خواص طالبی؛ از سلامت کبد چرب تا افزایش عملکرد جنسی مردان

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

طالبی یکی از خوشمزه‌ترین و پرخاصیت‌ترین میوه‌هایی است که می‌توانید به رژیم غذایی‌تان اضافه کنید. کمتر کسی پیدا می‌شود که از طعم این میوه آبدار در دل تابستان‌های گرم استقبال نکند. خواص طالبی هم بسیار پرشمارند؛ از آب‌رسانی به بدن تا تقویت سیستم ایمنی. انواع آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها، مواد معدنی و اسیدهای آمینه در ترکیبات این میوه موجودند. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده از مزایای مصرف طالبی بیشتر خواهیم گفت. با ما همراه باشید. 

مواد مغذی موجود در طالبی

مصرف طالبی در رژیم غذایی به شما کمک می‌کند که مواد مغذی فراوانی را بی‌دردسر و به آسانی وارد بدن کنید. این میوه فیبر فراوان و پروتئین دارد و درصد چربی و کلسترول موجود در آن، صفر است. 

درصد کربوهیدرات موجود در هر طالبی زیاد نیست و در نتیجه، امکان مدیریت سطح گلوکز دریافتی با مصرف آن وجود دارد. در این میوه پرطرفدار، مواد زیر موجودند:

  • فولات، کلسیم، روی، مس، منگنز
  • آهن، نیاسین، کولین، سلنیوم
  • منیزیم، فسفر
  • ویتامین K

۱. خواص طالبی برای مردان

اینفوگرافیک خواص طالبی
مصرف به اندازه طالبی اثرات مثبتی بر سلامتی بدن می‌گذارد.

طالبی سرشار از نوعی اسید آمینه به نام سیترولین (Citrulline) است. این ماده تبدیل به آرژنین (Arginine) می‌شود که نقش بسیار مهمی در تولید نیتریک اسید دارد. نیتریک اسید هم موجب گشادشدن رگ‌های خونی می‌شود. 

با بازشدن عروق، خون بیشتری به سمت اندام‌های تناسلی جریان پیدا می‌کند و میل جنسی مردان افزایش می‌یابد. ضمن اینکه مشکلاتی مانند نعوظ هم برطرف می‌شوند. آرژنین در کاهش التهابات بدن مردان و افزایش کیفیت اسپرم آن‌ها هم نقش دارد.

خواص طالبی برای اسپرم و اندام‌های تناسلی مردان بسیار زیاد است، چون پتاسیم موجود در آن هم باعث کاهش استرس و بهبود خلق‌وخو می‌شود. در نتیجه، عملکرد جنسی مردان بهبود پیدا می‌کند. 

بیشتر بدانید: خواص هندوانه برای مردان

۲. خواص طالبی برای زنان

طالبی حاوی مقادیر زیادی کلسیم و منیزیم است. این مواد می‌توانند به حفظ سلامت استخوان‌ها کمک شایانی کنند. زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند و با مصرف میوه‌ای مانند طالبی، امکان پیشگیری از آسیب‌های استخوانی برای آن‌ها وجود دارد. 

ویتامین‌های موجود در ترکیبات این میوه هم به تنظیم چرخه قاعدگی و کاهش دردهای این دوران در زنان، کمک زیادی می‌کنند. خواص طالبی در بارداری هم پرشمار است. برای مثال، وجود ویتامین A و C در آن به تقویت سیستمی ایمنی مادر در دوران حاملگی و تکامل جنین او کمک می‌کند.

از خواص طالبی در ماه اخر بارداری باید به جلوگیری از یبوست هم اشاره کنیم. وجود مقادیر زیادی آب در این میوه به عملکرد بهتر روده‌ در زنان حامله کمک می‌کند.

۳. خواص طالبی برای کبد چرب

عکسی از یک طالبی کامل را می بینید
 آنتی‌اکسیدان‌های موجود در طالبی به بهبود کبد چرب کمک می‌کنند.

طالبی ادرارآور است و موجب دفع بهتر و بیشتر سموم بدن می‌شود. هرچقدر که مواد زائد بهتر و راحت‌تر از بدن خارج شوند، بار و فشاری که روی کبد برای دفع سموم وجود دارد هم کمتر خواهد شد. 

مصرف این میوه باعث مقابله به رادیکال‌های آزاد می‌شود و آنتی‌اکسیدان‌های آن نمی‌گذارند که این عوامل مخرب به سلول‌های کبد آسیب وارد کنند. 

بیشتر بدانید: خواص خربزه تلخ

۴. خواص طالبی در شیردهی

هرچقدر که مصرف آب مادر بیشتر باشد، شیر او هم افزایش پیدا می‌کند. اگر در دوران شیردهی به سر می‌برید، بهتر است که از میوه‌های سرشار از آب مانند طالبی استفاده کنید. 

علاوه بر این، طالبی سرشار از ویتامین C است و می‌تواند سیستم ایمنی بدن مادر را تقویت کند و جذب آهن را افزایش دهد. قوی‌ بودن سیستم ایمنی در دوران شیردهی اهمیت زیادی دارد و بدن را در مقابل عفونت‌های مختلف مقاوم می‌کند. 

۵. خواص طالبی در بدنسازی

زمانی که ورزش می‌کنید، بدن در معرض کم‌آبی قرار می‌گیرد. مصرف موادی مانند طالبی که تقریبا ۹۰ درصد آن از آب تشکیل شده، ایده بسیار خوبی برای آبرسانی به بدن خواهد بود.

در طول تمرینات ورزشی سنگین، الکترولیت‌های بدن مانند پتاسیم هم از دست می‌روند. این میوه که منبعی غنی از پتاسیم است، کاستی‌ها را جبران می‌کند و بدن را به حالت متعادل قبل بازمی‌گرداند.

۶. خواص طالبی در سرماخوردگی

تصویر طالبی قاچ شده
 مصرف طالبی به بهبود سریع‌تر سرماخوردگی کمک می‌کند.

مصرف طالبی با تقویت سیستم ایمنی همراه است و باعث می‌شود که بدن بهتر با ویروس‌ها و باکتری‌ها مقابله کند. ضمن اینکه طالبی آب زیادی دارد و با مصرف آن، بدن که در طول سرماخوردگی آب زیادی از دست می‌دهد، هیدراته (پر از آب) می‌ماند. 

از خواص طالبی با عسل برای درمان سرماخوردگی هم آگاه باشید و بدانید که این ترکیب به بهبود سریع‌تر بدن و تامین انرژی در دوران بیماری کمک می‌کند. 

۷. خواص طالبی برای ریه

طالبی به دلایل مختلفی به سلامت بیشتر ریه کمک می‌کند. این میوه حاوی مقادیر زیادی آب است و با آبرسانی به بدن، مخاط موجود در مجاری تنفسی را رقیق می‌کند. این موضوع روی عملکرد بهتر ریه‌ها اثر مثبت می‌گذارد.

وجود آنتی‌اکسیدان‌های مختلف در طالبی هم باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود و از سلول‌های ریه در مقابل تهدید و آسیب‌های رادیکال‌های آزاد یا همان عوامل تخریب سلولی مراقبت می‌کند.

۸. خواص طالبی برای قلب

فردی در حال مصرف طالبی
طالبی اثرات مثبتی روی سلامت قلب و رگ‌های خونی دارد.

وجود پتاسیم در ترکیبات طالبی، عاملی برای کنترل و تنظیم فشار خون است. با مصرف این میوه می‌توانید اثرات منفی مصرف سدیم را در بدن از بین ببرید و فشار خون را در محدوده متعادل نگه دارید.

از سوی دیگر، طالبی حاوی فیبر زیادی است و در نتیجه، کلسترول نامطلوب و مضر در بدن را کاهش می‌دهد. مصرف آن مانع از جذب چربی‌ها در ریه می‌شود و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را کم می‌کند. پس از خواص طالبی برای فشار خون بالا و کنترل مشکلات عروقی غافل نشوید.

بیشتر بدانید: خواص آناناس

۹. خواص طالبی برای کودکان

وجود انواع ویتامین‌ها از جمله C و A در ترکیب طالبی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود. مصرف این میوه برای کودکان با تقویت دستگاه دفاعی بدن همراه است. 

کلسیم و منیزیم موجود در طالبی هم باعث رشد بافت‌های استخوانی و تقویت آن‌ها در کودکان می‌شود. ویتامین‌های گروه B موجود در طالبی هم اشتهای کودکان را تحریک می‌کنند و در رشد بیشتر نقش مفیدی دارند.

 برای اینکه مصرف طالبی برای کودکان خوشایند شود، می‌توانید این میوه را در همراهی با مواد دیگر مانند شیر یا عسل به آن‌ها بدهد. خواص طالبی با شیر یا همراه با بستنی بیشتر می‌شود و میل‌ کردن آن برای بچه‌ها، خوشایندتر است. 

مضرات طالبی 

تصویر طالبی را می بینید
 مصرف طالبی برای همه مطلوب و مفید نیست.

مصرف طالبی همیشه هم مطلوب نیست. برخی از افراد، مثلا کسانی که دچار بعضی بیماری‌های کلیوی هستند، نباید پتاسیم زیادی مصرف کنند. در صورت استفاده زیاد از طالبی، این افراد دچار افزایش سطح پتاسیم و یک بیماری جدی به نام هیپرکالمی می‌شوند. 

کسانی که جراحی روده انجام داده یا مشکلات هاضمه و گرفتگی عضلات روده دارند هم نباید به سراغ مصرف زیاد از حد طالبی بروند. در واقع، در این موارد، مصرف طالبی برای آن‌ها عوارض ناخوشایندی به همراه می‌آورد.

تفاوت طالبی، ملون، گرمک و شاهپسند چیست؟

طالبی، ملون، گرمک و شاهپسند همگی میوه‌های پرطرفدار تابستانی هستند که اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند. برای شناخت بهتر آ‌ن‌ها، در اینجا تفاوت این چهار میوه خوشمزه و خوش‌عطر را از لحاظ ظاهری، طعم و ارزش غذایی بررسی می‌کنیم:

شکل و ظاهر

تفاوت‌های ظاهری، نخستین نشانه‌هایی هستند که می‌توان به کمک آن‌ها به تفاوت طالبی، گرمک، ملون و شاهپسند پی برد. این تفاوت‌ها شامل موارد زیر می‌شوند:

  • طالبی: پوست برآمده و شبکه‌ای دارد و در رنگ‌های سبز یا نارنجی موجود است.
  • گرمک: پوست نرمی دارد که رنگ آن متمایل به زرد، نارنجی روشن یا کرمی است.
  • ملون: پوست صافی دارد و اغلب به رنگ زرد متمایل به نارنجی دیده می‌شود.
  • شاهپسند: پوست صاف و در عین حال ضخیم‌تری دارد و معمولا سبز نارنجی است. 

طعم و مزه

این چهار میوه هر کدام طعم و مزه متفاوتی دارند که به شرح زیر هستند:

  • طالبی: طالبی عطر خاصی دارد که آن را پرطرفدار کرده و از طعم شیرینی برخوردار است.
  • گرمک: طعم بسیار شیرینی دارد و آبدار است.
  • ملون: عطر آن به اندازه طالبی نیست، اما بسیار آبدار است و طعم شیرینی دارد.
  • شاهپسند: طعم متغیری بین شیرینی و تلخی دارد.

ارزش غذایی

همان‌طور که خواص طالبی برای سلامت بدن بی‌شمار است، گرمک، ملون و شاهپسند هم ارزش غذایی بالایی دارند و جزء میوه‌های پرخاصیت تابستانی به‌شمار می‌آیند. ارزش غذایی این چهار میوه عبارت‌اند از:

  • طالبی: حاوی آب و فیبر فراوان است و در ترکیبات خود ویتامین C و A فراوانی دارد.
  • گرمک: منبع غنی ویتامین A و C است، اما به دلیل داشتن محتوای بالای قند باید با احتیاط مصرف شود.
  • ملون: سرشار از ویتامین C است و محتوای بالای آب دارد که به هیدراته ماندن بدن کمک می‌کند.
  • شاهپسند: از مواد معدنی همچون پتاسیم و ویتامین‌هایی مانند ویتامین C و B تشکیل شده است.

کلام پایانی

طالبی مزایای فراوانی دارد. با در نظر گرفتن خواص آب طالبی با بستنی، شیر، عسل و ترکیبات دیگر، بدنی سالم‌تر خواهید داشت و ضمنا از طعمی دل‌پذیر و خوشمزه لذت خواهید برد. اگر نسبت به تغذیه خود حساس هستید و دلتان می‌خواهد با یک برنامه اصولی و صحیح، غذا بخورید، مشورت با دکتر تغذیه آنلاین را از یاد نبرید. یادتان باشد که این خدمات در وب‌سایت درمانکده موجودند.

شما می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

خواص طالبی از نظر طب سنتی چیست؟

طالبی برای تقویت سیستم ایمنی و درمان سرماخوردگی، افزایش شیر مادر، تقویت اسپرم مردان، رشد کودکان، بدنسازی و سلامت قلب، کبد و ریه مفید است.

  طالبی برای چه کسانی مضر است؟

افرادی که دچار بیماری‌های گوارشی، سرطان روده یا بیماری‌های کلیوی هستند، نباید بی‌اندازه و بدون مشورت با پزشک از این میوه استفاده کنند.

خواص طالبی برای زنان باردار چیست؟

زنان باردار با مصرف این میوه مقوی، بدنی قوی‌تر پیدا می‌کنند، دچار یبوست نمی‌شوند و جنین سالم‌تری خواهند داشت.

خواص طالبی در زیبایی جنین نقش دارد؟

کیفیت تغذیه مادر روی اندام‌های نوزاد اثرات زیادی دارد، اما ظاهر تا حد زیادی وابسته به عوامل ارثی و ژنتیکی است.

خواص طالبی در شب بیشتر از روز است؟

خواص طالبی در طول شب و روز تفاوت چندانی ندارد. میزان ویتامین‌ها، مواد معدنی، آنتی‌اکسیدان‌ها و محتوای آب طالبی همیشه یکسان است.

خواص طالبی با پوست چیست؟

هرچند پوست طالبی هم حاوی مواد مغذی است، اما به دلیل احتمال وجود باکتری‌ها و سموم شیمیایی موجود در این بخش از میوه، خوردن آن توصیه نمی‌شود.

منابع:  consensus  |  webmd

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای‌ها 1

هنوز امتیازی ثبت نشده

niloufar shahdoust
نیلوفر شهدوست

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها