پرکاری تیروئید

باورهای رایج اما غلط در مورد پرکاری تیروئید

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

پرکاری تیروئید معمولا در سنین 20 تا 50 سالگی و بیشتر سراغ خانم ها می آید. این بیماری هایپرتیروئیدیسم Hyperthyroidism نامیده می شود . پرکاری به دلایل متعددی بروز می کند از جمله: بیماری گریوز که در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به غده تیرویید حمله کرده و  موجب ترشح مقدار زیادی هورمون از تیروئید می شود. همچنین وجود برجستگی هایی به نام ندول های تیروئیدی که اغلب خوش خیم هستند و ممکن است شامل بافت های تیروئید بوده و موجب ترشح بیش از اندازه هورمون های تیروئید شوند. مصرف بیش از اندازه ید هم می تواند موجب پرکاری تیروئید شود. 

کم کاری و پرکاری تیروئید هر دو عوارضی را برای بدن ایجاد می کنند. افزایش هورمون های تیروئید به دلیل اثرات مستقیمی که بر روی رشد و سوخت و ساز بدن ما دارند، می توانند موجب افزایش سوخت و ساز بدن شده و بدن ما را از تعادل خارج می کنند که علایم آن عبارتند از: اضطراب، تپش قلب، کاهش وزن، افزایش اشتها، عدم تحمل گرما، اختلالات قاعدگی و اسهال و …

درباره تیروئید و بیماری پرکاری آن، باورهای غلطی در بین مردم رایج شده است که در اینجا به اصلاح چند باور غلط می پردازیم:

پرکاری تیروئید مادام العمر نیست.

بسیاری تصور میکنند که پرکاری تیروئید قابل درمان نیست و تنها می توان آن را کنترل و با آن مدارا کرد. اما این بیماری قابل درمان است و می توان با درمان آن، زندگی سالم و طبیعی داشت. بنابراین برای درمان خود مصمم بوده و تحت نظر بهترین دکتر متخصص غدد درمانکده اقدام کنید.

پرکاری تیروئید دائمی نیست

با پرکاری تیرویید هم می توان افزایش وزن داشت.

بسیاری تصور میکنند که چون افزایش هورمون های تیروئید موجب افزایش سوخت و ساز می شود؛ در صورت زیاد بودن هورمون ها، امکان چاق شدن وجود ندارد. اما این تصور صحیح نیست و این افراد بخصوص در سنین بالا ممکن است دچار چاقی و اضافه وزن شوند. در صورتی که دچار پرکاری تیروئید هستید و قصد افزایش وزن دارید حتما تحت نظر پزشک متخصص اقدام نمایید تا از عوارض خطرناک دستورات افراد سودجو در امان بمانید.

بیشتر بخوانید: غده تیروئید چیست؟ یک آشنایی ساده با آن در کمتر از ۵ دقیقه

پرکاری تیروئید و افزایش وزن

[sibwp_form id=1]

سرطان تیروئید تنها دلیل پرکاری تیروئید نیست.

هشدارهای زیادی در مورد احتمال ابتلا به سرطان در افراد با پرکاری تیروئید، شنیده می شود. باید گفت که تنها درصد بسیار کمی از افراد مبتلا به پرکاری تیروئید، سرطان دارند و پرکاری تیروئید نباید موجب وحشت شما شود. برای تشخیص به موقع سرطان تیروئید و اطمینان از سلامتی خودتان باید با بهترین متخصص داخلی مشورت کنید. بعد از معاینه توسط متخصص داخلی و انجام آزمایش در صورت نیاز شما به فوق تخصص بیماری های غدد ارجاع داده خواهید شد.

سرطان تیروئید ربطی به پرکاری تیروئید ندارد

بیماری های تیروئید ارثی نیست.

بسیاری تصور می کنند که بیماری تیروئید قطعا به صورت ارثی به فرزندان منتقل می شود. واقعیت این است که درصد بسیار پایینی از بیماری های تیروئید به صورت ارثی منتقل می شود. بنابراین در صورتی که والدین شما دچار بیماری های تیروئید هستند نگران نباشید و همانند دیگر افراد برای بررسی سلامتی خود به پزشک متخصص مراجعه و از سلامتی خود اطمینان حاصل نمایید.

بیماری گواتر کم کاری یا پرکاری تیروئید نیست.

بیماری گواتر که بزرگ شدن غده تیرویید است با کم کاری و پرکاری تیروئید متفاوت است. در گواتر غده تیروئید بزرگتر از اندازه طبیعی می شود؛ به گونه ای که اغلب با چشم قابل مشاهده است. افراد مبتلا به گواتر اغلب از بزرگی غده و ظاهر ناخوشایند آن شکایت دارند. گواتر ممکن است با کم کاری یا پرکاری تیروئید همراه نباشد.

بیشتر بخوانید: پرکاری تیروئید چیست؟

پرکاری تیروئید مختص زنان مسن نیست.

بسیاری از افراد فکر میکنند که پرکاری تیرویید تنها در زنان مسن دیده میشود و به همین دلیل به سلامت تیروئید خود بی اعتنا هستند. این اشتباه باعث می شود تا برای کنترل تیروئید به صورت دوره ای به پزشک مراجعه نکنند. به همین دلیل سالیان طولانی غده تیروئید آنها پرکار بماند و بدن آنها دچار عوارض این بیماری شود.

پرکاری تیروئید مختص زنان نیست.

جهت انجام آزمایشات لازم برای تشخیص پرکاری تیروئید و اطمینان از سلامتی خود در اولین فرصت به پزشک داخلی یا فوق تخصص غدد مراجعه کنید. دریافت نوبت از پزشک متخصص مشکل است. با مراجعه به وب سایت درمانکده می توانید به آسانی و سرعت از پزشک متخصص نزدیک محل سکونت خود نوبت دریافت نمایید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.1 / 5. تعداد رای‌ها 15

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

3 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها