خواص نارنگی چیست؟ ۱۵ فایده شگفت‌انگیزی که نمی‌دانستید!

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

نارنگی یکی از میوه‌های خوش‌طعم پاییزی است که علاوه بر عطر دلچسب، خواص و فواید بسیار زیادی برای سلامتی بدن دارد. این میوه سرشار از مواد مغذی و ویتامین‌های ضروری برای بدن است؛ از همین‌رو نمی‌توان تاثیر آن در تقویت سیستم ایمنی، بهبود عملکرد گوارش، کاهش فشار خون، سلامت مغز و زیبایی پوست را نادیده گرفت. در طب سنتی از خواص نارنگی برای بیمار‌ی‌های مختلف، از سرماخوردگی گرفته تا رفع یبوست و کاهش وزن استفاده می‌کنند. 

در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا به بررسی دقیق‌تر تاثیرات و خواص نارنگی بر جنبه‌های مختلف سلامت بدن بپردازیم.

ارزش غذایی نارنگی

نارنگی نسبت به سایر مرکبات هم شکل خود، همچون پرتقال و گریپ فروت از مواد مغذی و آب بیشتری تشکیل شده است. این میوه محبوب پاییزی حدود ۸۵ درصد آب دارد؛ از همین‌رو می‌تواند تا حدی مشکل کم‌آبی را برای افرادی که در نوشیدن آب غفلت می‌کنند، برطرف کند. 

قبل از بررسی خواص نارنگی، خوب است با ارزش غذایی آن در جدول زیر آشنا شوید:

ارزش غذایینارنگی متوسط با وزن حدودی ۸۸ گرم
کالری۴۷ کالری
کربوهیدرات۱۲ گرم
فیبر۲ گرم
پروتئین۰.۷ گرم
ویتامین C۲۶ درصد از نیاز روزانه بدن
ویتامین A۳ درصد از نیاز روزانه بدن
پتاسیم۳ درصد از نیاز روزانه بدن
فولات۱۶ میکروگرم
منیزیم۱۲ میلی‌گرم
جدول ارزش غذایی نارنگی

خواص نارنگی چیست؟

نارنگی سرشار از ویتامین‌های مختلف، به‌ویژه ویتامین C است؛ به همین دلیل فواید زیادی برای سلامتی بدن دارد. همچنین، این میوه منبع غنی بتا کریپتوزانتین (آنتی‌اکسیدانی که در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شود) است که فقط در میوه‌هایی با رنگ نارنجی وجود دارد. 

 اینفوگرافیک خواص نارنگی
نارنگی به دلیل داشتن مواد مغذی متنوع و آنتی‌اکسیدان‌ها برای گروه‌های مختلف سنی مفید است.

به طور کلی، می‌توان بهترین خواص نارنگی برای سلامتی بدن را شامل موارد زیر دانست:

۱- خواص نارنگی برای سرماخوردگی

این میوه یک منبع عالی از ویتامین C و آنتی‌اکسیدان به‌شمار می‌آید که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود و نقش موثری در پیشگیری و تسریع بهبود سرماخوردگی دارد. اگر در طول دوره سرماخوردگی، به طور متعادل نارنگی مصرف کنید، علائم بیماری زودتر کاهش می‌یابند و بدن برای مبارزه با عامل بیماری مقاوم‌تر می‌شود.

بیشتر بدانید: خواص سیب

۲- نارنگی و خواص آنتی‌اکسیدانی

آنتی‌اکسیدان نقش مهمی در کاهش تجمع رادیکال‌های آزاد و اثرات مخرب استرس اکسیداتیو دارد. این میوه به دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان‌هایی همچون بتا کریپتوزانتین و فلاونوئیدها احتمال بروز بیماری‌هایی مانند سرطان، آرتریت، التهاب مزمن، سکته مغزی و مشکلات قلبی را کاهش می‌دهد. شما می‌توانید از خواص نارنگی سبز به دلیل داشتن قدرت بالای آنتی‌اکسیدان در جهت جلوگیری از آسیب به مغز و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن استفاده کنید.

۳- خواص نارنگی برای کبد

نارنگی یکی از میوه‌های مفید برای کبد چرب است. این میوه می‌تواند سطح چربی کبد را تنظیم کند و آنتی‌اکسیدان موجود در آن، مانند ویتامین C نقش موثری در بهبود سلامت کبد چرب دارد. همچنین، نارنگی دارای خاصیت ضد التهابی است و از آن جایی که التهاب در بدن می‌تواند باعث آسیب دائمی به سلول‌های کبد شود، مصرف متعادل این میوه برای کبد بسیار مفید است.

بیشتر بدانید: خواص موز

۴- خواص نارنگی برای مغز

از دیگر خواص نارنگی برای زنان و مردان می‌توان به حفظ سلامت مغز و جلوگیری از بیماری‌هایی مانند آلزایمر، پارکینسون و اسکیزوفرنی اشاره کرد. در واقع، آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند ویتامین C و نوبیلتین موجود در نارنگی از اثرات مخرب رادیکال‌های آزاد بر مغز جلوگیری می‌کنند و ریسک ابتلا به آسیب‌های مغزی را کاهش می‌دهند.

۵- نارنگی و زیبایی پوست

 تصویر نارنگی با پوست نارنجی
دمنوش پوست نارنگی در طب سنتی برای کاهش اضطراب و بی‌خوابی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نارنگی سرشار از ویتامین C است و می‌تواند موجب تحریک کلاژن‌سازی پوست شود، از همین‌رو تاثیر زیادی بر سلامت و زیبایی پوست دارد. عوامل مختلفی مانند افزایش سن، باعث کاهش تولید کلاژن پوست می‌شوند که این موضوع می‌تواند ساختار و استحکام پوست را تحت تاثیر قرار دهد. ویتامین C موجود در نارنگی سنتز کلاژن را تحریک می‌کند و باعث بهبود زخم‌ها و کاهش علائم پیری همچون چین‌وچروک پوست می‌شود.

بیشتر بدانید: خواص کیوی

۶- خواص نارنگی برای یبوست

نارنگی به دلیل داشتن فیبر بالا و آب فراوان، یک میوه بسیار مفید برای بهبود عملکرد گوارش و درمان یبوست به‌شمار می‌آید. اغلب اطباء طب سنتی، افزایش حرکت روده را از خواص نارنگی با پوست می‌دانند. چرا که فیبر موجود در نارنگی، مخصوصا در پوست سفید داخلی آن، باعث بهبود حرکات روده و پیشگیری از یبوست می‌شود. از طرفی، این میوه سرشار از آب است و می‌تواند با نرم کردن مدفوع، عمل دفع را آسان‌تر کند. یکی دیگر از فواید نارنگی، تنظیم اسید معده است که تاثیر زیادی در کاهش مشکلات گوارشی همچون سوءهاضمه و نفخ دارد.

بیشتر بدانید: خواص انار

۷- نارنگی و کنترل دیابت

برخی تحقیقات نشان می‌دهند، مصرف متعادل نارنگی می‌تواند به کنترل سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند. این میوه سرشار از آنتی‌اکسیدان است که آنزیم‌های آن نقش موثری در کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از تجمع رادیکال‌های آزاد در بدن افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ دارند.

۸- خواص نارنگی برای لاغری

نارنگی نسبت به سایر مرکبات کالری کمتری دارد؛ از همین‌رو می‌توانید آن را با خیال راحت به عنوان یک واحد میوه در رژیم غذایی خود مصرف کنید. همچنین، فیبر موجود در این میوه محبوب پاییزی می‌تواند باعث ایجاد سیری طولانی‌تر و از بین رفتن اشتهای کاذب شود. از طرفی، ویتامین C موجود در نارنگی به متابولیسم بدن کمک می‌کند و فرآیند چربی‌سوزی را بهبود می‌بخشد.

۹- نارنگی و سلامت چشم‌ها

تصویری از نارنگی پوست گرفته‌شده
افرادی که ریفلاکس معده دارند، باید نارنگی را با احتیاط مصرف کنند.

همان‌طور که گفتیم، نارنگی سرشار از آنتی‌اکسیدانی به نام بتا کریپتوزانتین است که در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شود. ویتامین A نقش مهمی در سلامت چشم‌ها دارد و می‌تواند بیماری آب مروارید یا دژنراسیون ماکولا ناشی از افزایش سن را به تاخیر بیاندازد.

۱۰- خواص نارنگی در بارداری 

مرکباتی مانند نارنگی به دلیل داشتن ویتامین C به تقویت سیستم ایمنی بدن مادر و جنین کمک می‌کنند. همچنین، طعم ترش و شیرین نارنگی می‌تواند برای کنترل تهوع صبحگاهی زنان باردار مفید باشد. علاوه بر این موارد، نارنگی سرشار از فولات، پتاسیم و تیامین است که همگی برای رشد سلولی و کاهش خطر نقایص مادرزادی در جنین ضروری هستند. 

بیشتر بدانید: خواص انبه

۱۱- نارنگی و سلامت کودکان

از مهم‌ترین خواص نارنگی برای کودکان می‌توان به تقویت استخوان‌ها و عضلات آن‌ها اشاره کرد. این میوه حاوی مقدار زیادی پتاسیم و ویتامین C است که تاثیر مثبتی بر افزایش رشد کودکان و نوجوانان دارند. همچنین، فیبر موجود در نارنگی به بهبود هضم، سلامت دستگاه گوارش و پیشگیری از یبوست در کودکان جلوگیری می‌کند. برخی مطالعات نشان می‌دهند، کودکانی که به طور متعادل نارنگی مصرف می‌کنند، از مقاومت بدنی بهتری در برابر عوامل بیماری‌زا برخوردار هستند.

۱۲- خواص نارنگی برای مردان

برخی آمارها نشان می‌دهند، احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی در مردان بیشتر است. مصرف متعادل نارنگی به دلیل داشتن محتوای آنتی‌اکسیدانی همچون بتا کریپتوزانتین به سلامت قلب مردان کمک می‌کند و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را در آن‌ها کاهش می‌دهد.

۱۳- نارنگی و کاهش کلسترول بد

 تصویر یک پارچ آب نارنگی به همراه تعدادی نارنگی در کنار آن
آب نارنگی برای تامین ویتامین‌های ضروری و مایعات بدن مفید است.

نارنگی می‌تواند به دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان به کاهش کلسترول بد و بهبود سلامت قلب و عروق کمک کند. این میوه حاوی فلانوئیدهایی مانند هسپریدین است که نقش موثری در کاهش کلسترول بد خون دارند. این ترکیبات از اکسیداسیون LDL (کلسترول بد) جلوگیری می‌کنند و خطر انسداد عروق را کاهش می‌دهند. همچنین، نارنگی دارای خاصیت ضد التهابی است. التهاب یکی از عوامل موثر در افزایش کلسترول بد به‌شمار می‌آید. محتوای آنتی‌اکسیدانی نارنگی با کاهش التهاب و کنترل کلسترول بد از آسیب به دیواره عروق جلوگیری می‌کند.

۱۴- خواص نارنگی در شیردهی

دیگر خواص نارنگی از نظر طب سنتی، افزایش کیفیت شیر مادر است. ویتامین‌ها و مواد معدنی نارنگی به غنی شدن شیر مادر کمک می‌کنند. همچنین، ترکیبات مغذی این میوه می‌تواند به حفظ انرژی مادر در دوران شیردهی کمک کند.

۱۵- نارنگی و خواص ضد سرطانی

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، نارنگی حاوی آنتی‌اکسیدان‌های مفیدی است که با سرطان مبارزه می‌کنند. ویتامین C موجود در این میوه نقش موثری در جلوگیری از رشد و گسترش تومور دارد، همچنین می‌تواند به بهبود زخم پس از جراحی کمک کند. برخی تحقیقات نشان می‌دهند، ویتامین C اثربخشی شیمی‌درمانی را تا حد زیادی افزایش می‌دهد و باعث کاهش عوارض جانبی ناشی از آن می‌شود. 

بیشتر بدانید: خواص زالزالک زرد

مضرات نارنگی

اگرچه نارنگی خواص بی‌نظیری برای سلامتی دارد، اما زیاده‌روی در مصرف آن می‌تواند باعث بروز عوارضی همچون موارد زیر شود:

  • تحریک معده و رفلاکس
  • ایجاد حساسیت یا آلرژی
  • افزایش قند خون در افراد دیابتی
  • انسداد روده
  • حالت تهوع
  • مشکلات تنفسی
 اینفوگرافیک مضرات نارنگی
در صورت داشتن آلرژی به مرکبات، حتما قبل از خوردن نارنگی با پزشک مشورت کنید.

چه زمانی نارنگی بخوریم؟

برای بهره‌مندی از خواص نارنگی، بهتر است آن را در طول روز مصرف کنید. خوردن نارنگی در ساعات ابتدایی روز می‌تواند باعث افزایش انرژی بدن شود. همچنین، فیبر بالا آن، سیری طولانی‌مدت ایجاد می‌کند. بنابراین، نارنگی را بین وعده‌های غذایی بخورید تا باعث کنترل اشتهای شما شود. 

اگر برای دریافت خواص نارنگی ناشتا آن را مصرف کنید، حرکت روده‌ها بهبود پیدا می‌کند که دفع مدفوع راحت‌تری خواهید داشت. البته، افرادی که معده حساسی دارند، باید از خوردن نارنگی به صورت ناشتا خودداری کنند؛ زیرا این میوه اسیدی است و می‌تواند با افزایش ترشح اسید معده موجب سوزش سردل شود. 

از خواص نارنگی قبل از خواب می‌توان به آرامش سیستم عصبی اشاره کرد که باعث کاهش استرس و بهبود کیفیت خواب می‌شود. با این حال، افراد دیابتی و آن‌هایی که ناراحتی معده دارند، به دلیل محتوای اسیدی و قند طبیعی نارنگی نباید این میوه را درست قبل از خواب بخورند.

بیشتر بدانید: خواص ازگیل

نگاهی کوتاه به خواص نارنگی

نارنگی یکی از مرکبات بسیار محبوب فصل پاییز است که به دلیل ترکیبات بی‌نظیر همچون فیبر، ویتامین C و آنتی‌اکسیدان‌ها، فواید بسیار زیادی برای سلامتی بدن دارد. از مهم‌ترین خواص نارنگی می‌توان به کنترل سطح قند خون، کاهش وزن، سلامت چشم‌ها، بهبود سرماخوردگی، کاهش کلسترول بد و حفظ سلامت قلب اشاره کرد. با وجود فواید بی‌شمار نارنگی، نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنید؛ زیرا این میوه اسیدی است و می‌تواند باعث تحریک معده یا بروز حساسیت شود. 

اگر بیماری خاصی دارید یا دارو مصرف می‌کنید و می‌خواهید از فواید نارنگی متناسب با شرایط خود مطمئن شوید، می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید. همچنین می‌توانید ویزیت آنلاین پزشک عمومی بگیرید و یا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر عمومی به دکتر مد نظر خود مراجعه کنید.

سوالات متداول

خواص نارنگی و عسل چیست؟

نارنگی سرشار از ویتامین C است و عسل خواص ضد باکتری دارد. ترکیب این ۲ می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی، بهبود عملکرد گوارش، کاهش التهاب، تسکین گلودرد، افزایش انرژی و بهبود سلامت پوست کمک کند.

آیا نارنگی برای سرفه مضر است؟

به طور کلی، نارنگی برای سرفه مضر نیست و می‌تواند با تقویت سیستم ایمنی بدن به بهبود سریع‌تر سرماخوردگی و تخلیه مخاط ریه کمک کند. اما باید هنگام مصرف نارنگی به شیرین بودن آن توجه کنید؛ زیرا نارنگی‌های ترش باعث تشدید سرفه می‌شوند.

آیا نارنگی برای دیابت ضرر دارد؟

نارنگی به دلیل خواص بی‌نظیرش می‌تواند بخشی از رژیم غذایی افراد دیابتی باشد، اما به دلیل داشتن قند طبیعی نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنند.

منابع: healthline | verywellfit

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.5 / 5. تعداد رای‌ها 144

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

1 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
علیرضا
علیرضا
5 روز قبل

عالی مطالب نارنگی سرحال میکنه شارژ میشم

شهر
تهران