بهترین سن برای باردار شدن کی است؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

به لطف اقدامات پیشگیری از بارداری و در دسترس بودن گسترده فن آوری های تولید مثل، امروزه زوجین روی زمان فرزند دار شدن خود نسبت به گذشته کنترل بیشتری دارند.

انتظار برای تشکیل خانواده امکان پذیر است، اگرچه بارداری را کمی دشوار می کند.باروری به طور طبیعی با افزایش سن کاهش می یابد و داشتن فرزند در اواخر زندگی می تواند خطر ابتلا به عوارض بارداری را افزایش دهد.

بهترین سن بارداری (دهه سوم زندگی)؟

گفته می شود برای باردار شدن چیزی به عنوان “بهترین سن” وجود ندارد. تصمیم گیری در مورد تشکیل خانواده باید بر اساس بسیاری از عوامل باشد – از جمله سن و آمادگی برای پذیرش مسئولیت پدر و مادری.

این که 30 یا 40 ساله هستید به این معنی نیست که نمی توانید یک کودک سالم داشته باشید. در دهه 20 سالگی (دهه سوم زندگی) زنان بارورتر هستند و بیشترین شانس بارداری را دارند.. این زمانی است که تعداد تخمک مرغوب در دسترس بالاترین و خطرات بارداری کمترین است.

در 25 سالگی، احتمال بارداری بعد از 3 ماه تلاش تقریباً کمتر از 20 درصد است.

برخلاف باور عموم، مصرف داروی افسردگی حین بارداری منجر به نارسایی نمی‌شود.
برخلاف باور عموم، مصرف داروی افسردگی حین بارداری منجر به نارسایی نمی‌شود.

در دهه 30 سالگی (دهه چهارم زندگی)

باروری در حدود 32 سالگی به تدریج کاهش می یابد. پس از 35 سالگی، این کاهش سرعت می گیرد. زنان با تمام تخمک هایی که قرار است در طول زندگی خود داشته باشند، تقریبا یک میلیون، به دنیا می آیند. با گذشت زمان به تدریج تعداد آن ها کاهش می یابد.

در 37 سالگی تخمین زده می شود که حدود 25،000 تخمک باقی مانده باشد. در 35 سالگی، احتمال بارداری بعد از 3 ماه تلاش حدود 12 درصد است. (بارداری سالم در 35 سالگی)

خطر سقط جنین و ناهنجاری های ژنتیکی نیز پس از 35 سالگی افزایش می یابد. احتمال عوارض بارداری و زایمان در سنین بالا یشتر است. به همین دلیل دکتر و متخصصان زنان و زایمان ممکن است غربالگری و آزمایشات اضافی را برای شما و کودک توصیه کند. (علائم سقط جنین)

در دهه 40 سالگی (دهه پنجم زندگی)

امکان باردار شدن زنان به شکل طبیعی پس از 40 سالگی به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. در 40 سالگی احتمال بارداری بعد از 3 ماه تلاش حدود 7% است. با گذشت زمان، کمیت و کیفیت تخمک ها کاهش می یابد. مشکلات کروموزومی در تخمک های مسن تر بیشتر بوده که احتمال تولد نوزادی با نقص مادرزادی را افزایش می دهد.

اکثر زنان 40 ساله هنوز قادر به بارداری و داشتن نوزادی سالم هستند، اما در این زمان خطرات به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. این خطرات عبارتند از:

عمل سزارین
• تولد زودرس
• وزن کم هنگام تولد
• نقائص هنگام تولد
• مرده زایی

مشکلات پزشکی، مانند دیابت و فشار خون بالا در زنان پس از 35 سالگی بیشتر دیده می شود. اینها می تواند منجر به عوارض بارداری مانند دیابت بارداری و پره اکلامپسی شوند.

بعد از 40 سالگی، پزشک برای کنترل عوارض احتمالی، ممکن است آزمایشات و نظارت بیشتری انجام دهد.

علل تیروئید کم‌کار در بارداری
علل تیروئید کم‌کار در بارداری

گزینه های باروری

اگر سن شما 35 سال یا بالاتر است و بیش از 6 ماه است که قصد باردار شدن دارید، ممکن است با مشکلات باروری دست و پنجه نرم کنید. پزشک زنان، زایمان و نازایی می تواند به شما در تشخیص علت عدم موفقیت در بارداری کمک کند و مراحل بعدی را برای تلاش برای بارداری توصیه می کند.

فن آوری های کمک باروری (ART) به بارداری کمک می کند، اما نمی تواند کاهش باروری مرتبط با سن را به طور کامل جبران کند. پزشکان با استفاده از داروهای محرک تولید تخمک و روشهایی مانند لقاح آزمایشگاهی (IVF) ، مشکلات باروری زنان را درمان می کنند. اما احتمال موفقیت بارداری با این روش ها با افزایش سن کاهش می یابد.

