بهترين روش خشك كردن مو چیست؟ ۶ راه خشک کردن انواع مو

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

یافتن روش مناسب برای خشک کردن مو می‌تواند تاثیر چشمگیری در بهبود روتین مراقبت از مو داشته باشد. اگرچه ممکن است این موضوع ساده به‌نظر برسد؛ اما در واقع یکی از عوامل کلیدی در حفظ سلامت، درخشندگی و حالت طبیعی موها به شمار می‌رود. خشک‌کردن مو صرفا مرحله پایانی پس از شست‌وشو نیست؛ بلکه می‌تواند نقش موثری در فرم‌دهی به بافت مو، افزایش درخشش طبیعی آن و تقویت استحکام مو ایفا کند.

به‌طور کلی، شیوه‌ای که برای خشک‌کردن موهای خود انتخاب می‌کنید، تاثیر به‌سزایی در جلوگیری از آسیب و حفظ شادابی مو دارد. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده مجموعه‌ای از نکات و توصیه‌های تخصصی درباره بهترين راه خشك كردن مو ارائه شده است تا به شما در انجام صحیح این مرحله از مراقبت از مو کمک کند.

علت دیر خشک شدن موی سر چیست؟

موی انسان عمدتا از پروتئینی به نام کراتین ساخته شده و از سه لایه اصلی تشکیل می‌شود:

  • لایه بیرونی یا کوتیکول که مانند پوشش سقف از سلول‌های متقاطع ساخته شده و از مو محافظت می‌کند.
  • لایه میانی یا کورتکس که تعیین‌کننده رنگ، بافت و استحکام مو است و عمده حجم مو را تشکیل می‌دهد.
  • لایه مرکزی یا مدولا که بیشتر در موهای ضخیم دیده می‌شود و هنوز عملکرد آن به‌طور کامل مشخص نیست.

سلامت این ساختارها به‌ویژه کوتیکول، نقش مهمی در ظاهر و مقاومت مو دارد. همچنین آب برای سلامت مو ضروری است و به حفظ رطوبت و انعطاف‌پذیری آن کمک می‌کند؛ اما اگر مدت زیادی روی مو بماند، می‌تواند آسیب‌زا باشد.

نوع ساختار مو و حجم‌ آن‌ها علت دیر خشک شدن آن‌ها است. برای مثال، موهای ضخیم، حجم آب بیشتری را به خود جذب می‌کنند و دیرتر نیز خشک می‌شوند. به‌طور کلی، هنگام خیس شدن، لایه‌ بیرونی مو (کوتیکول) باز شده و آب به داخل نفوذ می‌کند؛ مو تا ۳۰ درصد وزن خود آب جذب کرده و متورم می‌شود.

تکرار این تورم و خشک شدن تدریجی می‌تواند باعث ایجاد ترک و آسیب در ساقه‌ مو شود. حتی خشک شدن کند در هوای آزاد نیز با افزایش فشار داخلی، خطر شکنندگی مو را بالا می‌برد. به‌طور کلی، درست خشک کردن موها یک روش خانگی برای پرپشت شدن موی سر است و در ادامه با موثرترین روش خشک کردن مو آشنا خواهیم شد.

تصویری از لایه‌های مختلف مو
خشک کردن صحیح موها نقش مهمی در تمیزی و سالم ماندن آن‌ها دارد.

بهترين روش خشك كردن مو

همان‌طور که اشاره شد، خشک کردن نادرست موها می‌تواند علت ریزش مو در برخی افراد باشد. بهترین روش برای خشک کردن انواع مو عبارت‌ است از:

۱. خشک کردن موهای خشک

برای جلوگیری از شکنندگی و وز‌شدن موهای خشک توصیه می‌شود به‌جای استفاده از حوله‌های معمولی که می‌توانند اصطکاک زیادی ایجاد کنند و باعث آسیب به مو شوند، از یک حوله میکروفایبر یا تی‌شرت نخی نرم برای گرفتن آب اضافی مو استفاده کنید. این روش برای کوتیکول مو ملایم‌تر است و به حفظ رطوبت کمک می‌کند. سپس اجازه دهید موها به صورت طبیعی تا حدود ۷۵ درصد خشک شوند.

از خیس نگه داشتن طولانی‌مدت موهای خشک بپرهیزید؛ زیرا رطوبت زیاد می‌تواند ساختار مو را تضعیف کرده و موجب شکنندگی شود. اگر قصد استفاده از سشوار را دارید، حتما از اسپری محافظ حرارتی استفاده کنید، دستگاه را روی حرارت پایین نگه دارید و سشوار در فاصله ۲۰ سانتی‌متری از مو قرار دهید. همچنین موها را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کرده و از ریشه به نوک خشک کنید تا از خشک شدن بیش از حد و آسیب دیدگی جلوگیری شود.

در نهایت، برای حفظ رطوبت و افزایش درخشش موهای خشک، استفاده از روغن‌های طبیعی توصیه می‌شود که در این میان، روغن آرگان بهترین روغن برای مو است؛ زیرا سرشار از اسیدهای چرب و ویتامین E بوده و به ترمیم، نرمی و لطافت موها کمک می‌کند. همچنین توصیه می‌کنیم برای شستشوی موهای خود از شامپو برای موهای خشک استفاده کنید.

۲. خشک کردن موهای معمولی

موهای معمولی که نه چرب هستند و نه خشک، به مراقبت خاصی نیاز ندارند؛ اما همچنان باید به روشی خشک شوند که تعادل طبیعی رطوبت و چربی آن‌ها حفظ شود. بهترین روش‌های خشک کردن موهای معمولی شامل ترکیبی از خشک کردن ملایم با حوله، خشک شدن مو در هوای آزاد و استفاده محدود از سشوار است. این شیوه به حفظ تعادل طبیعی چربی و رطوبت مو کمک می‌کند.

برای حفظ سلامت موها، از خوابیدن با موی مرطوب بپرهیزید، پس از حمام از شانه دندانه‌درشت استفاده کنید و در مصرف ماسک‌ها و روغن‌های سنگین زیاده‌روی نکنید؛ زیرا موهای معمولی به آبرسانی بیش از حد نیاز ندارند. علاوه بر این، از شانه زدن موها در حمام خودداری کنید؛ زیرا مهم‌ترین علت ریزش مو در حمام، شانه زدن آن‌ها است.

۳. خشک کردن موهای چرب

موهای چرب نیازمند تکنیک‌های خاصی برای خشک کردن هستند تا هم تمیزی مو حفظ شود و هم از افزایش چربی جلوگیری شود. یکی از موثرترین روش‌ها، خشك كردن مو با باد سرد سشوار یا خشک شدن طبیعی مو در هوای آزاد است. حرارت زیاد سشوار می‌تواند غدد چربی پوست سر را تحریک کند و باعث تولید چربی بیشتر شود. بدین‌ترتیب، بهتر است اجازه دهید موها به‌طور طبیعی خشک شوند یا از حالت سرد سشوار استفاده کنید تا سلامت و تعادل چربی مو حفظ شود.

در هنگام خشک کردن موها با حوله، از مالش شدید پرهیز کرده و به‌آرامی موها را خشک کنید. خشک کردن خشن نه‌تنها باعث وز شدن مو می‌شود؛ بلکه ممکن است تولید چربی را نیز تحریک کند. برخورد ملایم با مو، به حفظ تعادل چربی کمک می‌کند.

همچنین در فواصل بین شست‌وشوی موها، استفاده از شامپوی خشک توصیه می‌شود. این نوع شامپوها بدون نیاز به آب، چربی اضافی مو را جذب کرده و به آن حجم می‌دهند. در نظر داشته باشید که شستن بیش‌ازحد موهای چرب ضرر دارد؛ زیرا باعث از بین رفتن چربی طبیعی مو شده و پوست سر برای جبران آن، چربی بیشتری تولید می‌کند. توصیه می‌شود موها را بسته به میزان چربی، یک روز در میان یا هر سه روز یک‌بار بشویید و از شامپوی مخصوص موهای چرب استفاده کنید. بهترین شامپو برای موهای چرب ویژگی‌های زیر را دارد:

  • فرمولاسیون سبک و فاقد چربی
  • دارای ترکیبات تنظیم‌کننده چربی مثل زینک (Zinc)، آرژنین و نیاسینامید (Vitamin B3)
  • فاقد سیلیکون و پارابن
  • حاوی عصاره‌های گیاهی کنترل‌کننده چربی مثل چای سبز، نعنا و روغن درخت چای
  • pH متعادل بین ۴.۵ تا ۵.۵

۴. خشک کردن موهای آسیب‌دیده، حساس یا دکلره‌شده

موهای دکلره‌شده، آسیب‌دیده یا تحت درمان‌های شیمیایی بسیار شکننده هستند و نیاز به مراقبت ملایم دارند تا از آسیب‌های بیشتر جلوگیری شود. یکی از موثرترین راه‌ها برای حفظ سلامت این نوع موها، استفاده از روش‌های صحیح خشک‌کردن و همچنین رسیدگی به مشکلات رایج پوست سر مانند خارش است.

خشك كردن مو بدون سشوار بهترین روش برای خشک کردن این نوع موها است. حرارت بیش از حد سشوار می‌تواند آسیب موهای شکننده را تشدید کند. بدین‌ترتیب، توصیه می‌شود اجازه دهید موها به صورت طبیعی خشک شوند. اگر استفاده از سشوار ضروری است، حتما از پایین‌ترین درجه حرارت استفاده کرده و دستگاه را در فاصله ۲۰ سانتی‌متری از مو نگه دارید.

همچنین استفاده از حوله‌های میکروفایبر یا حتی یک تی‌شرت پنبه‌ای قدیمی می‌تواند گزینه بهتری برای خشک کردن و جلوگیری از آسیب به کوتیکول مو باشد. افرادی که موهای دکلره یا آسیب‌دیده دارند، اغلب به‌دلیل خشکی یا حساسیت دچار خارش پوست سر می‌شوند. انتخاب شامپوی مناسب می‌تواند به تسکین ناراحتی و بهبود سلامت پوست سر کمک کند. هنگام انتخاب شامپو برای خارش سر به نکات زیر توجه کنید:

  • از شامپوهایی استفاده کنید که حاوی مواد موثر برای کاهش التهاب و مقابله با قارچ‌ها مثل کتوکونازول (Ketoconazole)، پیروکتون اولامین (Piroctone Olamine)، زینک پریتیون (Zinc Pyrithione) و قطران زغال‌سنگ (Coal Tar) باشند.
  • شامپوهای حاوی مواد مرطوب‌کننده مانند گلیسیرین یا آلوئه‌ورا می‌توانند به تسکین خشکی و خارش کمک کنند.
  • از مصرف شامپوهایی که حاوی پارابن‌ها، سولفات‌ها و عطرهای مصنوعی هستند، بپرهیزید.
  • شامپوهایی که فاقد سولفات هستند، آسیب کمتری به پوست سر می‌رسانند و موجب تحریک و خشکی نمی‌شوند.
تصویری از موهای سوخته‌شده توسط دکلره
درست خشک نکردن موها می‌تواند آسیب به مو را افزایش دهد.

۵. خشك كردن مو بعد از كراتين و پروتئین‌تراپی

بعد از انجام کراتین یا پروتئین‌تراپی، استفاده از تکنیک‌های صحیح خشک کردن مو بسیار حائز اهمیت است تا تاثیر درمان حفظ شده و موهای‌تان سالم و درخشان باقی بماند. در اولین قدم بعد از کراتین کردن موها، به هیچ عنوان تا ۴۸ الی ۷۲ ساعت موهای خود را نشویید. همچنین بعد از شستشو، بهتر است موهای خود را به جای مالش دادن با حوله، به آرامی فشار دهید تا رطوبت اضافی گرفته شود.

در صورتی که از سشوار استفاده می‌کنید، حتما از سری مناسب سشوار استفاده کنید و آن را حداقل ۲۰ سانتی‌متر از موهای خود دور نگه دارید. همچنین بهتر است از باد سرد سشوار استفاده کنید تا آسیب ناشی از حرارت کاهش یابد. در نظر داشته باشید که بهترین شامپو بعد از پروتئین تراپی مو، شامپوی بدون سولفات است. سولفات‌ها می‌توانند روغن‌های طبیعی مو را از بین ببرند و باعث کاهش طول عمر پروتئین‌تراپی یا کراتین شوند. در نهایت، برای حفظ رطوبت و سلامت موهای خود، استفاده از ماسک موی عمیق را در روتین خود قرار دهید.

۶. خشک کردن موهای تازه کاشته‌شده

پس از جراحی کاشت مو، پوست سر بسیار حساس بوده و روش خشک کردن مو برای جلوگیری از آسیب به فولیکول‌های تازه کاشته‌شده بسیار مهم است. در هفته اول پس از جراحی، توصیه می‌شود که اجازه دهید موها به‌طور طبیعی خشک شوند. در این زمان، ناحیه کاشت ممکن است بی‌حس باشد و این موضوع می‌تواند تشخیص اینکه آیا گرمای سشوار خیلی زیاد است یا نه را دشوار کرده و به فولیکول‌های کاشته‌شده آسیب برساند.

تقریبا ۱۰ تا ۱۴ روز پس از جراحی، می‌توانید از حوله برای خشک کردن موها استفاده کنید. از یک حوله نرم استفاده کرده، به‌آرامی موها را فشار داده و از مالش یا کشیدن موها بپرهیزید. پس از این مدت، اگر تصمیم به استفاده از سشوار دارید، مطمئن شوید که آن را روی دمای پایین یا سرد تنظیم کرده‌اید. همچنین از برس کشیدن موها در حالی که هنوز خیس هستند اجتناب کنید تا از شکستن موها جلوگیری شود.

در نظر داشته باشید که ریزش موهای کاشته‌شده در طول فرایند بهبودی بسیار شایع است. برای کنترل ریزش موها استفاده از شامپوهای ضد ریزش و مناسب برای دوران نقاهت کاشت مو توصیه می‌شود. همچنین برای انتخاب بهترین شامپو برای ریزش مو بهتر است با متخصص پوست و مو در‌این‌باره مشورت کنید.

اشتباهات رایج در خشک‌ کردن مو

بسیاری از عادت‌های نادرست هنگام خشک‌ کردن موها می‌توانند به آن‌ها آسیب برساند که عبارت‌اند از:

  • استفاده بیش از حد از حرارت: حرارت زیاد می‌تواند چربی طبیعی مو را از بین ببرد و آن را خشک و مستعد شکستگی کند.
  • خشك كردن مو با حوله: مالش شدید مو با حوله باعث ایجاد اصطکاک، وز شدن و آسیب به مو می‌شود.
  • استفاده نکردن از محافظ حرارتی: این محصولات با ایجاد یک لایه محافظ، از آسیب ناشی از حرارت به موها محافظت می‌کنند.
  • استفاده از ابزارهای نامناسب: حوله‌های زبر یا سشوارهای بی‌کیفیت می‌توانند به کوتیکول مو آسیب زده و موجب وز شدن و شکنندگی شوند.
  • بی‌توجهی به نیازهای خاص نوع مو: ساختار و نیازهای مو بر اساس نوع و بافت آن بسیار متفاوت است؛ بنابراین توصیه می‌کنیم نوع ساختار مو و نیازهای آن را به‌خوبی بشناسید.

عوارض خشک نکردن موی سر

مهم‌ترین عوارض خشک نکردن مو بعد از حمام عبارت‌اند از:

  • آسیب به مو و ضعیف شدن آن: قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض رطوبت باعث ایجاد موخوره و نازک شدن مو می‌شود.
  • مشکلات پوست سر: خشک نکردن درست مو ممکن است منجر به مشکلات پوست سر از جمله شوره سر و عفونت‌های قارچی شود. همچنین رطوبت می‌تواند منافذ پوست سر را مسدود کند و باعث ایجاد آکنه در پوست سر شود.
  • افزایش خطر سرماخوردگی و بیماری‌های دیگر: خیس بودن موها به‌ویژه در محیط‌های سرد، می‌تواند شما را بیشتر در معرض سرماخوردگی یا عفونت‌های تنفسی قرار دهد.
  • نامرتب شدن موها: رها کردن موها به‌صورت خیس می‌تواند منجر به فر خوردن موها شود و ظاهری نامرتب پیدا کنند.
اینفوگرافیک عوارض خشک نکردن موها بعد از حمام
خشک کردن درست موها پس از حمام برای حفظ سلامت مو و پوست سر بسیار مهم است.

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی بهترین روش‌های خشک کردن مو پرداختیم. خشک‌کردن صحیح موها یک گام مهم در حفظ سلامت و زیبایی آن‌ها است. انتخاب روش مناسب با توجه به نوع مو می‌تواند از آسیب‌های احتمالی، ریزش و خشکی جلوگیری کند و در عین حال به افزایش درخشندگی و نرمی مو کمک کند.

در نظر داشته باشید که مشاوره با متخصص پوست و مو برای شناخت نیازهای خاص موها می‌تواند کمک شایانی به بهبود روتین مراقبت از مو کند. بدین‌ترتیب، توصیه می‌شود با یک متخصص پوست و مو درباره نوع ساختار موهای خود مشورت کنید تا راه‌حل‌های شخصی‌سازی شده برای بهتر خشک کردن موها به شما ارائه دهد. شما می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر پوست و مو آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر پوست و مو از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

چگونه موهایمان را خشک کنیم که وز نشود؟

برای جلوگیری از وز شدن موها، از حوله میکروفایبر یا تی‌شرت نخی برای خشک کردن استفاده کنید و اجازه دهید موها به‌طور طبیعی یا با باد سرد سشوار خشک شوند. همچنین از شانه کردن موها در حالت خیس خودداری کنید.

علت دیر خشک شدن مو بعد از حمام چیست؟

دیر خشک شدن مو پس از حمام می‌تواند به‌دلیل جذب زیاد آب توسط ساقه مو باشد که باعث متورم شدن آن می‌شود. همچنین ضخامت و نوع مو نیز بر سرعت خشک شدن تاثیرگذار می‌گذارد و موهای ضخیم‌تر زمان بیشتری برای خشک شدن نیاز دارند.

منبع: livingproof | healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

phatim@ramezani
فاطمه رمضانی

به‌عنوان کسی که همیشه به ترکیب علم و نوشتن علاقه‌مند بوده، حالا در دنیای محتواهای پزشکی به دنبال ساده‌تر کردن مفاهیم پیچیده برای شما هستم. هدفم اینه که با کلماتم، پلی باشم بین اطلاعات تخصصی و زندگی روزمره، تا همگی بتونیم سالم‌تر و آگاه‌تر زندگی کنیم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها