یکی از شایعترین عوارض آلودگی هوا، اختلالات تنفسی است. با این حال، نمیتوان اثرات منفی آن را بر سایر قسمتهای بدن از جمله قلب و پوست نادیده گرفت. آلایندههای موجود در هوا علاوه بر ایجاد آسیبهای زیست محیطی، به شدت برای سلامتی انسان خطرناک هستند. هر نفسی که در هوای آلوده میکشیم، در واقع ذرات و گازهای سمی را وارد بدنمان میکنیم که میتوانند به وجود آورنده مشکلات جسمی متعددی باشند. اگر شما هم در شهر آلودهای همچون تهران زندگی میکنید، در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا شما را با عوارض آلودگی هوا و روشهای مقابله با آن آشنا کنیم.
فهرست محتوا
- آلودگی هوا چیست و منابع آن کدامند؟
- تاثیر آلودگی هوا بر سلامتی انسان
- شاخص آلودگی هوا چیست؟
- برنامه شاخص آلودگی هوا
- شاخص آلودگی هوا برای تعطیلی ادرارت
- شاخص آلودگی هوا برای تعطیلی مدارس
- آلودگی هوا باعث چه بیماریهایی میشود؟
- بهترین تغذیه در آلودگی هوا
- بهترین نوشیدنی برای آلودگی هوا
- بهترین دمنوش برای آلودگی هوا
- بهترین دارو برای آلودگی هوا
- بهترین ماسک برای آلودگی هوا
- عوارض آلودگی هوا برای کودکان
- عوارض آلودگی هوا برای زنان باردار
- مقایسه آلودگی هوای تهران با شهرهای جهان
- روشهای مقابله با آلودگی هوا
- فرق طرح ترافیک و آلودگی هوا چیست؟
- راهنمای مراجعه به پزشک
- سوالات متداول
آلودگی هوا چیست و منابع آن کدامند؟
قبل از بررسی عوارض آلودگی هوا خوب است با مفهوم این پدیده آشنا شوید. آلودگی هوا از نظر محیط زیست به ذرات، گازها و آلایندههای مضر در جو گفته میشود که میتوانند سلامت انسان، حیوانات و گیاهان را به خطر بیندازند.

منابع آلودگی هوا به ۲ دسته طبیعی و انسانی تقسیم میشوند. منابع طبیعی شامل فوران آتشفشانها، طوفانهای گردوغبار، آتشسوزی جنگلها و انتشار ترکیبات آلی حاصل از گیاهان هستند. در حالی که منابع انسانی را میتوان شامل انتشار گازها و ذرات آلاینده از خودروها، صنایع، نیروگاهها و استفاده از سوختهای فسیلی دانست.
این آلایندهها میتوانند باعث بروز بیماریهای تنفسی، قلبی و حتی سرطان شوند و همچنین به تغییرات اقلیمی و گرم شدن زمین دامن بزنند. در واقع، باید بگوییم آلودگی هوا نه تنها یک معضل زیست محیطی است، بلکه یک تهدید جدی برای سلامت انسان در جوامع شهری بهشمار میآید.
تاثیر آلودگی هوا بر سلامتی انسان
آلودگی هوا تاثیرات گسترده و گاه خطرناکی بر سلامت انسان دارد. در ادامه مهمترین عوارض آلودگی هوا را بررسی میکنیم:
۱- آسیب به ریه
ذرات ریز معلق در هوا میتوانند از طریق تنفس وارد جریان خون شوند و با تولید رادیکالهای آزاد به ریهها آسیب بزنند. این ذرات با نفوذ به اعماق ریه موجب التهاب میشوند و بافت ریه را تحت تاثیر قرار میدهند. از نظر پزشک متخصص ریه، آلودگی هوا و ذرات معلق (PM۲.۵) میتوانند از عوامل پیشرفت بیماریهای مزمن ریوی بهشمار بیایند.
۲- خطرات قلبی و عروقی
یکی دیگر از عوارض آلودگی هوا برای انسان، افزایش فشار خون و التهاب عروق است که ریسک ابتلا به سکته قلبی یا نارسایی قلبی را بیشتر میکنند. در واقع، آلودگی هوا با افزایش احتمال لخته شدن خون و تسریع تصلب شرایین، خطر ابتلا به بیماریهای قلب و عروق را افزایش میدهد.
۳- عوارض پوستی
پوست در معرض گسترده آلودگی هوا قرار دارد. مهمترین تاثیر آلودگی هوا بر پوست را میتوان شامل پیری زودرس پوست و بروز بیماریهای پوستی دانست.
۴- تاثیر آلودگی هوا بر مغز و اعصاب
افرادی که به طور مرتب در معرض آلودگی هوا قرار دارند، بیشتر مستعد ابتلا به اختلال در عملکرد شناختی و کاهش تمرکز هستند. در واقع، میتوان التهاب عصبی، تاثیر منفی بر رشد مغز کودکان و افزایش احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند آلزایمر و پارکینسون را از عوارض آلودگی هوا برای انسان دانست.
۵- مشکلات چشمی
چشمها دیگر اندامهای بدن هستند که در شرایط آلودگی هوا به شدت تحت تاثیر قرار میگیرند. ذرات معلق موجود در هوا میتوانند باعث التهاب و تحریک چشمها شوند و علائمی همچون قرمزی و سوزش چشم، خشکی چشم و ورم ملتحمه ایجاد کنند.
۶- ضعف سیستم ایمنی بدن
یکی از مهمترین عوارض آلودگی هوا برای انسان، کاهش قدرت دفاعی بدن در برابر ویروسها و باکتریها است. برخی متخصصان معتقدند، افرادی که در معرض آلودگی هوا قرار دارند، بیشتر دچار ضعف سیستم ایمنی بدن میشوند و خطر ابتلا به آنفولانزا، کرونا، عفونتهای تنفسی، تشدید آلرژیهای فصلی و آلودگیهای باکتریایی در آنها افزایش مییابد.
شاخص آلودگی هوا چیست؟
شاخص آلودگی هوا عددی است که میزان آلودگی هوا و سطح خطر آن برای سلامتی انسان را نشان میدهد. این شاخص را که با نام کامل Air Quality Index و نام اختصاری AQI میشناسند، بر پایه اندازهگیری غلظت آلایندههایی همچون ذرات معلق، دیاکسید نیتروژن، ازن سطح زمینی (ازن بد)، مونواکسید کربن و دیاکسید گوگرد محاسبه میکنند. دستهبندی شاخص آلودگی هوا در ایران به شرح زیر است:
- خوب: شاخص کیفیت هوا در این حالت روی عدد صفر و ۵۰ قرار دارد. این شاخص را با رنگ سبز نشان میدهند و به عنوان وضعیت پاک میشناسند.
- متوسط: شاخص کیفیت هوا در این حالت بین عدد ۵۱ و ۱۰۰ قرار دارد. اگرچه این کیفیت که با رنگ زرد نشان داده میشود، قابل قبول است، اما درصدی از آلایندههای موجود در هوا میتوانند موجب بروز مشکلات تنفسی برای گروههای حساس شوند.
- ناسالم برای گروههای حساس: شاخص آلودگی هوا در این حالت بین ۱۰۱ و ۱۵۰ قرار دارد. این حالت که با رنگ نارنجی نشان داده میشود، برای افرادی که جزو گروههای حساس نیستند، مشکلی ایجاد نمیکند، اما میتواند برای گروههای حساس مانند بیماران قلبی عروقی، بیماران تنفسی، افراد مسن و مادران باردار خطرناک باشد.
- ناسالم: شاخص کیفیت هوا در این حالت بین ۱۵۱ و ۲۰۰ قرار دارد و برای همه افراد خطرناک است. در این حالت که با رنگ قرمز نشان داده میشود، افراد باید از انجام فعالیت سنگین خودداری کنند.
- بسیار ناسالم: شاخص کیفیت هوا در این حالت بین ۲۰۱ و ۳۰۰ قرار دارد و یک هشدار جدی برای سلامت عموم جامعه بهشمار میآید. این حالت با رنگ بنفش نشان داده میشود و ممکن است افرادی که در معرض استنشاق آن قرار دارند با عوارض آلودگی هوا مواجه شوند.
- خطرناک: شاخص کیفیت هوا در این حالت بالاتر از ۳۰۰ است و یک وضعیت بسیار اضطراری و خطرناک برای سلامت انسان بهشمار میآید. در این حالت که با رنگ خرمایی نشان داده میشود، بروز عوارض آلودگی هوا برای انسان حتمی است.
برنامه شاخص آلودگی هوا

برای به دست آوردن طیفهای مختلف کیفیت هوا باید شاخص کیفیت هوا (AQI) محاسبه شود. شاخص کیفیت هوا را از طریق اندازهگیری غلظت یک ماده آلاینده در طول یک دوره میانگین مشخص به دست میآورند. هرچه میزان غلظت یک آلاینده و طول مدت حضور آن بیشتر باشد، آلودگی هوا بیشتر است. متخصصان این حرفه، اندازهگیری را به وسیله ایستگاههای پایش هوا یا مدلها انجام میدهند و به صورت دستهبندی AQI جهت اطلاعرسانی در اختیار مردم میگذارند. هر رتبه AQI یک رنگ مشخص دارد که نشاندهنده وضعیت کیفیت هوا است.
شاخص آلودگی هوا برای تعطیلی ادرارت
شاخص آلودگی هوا معیاری است که دولت و سازمان محیط زیست تهران از آن برای تصمیمگیری در مورد تعطیلی ادارات و محدودیت فعالیتهای بیرونی استفاده میکنند. زمانی که شاخص آلودگی هوا از ۲۰۰ بالاتر برود، جلسه اضطراری با حضور استانداری و نمایندگان مختلف برگزار میشود تا در مورد تعطیلی ادارات و محدود کردن فعالیتهای بیرونی تصمیمگیری صورت گیرد. شاخص آلودگی هوای بالاتر از ۲۰۰ به عنوان هوای بسیار ناسالم شناخته میشود و میتواند موجب بروز عوارض آلودگی شود؛ به همین دلیل تعطیلی ادارات و محدود کردن فعالیتهای بیرونی در دستور کار قرار میگیرد.
شاخص آلودگی هوا برای تعطیلی مدارس
یکی از معیارهای اصلی برای تصمیمگیری در مورد تعطیلی مدارس، شاخص آلودگی هوا است و معمولا بر اساس میزان آلایندهها و تاثیر آنها بر سلامت کودکان تعیین میشود. کودکان به دلیل حساسیت بیشتر دستگاه تنفسی و ضعف سیستم ایمنی، در برابر آلودگی هوا آسیبپذیرتر هستند و تعطیلی مدارس میتواند از بروز عوارض آلودگی هوا جلوگیری کند.
بر اساس گفتههای رئیس سازمان محیط زیست شهر تهران، زمانی که شاخص آلودگی هوا از ۱۰۰ بالاتر برود، گروههای حساس مانند کودکان نباید تا حد ممکن از خانه خارج شوند. با عبور شاخص آلودگی هوا از مرز ۱۵۰، کمیته اضطراری با حضور نمایندگان محیط زیست، سازمان هواشناسی، وزارت بهداشت، اورژانس، استانداری و صدا و سیما تشکیل میشود تا تصمیمگیری در مورد تعطیلی مدارس در دستور کار قرار بگیرد.
آلودگی هوا باعث چه بیماریهایی میشود؟
طبق گفتههای سازمان بهداشت جهانی (WHO)، تماس مستقیم و طولانیمدت با آلایندههایی مانند ذرات معلق (PM۲.۵ و PM۱۰)، گازهای سمی (مانند دیاکسید نیتروژن و مونوکسید کربن)، ازن و مواد شیمیایی خطرناک هستند و میتوانند منجر به بروز بیماریهای مختلفی شوند. احتمالا تاکنون از تاثیر آلودگی هوا بر بیماران آسم شنیدهاید. اما باید بدانید که آلایندههای هوا فقط موجب مشکلات تنفسی نمیشوند، بلکه بر دیگر اندامهای حیاتی بدن هم تاثیر منفی میگذارند. سالانه میلیونها نفر به دلیل عوارض آلودگی هوا در بیمارستان بستری میشوند و جان خود را از دست میدهند. در ادامه بیماریهای ناشی از آلودگی هوا را معرفی میکنیم:
- آسم و تشدید حملات آن
- عفونتهای تنفسی و کاهش عملکرد ریه
- برونشیت مزمن
- فشار خون بالا
- افزایش خطر ابتلا به سکته قلبی
- نارسایی قلبی
- سرطان ریه
- تصلب شرایین (آترواسکلروز)
- سکته مغزی
- آریتمی قلب
- اگزما و پسوریازیس
- خشکی و التهاب شدید پوست
- التهاب عصبی و آسیب به سلولهای مغزی
- بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)
- زوال عقل (دمانس) و آلزایمر
- اختلالات شناختی و بروز مشکلاتی در حافظه و تمرکز
- افزایش خطر ابتلا به افسردگی و اضطراب
- تشدید علائم رینیت آلرژیک
- ضعف سیستم ایمنی بدن و ابتلای مکرر به بیماریها
در شرایطی که آلودگی هوا شدت گرفته و علائمی همچون سرفه، تنگی نفس و خس خس سینه بروز پیدا کردهاند، مشورت به موقع با پزشک متخصص اهمیت زیادی دارد و میتواند از ابتلا به عوارض آلودگی هوا جلوگیری کند. اگر امکان ویزیت حضوری ندارید، مشاوره با دکتر ریه آنلاین میتواند راهی سریع و موثر برای بررسی وضعیت تنفسی و دریافت راهکارهای مناسب باشد.
بهترین تغذیه در آلودگی هوا
در روزهایی که شاخص آلودگی هوا رو به بالاست، تغذیه مناسب میتواند عوارض آلودگی هوا را کاهش دهد. مصرف برخی مواد غذایی مفید با تقویت سیستم ایمنی و دستگاه تنفسی، از بدن در برابر اثرات آلایندههای مضر محافظت میکنند. در ادامه بهترین غذا برای آلودگی هوا را معرفی میکنیم:
- لیموترش و پرتقال
- میوهها و سبزیجات نارنجی مثل پاپایا و کدو تنبل
- سبزیجات حاوی ویتامین C مانند زنجبیل، گشنیز، جعفری، کلم و شلغم
- سیب، توت فرنگی و آناناس
- نعناع فلفلی
- منابع بتاکاروتن مانند طالبی، انبه و زردآلو
- دانههایی مثل تخم کتان، تخمه آفتابگردان و تخمه کدو تنبل
- سیر و پیاز
- روغن زیتون
- کرفس و گوجه فرنگی
- منابع ویتامین E مانند آووکادو و اسفناج
- منابع حاوی سلنیوم مانند غذاهای دریایی، مرغ، غلات، نان و آجیلها
در این شرایط، بهتر است از مصرف غذاهای سرخشده، چرب و فرآوریشده بپرهیزید؛ زیرا این نوع غذاها مقدار زیادی قند ساده و چربی اشباع دارند و باعث افزایش التهاب بدن میشوند.
بهترین نوشیدنی برای آلودگی هوا

احتمالا شنیدهاید که نوشیدن شیر برای آلودگی هوا مفید است. برخی مطالعات نشان میدهند که پروتئین موجود در شیر مانع از جذب سرب در بدن میشود. از دیگر نوشیدنیهای مفید برای کاهش عوارض آلودگی میتوان به آب اشاره کرد. نوشیدن آب به مقدار کافی باعث مرطوب نگه داشتن مجاری تنفسی میشود و به دفع آلایندهها از بدن کمک میکند. دیگر نوشیدنیهای مفید برای کاهش عوارض آلودگی هوا شامل موارد زیر هستند:
- چای لیمو، زنجبیل و نعناع
- عسل و آب ولرم
- آب مرکبات
- آب سبزیجات مانند هویج یا چغندر
- چای سبز
- چای ریشه شیرین بیان
در روزهایی که آلودگی هوا زیاد است، از مصرف نوشیدنیهای قندی، صنعتی و کافئیندار بپرهیزید؛ زیرا ممکن است احتمال دهیدراتهشدن بدن افزایش یابد و بدن را دچار التهاب کنند.
بهترین دمنوش برای آلودگی هوا
مصرف روزانه یک فنجان دمنوشهای گیاهی در روزهایی که شاخص آلودگی هوا بالاست به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. دمنوشهایی که در ادامه معرفی میکنیم، به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی، ضد ویروسی، ضد عفونیکنندگی و ضد باکتری برای تقویت بدن و کاهش عوارض آلودگی هوا مفید هستند:
- دمنوش زنجبیل و لیموترش
- دمنوش آویشن و نعناع
- دمنوش پونه کوهی و زنجبیل
- دمنوش عناب و دارچین
- دمنوش بابونه و عسل
بهترین دارو برای آلودگی هوا
هیچ دارویی نمیتواند به طور قطعی عوارض آلودگی هوا را از بین ببرد، فقط برخی مکملها در صورتی که زیر نظر پزشک متخصص مصرف شوند، ممکن است به کاهش علائم ناشی از مسمومیت با آلودگی هوا کمک کنند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شوند. مکملهایی که مصرف آنها برای کاهش اثرات آلودگی هوا مفید است، عبارتاند از:
- ویتامین C و ویتامین E
- مکمل اسید فولیک
- کورکومین
- اسید چرب امگا3
- ویتامین B6 و ویتامین B12
بهترین ماسک برای آلودگی هوا
قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا با دود ماشین و ذرات معلق (PM۲.۵) در بلند مدت، تاثیر منفی بر ریه میگذارد. بهترین راهکار در چنین شرایطی، استفاده از ماسک است. هرچند ماسکها به طور ۱۰۰ درصد تضمینکننده سلامتی در برابر آلایندههای هوا نیستند، اما استفاده از آنها از سمت سازمان بهداشت جهانی توصیه میشود.

مهمترین نکته در مورد ماسکها این است که ماسک یک بار مصرف را فقط یک بار استفاده کنید و زمانی که متوجه شدید کیفیت خود را از دست داده، آن را دور بیندازید. ماسک جراحی و پارچهای، در روزهایی که آلودگی هوا بالاست، تقریبا بیاثر هستند. در چنین شرایطی معمولا توصیه میشود از ماسک N95 یا N99 استفاده کنید. این نوع ماسک تا ۹۵ درصد میتواند ذرات ریز معلق در هوا را فیلتر کند. توجه داشته باشید، ماسک باید کاملا روی صورت بنشیند تا موثر واقع شود و از بروز عوارض آلودگی هوا جلوگیری کند.
عوارض آلودگی هوا برای کودکان
کودکان نسبت به بزرگسالان در برابر آلودگی هوا آسیبپذیرتر هستند؛ زیرا دستگاه تنفسی آنها هنوز به طور کامل رشد نکرده و میزان تنفسشان نسبت به وزن بدن بیشتر است. ابعاد آلودگی هوا برای کودکان بسیار گسترده است و فقط شامل مشکلات تنفسی نمیشود. مهمترین عوارض آلودگی هوا برای کودکان شامل موارد زیر هستند:
- کاهش ضریب هوشی کودک
- کاهش حجم ریه و اختلال در عملکرد آن
- افزایش ریسک ابتلا به کمخونی
- کمبود ویتامین D
- افزایش خطر ابتلا به چاقی و دیابت
- بیماریهای قلبی
- مشکلات گوارشی
- ضعف سیستم ایمنی و ابتلا به عفونتهای مکرر
- مشکلات چشمی
- افزایش خطر ابتلا به سرطان
عوارض آلودگی هوا برای زنان باردار
آلودگی هوا میتواند تاثیرات جدی و خطرناکی بر سلامت زنان باردار و جنین آنها داشته باشد؛ زیرا بدن مادر در این دوران حساستر میشود و آلایندهها میتوانند از طریق جریان خون به جنین منتقل شوند. مهمترین عوارض آلودگی هوا برای زنان باردار عبارتاند از:
- افزایش خطر زایمان زودرس
- کاهش وزن نوزاد هنگام تولد
- بالا رفتن احتمال سقط جنین
- تولد نوزاد با نقص مادرزادی
- افزایش فشار خون بارداری
- تاثیر منفی آلایندهها بر رشد مغز و ریه جنین
مقایسه آلودگی هوای تهران با شهرهای جهان
در چند سال اخیر، آلودگی هوای تهران به سطح بحرانی رسیده و بر اساس شاخصهای جهانی در لیست آلودهترین شهرهای جهان قرار گرفته است. در بسیاری از روزهای سال، شاخص آلودگی هوای تهران بالاتر از حد مجاز سازمان بهداشت جهانی (WHO) میرود و سطح آلودگی آن به شهر دهلینو در هند که یکی از آلودهترین شهرهای جهان بهشمار میآید، نزدیک میشود. طبق گزارش سایت IQAIR، میانگین آلودگی هوای تهران ۲۶ میکروگرم در مترمکعب محاسبه شده و این یعنی تهران حدود پنج برابر آلودهتر از حد استاندارد است. با اینکه تهران نسبت به دهلینو در هند که آلودگی هوای آن ۲۰ برابر بیشتر از حد مجاز است و شهرهایی مانند پکن و نیویورک وضعیت بهتری دارد، اما همچنان در لیست ۱۰ پایتخت آلوده جهان جای میگیرد. این آمار نگرانکننده است؛ زیرا شهروندان در معرض ابتلا به عوارض آلودگی هوا هستند.
روشهای مقابله با آلودگی هوا

عوارض آلودگی هوا میتواند کیفیت زندگی را به شدت کاهش دهد و طول عمر را کم کند. راهکارهای مقابلهای که هر فرد با رعایت آنها کمتر در معرض عوارض آلودگی هوا قرار میگیرد، شامل موارد زیر هستند:
- در روزهای آلوده ماشین شخصی خود را بیرون نیاورید و از حمل و نقل عمومی استفاده کنید.
- از سوخت و خودروهای با کیفیت استفاده کنید تا از انتشار گازهای آلاینده جلوگیری شود.
- در اطراف فضای زندگی خود گل و گیاه و درخت بکارید تا به بهبود کیفیت هوا کمک کنند.
- هنگام خروج از خانه از ماسکهای استاندارد مانند N95 یا N99 استفاده کنید.
- قبل از خروج از منزل، شاخص کیفیت هوا را از اپلیکیشنها یا وبسایتهای آنلاین همچون سایت IQAir چک کنید.
- در روزهای آلوده، پنجره خانه یا محل کار خود را بسته نگه دارید.
- از دستگاههای تصفیه هوای خانگی استفاده کنید.
- مواد غذایی حاوی ویتامین C، ویتامین E و آنتیاکسیدان مصرف کنید تا بدن را در برابر عوارض آلودگی هوا تقویت کنند.
- به مقدار کافی آب بنوشید. (حداقل هشت لیوان در روز)
فرق طرح ترافیک و آلودگی هوا چیست؟
طرح ترافیک محدوده مرکزی شهر تهران را پوشش میدهد و هدف آن، کاهش حجم ترافیک برای کنترل آلودگی هوا در مناطق پرتردد است. خودروها برای ورود به این مناطق در بازه زمانی مشخص ( مثلا ۶ صبح تا ۱۷ عصر) نیاز به مجوز دارند. طرح آلودگی هوا یا طرح محدوده کنترل آلودگی هوا همان طرح زوج و فرد سابق است که محدوده گستردهتری را نسبت به طرح ترافیک پوشش میدهد. بر اساس طرح آلودگی هوا، خودروها اجازه دارند فقط روزهای خاصی که با توجه به رقم آخر پلاکشان مشخص میشود، وارد محدوده شوند. اگر نیاز دارید که هر روز در مناطق تحت پوشش طرح آلودگی هوا تردد کنید، باید با پرداخت هزینه، مجوز عبور در روزهای دیگر طرح را بخرید.
راهنمای مراجعه به پزشک
آلودگی هوا یکی از مهمترین تهدیدهای محیط زیستی در عصر حاضر است که تاثیرات گستردهای بر سلامت انسان میگذارد. از بیماریهای تنفسی و قلبی گرفته تا اختلال شناختی، مشکلات پوستی و تاثیر منفی بر رشد جنین همگی از عوارض آلودگی هوا بهشمار میآیند. آگاهی از این عوارض و تلاش برای کاهش آن همراه با همکاری مسئولان میتواند گامی موثر در جهت حفظ سلامت جامعه و بهبود کیفیت زندگی باشد.
ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با تاثیرات آلودگی هوا بر انسان و روشهای مقابله با آن آشنا کردیم. اگر در شهری با شاخص آلودگی هوای بالا زندگی میکنید و درگیر عوارض آن شدهاید، میتوانید برای مشورت با پزشک در مورد علائم خود به وبسایت درمانکده سر بزنید و از بهترین پزشکان متخصص همچون دکتر متخصص ریه مشاوره بگیرید.
سوالات متداول
ذرات معلق (PM۲.۵ و PM۱۰)، دیاکسید نیتروژن (NO₂)، دیاکسید گوگرد (SO₂)، ازن (O₃)، منوکسید کربن (CO) و سرب.
آلودگی هوا میتواند با توجه به حساسیت هر فرد و مدت زمانی که در معرض آن قرار گرفته، علائم مختلفی ایجاد کند. با این حال، رایجترین نشانههای مسمومیت با آلودگی هوا شامل سوزش چشم، تنگی نفس، خس خس سینه و سرفه مداوم هستند.
بله. افرادی که به طور مکرر و برای مدت طولانی در معرض ذرات معلق و گازهای سمی قرار بگیرند، ممکن است دچار حالت تهوع شوند.
منابع: who | metropolisindia | eea