی که سر خود را به سمت عقب خم کردهاید، پلکتان را با انگشت اشاره به سمت پایین بکشید.
- قطرهچکان را با دست دیگر، تا جایی که ممکن است به چشم نزدیک کنید.
- در حالی که به بالا نگاه میکنید، قطرهچکان را به آرامی فشار دهید تا یک قطره به زیر پلک پایین بیفتد. انگشت اشاره خود را از روی پلک بردارید.
بیشتر بدانید:تفاوت سفکسیم و سیپروفلوکساسین
- چشمهای خود را به مدت ۲ تا سه دقیقه ببندید و سر خود را پایین بیاورید (درست مثل زمانی که به زمین نگاه میکنید). سعی کنید پلک نزنید و پلکهای خود را فشار ندهید.
- انگشت خود را روی مجرای اشک قرار دهید و فشار ملایمی به آن وارد کنید.
- هر گونه مایع اضافی را با دستمال از روی صورت خود پاک کنید.
- اگر قرار است بیش از یک قطره در یک چشم بریزید، قبل از ریختن قطره دوم حداقل پنج دقیقه صبر کنید.
- درپوش بطری قطرهچکان را محکم ببندید.
- دستهای خود را بشویید تا بقایای دارو از روی آن پاک شود.
در صورتی که علائم عفونت در عرض ۲ تا سه روز از بین نرفت یا بدتر شد، با پزشک خود تماس بگیرید. از قطره Ciprofloxacin تا زمانی که پزشک دستور داده است استفاده کنید. چون قطع زودهنگام دارو باعث میشود عفونت شما به طور کامل درمان نشود و باکتریها نسبت به آنتیبیوتیک مقاوم شوند.
اگر چشمهای شما در حین درمان به نور حساستر شد، عینک آفتابی بزنید. علاوه بر این، توصیه میشود از لنزهای تماسی استفاده نکنید.
بیشتر بدانید:عفونت چشم از چیست؟ ۷ دلیل شایع و نحوه درمان آنها
عوارض قطره سیپلکس چشمی
از عوارض قطره سیپلکس برای چشم میتوان به سوزش، قرمزی، خارش و درد اشاره کرد. همچنین ممکن است احساس کنید چیزی وارد چشم شما شده است. معمولا این عوارض خطرناک نیستند. اما اگر شدید بودند یا برای مدت طولانی ادامه داشتند، باید موضوع را به چشمپزشک اطلاع دهید.
- سوزش
- قرمزی
- خارش
- درد
- احساس وجود جسم خارجی در چشم
بیشتر بدانید:گل مژه چیست و چگونه درمان میشود؟
بعضی از عوارض جانبی Ciprofloxacin جدی هستند و به مراقبت پزشکی نیاز دارند. چنانچه علائم زیر را تجربه کردید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید:
- کهیر
- خارش
- گزگز
- تورم صورت، گلو، زبان، لبها، چشمها، دستها یا پاها
- مشکل در تنفس یا بلع
- گرفتگی صدا
بیشتر بدانید: قطره چشمی نفازولین
قطره سیپروفلوکساسین چشمی ممکن است عوارض جانبی دیگری هم ایجاد کند. در صورت بروز هرگونه مشکل غیر عادی در حین مصرف این دارو به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: انواع قطره چشم
موارد احتیاط پیش از مصرف یا منع مصرف
رعایت نکات زیر در حین استفاده از قطره سیپروفلوکساسین چشمی میتواند از سلامت شما در برابر عوارض جانبی جدی محافظت کند:
- اگر به سیپروفلوکساسین، سایر آنتیبیوتیکهای کینولون مانند سینوکساسین، انوکساسین، گاتیفلوکساسین، لووفلوکساسین، موکسیفلوکساسین، نالیدیکسیک اسید، نورفلوکساسین و افلوکساسین یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
- به پزشک خود بگویید که از چه داروها، مکملهای غذایی یا محصولات گیاهی استفاده میکنید.
- در مورد سابقه ابتلا به بیماریهای مختلف با پزشک صحبت کنید.
- اگر از لنزهای تماسی استفاده میکنید، این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. هنگامی که علائم التهاب باکتریایی را تجربه میکنید یا در حال استفاده از قطره چشمی هستید، نباید از لنزهای تماسی استفاده کنید.
- کنژنکتیویت باکتریایی به راحتی پخش میشود. بنابراین لازم است که دستهای خود را به طور منظم، به خصوص پس از لمس چشمها، بشویید.
- هنگامی که عفونت از بین رفت، تمام لنزهای تماسی، لوازم آرایش یا سایر اشیایی که با چشمهای آلوده شما تماس داشتهاند را بشویید یا دور بیندازید.
بیشتر بدانید:چطور باید چشم ها را تمیز کرد؟
تداخلات دارویی قطره سیپروفلوکساسین چشمی
معمولا این قطره با سایر داروها تداخل دارویی ندارد. با این حال، نباید بدون مشورت با پزشک به طور همزمان از قطره دیگری استفاده کنید.
توصیه میشود فهرست تمام داروها، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید. همچنین اگر سیگار میکشید، مشروبات الکلی مینوشید یا از مواد مخدر استفاده میکنید، درباره این موضوع با پزشک صحبت کنید.
فعل و انفعالات قطره سیپروفلوکساسین چشمی در بدن
سیپروفلوکساسین به دسته خاصی از آنتیبیوتیکها به نام فلوروکینولونها تعلق دارد. این دارو با از بین بردن باکتریهایی که باعث عفونت میشوند اثرات درمانی خود را اعمال میکند. ذکر این نکته ضروری است که Ciprofloxacin عفونتهای ناشی از ویروس را درمان نمیکند.
بیشتر بدانید:حساسیت های چشمی و علائم آن؛ سریعترین راهکار برای درمان آلرژی چشمی
افراد آسیبپذیر
قبل از مصرف قطره سیپروفلوکساسین چشمی در بارداری حتما با متخصص چشم پزشکی مشورت کنید. همچنین اگر در حین استفاده از این دارو باردار شدید، با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
در مورد تاثیر Ciprofloxacin روی زنان شیرده تحقیقات کافی وجود ندارد. به همین دلیل، توصیه میشود درباره مزایا و عوارض مصرف آن در دوران شیردهی با پزشک مشورت کنید.
گاهیاوقات ممکن است از قطره سیپروفلوکساسین چشمی برای نوزاد یا کودک استفاده شود. اما این کار باید تحت نظر پزشک انجام شود. بنابراین هرگز خودسرانه از قطره سیپروفلوکساسین چشمی برای کودکان یا نوزادان استفاده نکنید.
بیشتر بدانید: قطره چشم بتامتازون
کلام پایانی
چشمها در برابر عفونت آسیبپذیر هستند. اگر علائم عفونت چشم از جمله قرمزی، خارش، سوزش، درد، آبریزش یا تورم را تجربه کردید، در اسرع وقت به چشمپزشک مراجعه کنید. هرگز بدون مشورت با پزشک از قطرههای چشمی مثل Ciprofloxacin برای حل مشکل خود استفاده نکنید. چون این کار ممکن است باعث بدتر شدن علائم شما شود.
اگر در مورد عفونت چشم یا نحوه استفاده از قطره Ciprofloxacin به راهنمایی نیاز دارید، میتوانید از طریق سایت درمانکده با بهترین متخصصان مشورت کنید. در درمانکده علاوه بر سیستم نوبتدهی حضوری، امکان اخذ نوبت جهت مشاوره آنلاین چشم پزشکی فراهم شده است.
سوالات متداول
از قطره چشمی سیپروفلوکساسین ۳ درصد برای درمان عفونتهای باکتریایی چشم استفاده میشود.
گل مژه معمولا توسط باکتریها ایجاد میشود؛ بنابراین گاهیاوقات ممکن است پزشکان از قطره سیپروفلوکساسین برای درمان آن استفاده کنند.
به محض یادآوری، از قطره Ciprofloxacin استفاده کنید. اما اگر زمان مصرف نوبت بعدی دارو نزدیک است، دوز فراموششده را نادیده بگیرید و نوبت بعدی دارو را در زمان مقرر استفاده کنید. هرگز برای جبران، دوز دارو را ۲ برابر نکنید.
بله. شما میتوانید از قطره سیپروفلوکساسین چشمی برای عفونت گوش هم استفاده کنید. نحوه مصرف قطره سیپروفلوکساسین گوش باید توسط پزشک مشخص شود، اما معمولا توصیه میشود ۲ بار در روز و به مدت هفت روز از آن استفاده کنید.
منابع: medlineplus, my.clevelandclinic, go.drugbank
سلام
دکتر برای خانمم قرص سیپرو فلوکساسین ۵۰۰ هر دوازده ساعت و قطره گوشی سیپلکس هر ۸ ساعت را برای عفونت گوش تجویز کرده اند . حالا خارش و درد در گوش دارند . می توانیم قطره را حذف کنیم تا مقدار داروی ورودی زیاد از حد نباشد ؟