گزینه دیگر استفاده از تخمک اهدا کننده سالم است. تخمک با اسپرم همسرتان بارور و سپس به رحم شما منتقل می شود.

فریز تخمک ها

اگر در حال حاضر آمادگی فرزند دار شدن نیستند و میخواهید این کار را به تعویق بیندازید، می توانید در طی سالهای اوج تولید مثل تخمک خود را فریز کنید. ابتدا هورمون هایی برای تحریک تولید تخمک مصرف می کنید. سپس تخمک ها بازیابی و منجمد می شوند. آنها چندین سال در حالت فریز قابل نگهداری هستند.

هنگامی که آماده استفاده از آنها هستید، تخمکها ذوب شده و با اسپرم لقاح داده می شوند. سپس رویان های حاصل در رحم شما کاشته می شوند. فریز تخمک ها حاملگی را تضمین نمی کند. بارداری – حتی با تخمکهای جوان تر – در اواخر 30 و 40 سالگی دشوارتر است. اما با این روش می توان اطمینان حاصل کرد که هنگام نیاز، تخمک های سالم در دسترس هستند.

باروری مردان

قدرت باروری یک مرد نیز با افزایش سن کاهش می یابد. اما این روند نسبت به زنان دیرترً اتفاق می افتد و معمولاً شروع آن از 40 سالگی است. بعد از آن سن، میزان مایع منی و تعداد و قدرت تحرک اسپرم مردان کاهش می یابد. احتمال وجود ناهنجاریهای ژنتیکی در سلولهای اسپرم یک مرد مسن بیشتر از مردان جوان است.

هرچه سن مرد بیشتر باشد، مدت طولانی تری طول می کشد تا همسر خود را باردار کند و خطر سقط نیز، صرف نظر از سن خانم، بیشتر است. این بدان معنا نیست که یک مرد در 40 سالگی و بالاتر نمی تواند بچه دار شود، اما ممکن است کمی دشوارتر از اوایل زندگی او باشد.

فواید تعویق فرزند آوری

عدم تعجیل برای بارداری علاوه بر اینکه به شما فرصت می دهد تا در حرفه و روابط خود دقت کنید، فواید دیگری هم برای شما و هم برای فرزندتان دارد. یک مطالعه در سال 2016 نشان داد که مادران مسن تر صبورتر هستند و میزان فریاد و تنبیه کودکان بین آن ها کم تر است. همچنین فرزندان آنها در مدارس ابتدایی مشکلات اجتماعی ، عاطفی و رفتاری کمتری دارند.

تحقیقات همچنین نشان داده است كودكانی كه از مادران بزرگتر متولد می شوند، به طور كلی سالم ترند و در نهایت از تحصیلات بهتری نسبت به همسالان خود كه از مادران جوان تر به دنیا آمده اند، برخوردار هستند. تعویق بارداری حتی در افزایش طول عمر نیز تاثیر دارد. مطالعه دیگری در سال 2016 نشان داد که احتمال زندگی تا 90 سالگی در زنانی که بچه دار شدن را به تأخیر می اندازند، بسیار بیشتر است.

هیچ دلیلی وجود ندارد که تأخیر در باروری مستقیماً باعث ایجاد هر یک از این تأثیرات شود. ممکن است عوامل دیگری علاوه بر سن در مادران مسن نیز نقش داشته باشد. اما این یافته ها حاکی از این است که تعویق بارداری مزایایی دارد.

درمان کم‌کاری تیروئید در بارداری
درمان کم‌کاری تیروئید در بارداری

چه موقع کمک بگیرید

در صورت عدم مشاهده نتیجه پس از تلاش برای بارداری، وقت آن است که به یک دکتر زنان و زایمان مراجعه کنید.

• پس از یک سال تلاش برای افراد زیر 35 سال
• پس از 6 ماه تلاش در افراد بالای 35 سال

زوج هایی که بیماری های ژنتیکی شناخته شده دارند یا آنهایی که چندین سقط داشته اند نیز باید توسط پزشک یا متخصص باروری معاینه شوند.

نتیجه

گاهی باردار شدن می تواند چالش برانگیز باشد. با این وجود هنوز هم می توانید در 30 یا 40 سالگی یک کودک سالم به دنیا بیاورید.

در نهایت، زمان مناسب برای باردار شدن زمانی است که احساس آمادگی می کنید. صبر برای تشکیل خانواده جهت اطمینان از وضعیت کاری و مالی، مشکلی ندارد.

پس از اطمینان از آمادگی برای بارداری، می توانید برای بررسی وضعیت خود با پزشک یا متخصص زنان و زایمان و نازایی مشورت کنید.

منبع: healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.2 / 5. تعداد رای‌ها 41

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

11 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها