علت پریدن پلک چیست؟بررسی دلایل و علائم پرش پلک چپ و راست

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

پریدن پلک یا تیک عصبی چشم (Eyelid myokymia)، مشکلی است که به دلیل انقباضات مداوم و ریز در عضلات پلک ایجاد می‌شود. اکثر افراد در مقاطع مختلف زندگی این موضوع را تجربه می‌کنند. پرش چشم معمولا در یک چشم و هم در پلک بالا و هم پلک پایین ایجاد می‌شود. در اکثر مواقع این مشکل بعد از چند دقیقه متوقف می‌شود و ممکن است پس از چند ساعت یا چند روز دوباره تکرار شود. این مشکل در اکثر مواقع نیاز به درمان ندارد، اما در برخی شرایط خاص ممکن است نشان‌دهنده یک مشکل جدی باشد. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده می‌توانید با علت پریدن پلک به طور کامل آشنا شوید.

پریدن پلک به چه دلایلی ایجاد می‌شود؟

پرش پلک یک انقباض آهسته و غیرقابل‌کنترل در ماهیچه‌های پلک است که معمولا هیچ مشکل جدی و خطر خاصی برای فرد ایجاد نمی‌کند. این مشکل موجب بروز احساسی شبیه به تکان خوردن و نبض زدن در پلک می‌شود. پرش پلک معمولا چند ثانیه یا نهایت چند دقیقه طول می‌کشد و در برخی موارد نیز ممکن است تا ساعت‌ها یا حتی روزها ادامه پیدا کند. 

انقباضات پلک معمولا به دلیل بروز مشکل در سیستم اعصاب صورت ایجاد می‌شوند. در برخی موارد نادر ممکن است پرش چشم به دلیل اختلال در مغز یا مشکلات جدی در اعصاب صورت ایجاد شود. در ادامه این بخش به دلایل مختلف پرش پلک اشاره شده است.

اینفوگرافی علت پریدن پلک چیست؟
از مهم‌ترین دلایل پرش پلک می‌توان به کمبود خواب، استرس، خشکی چشم و مصرف داروهای خاص اشاره کرد.
  • خستگی شدید و کمبود خواب
  • مصرف کافئین و الکل
  • خشکی چشم
  • استرس و فشار عصبی
  • مصرف داروهای خاص مثل داروهای پارکینسون
  • آسیب‌های عصبی و اختلالات مغزی
  • بیماری‌های سیستم عصبی
  • آلودگی هوا و قرار گرفتن در معرض باد
  • سیگار کشیدن
  • کمبود برخی ویتامین‌ها و مواد معدنی
  • خراش قرنیه
  • التهاب پلک یا بلفاریت

علت پریدن پلک چشم راست چیست؟

پریدن چشم راست معمولا به دلایل مختلفی مثل سوزش چشم، کشش پلک، خستگی، بیرون‌زدگی چشم، استرس و همچنین مصرف برخی داروهای خاص ایجاد می‌شود. مصرف الکل، سیگار و کافئین نیز ممکن است از دلایل نبض زدن چشم راست باشد.

علت پریدن پلک به مدت طولانی

پرش چشم به مدت طولانی یک نوع اسپاسم مزمن است که به عنوان بلفارواسپاسم خوش‌خیم شناخته می‌شود. این مشکل ممکن است در یک چشم یا هر دو چشم ایجاد شود و معمولا در زنان شایع‌تر است. اکثر افراد مبتلا به این عارضه در کنار ضربان زدن چشم با مشکلاتی مثل تاری دید، حساس شدن چشم‌ها به نور، اسپاسم صورت و ریزش اشک نیز مواجه می‌شوند.

بیشتر بدانید: علت قرمز شدن ناگهانی چشم

علت اصلی بروز این مشکل شناخته شده نیست، اما بالا رفتن سن، خشکی چشم، التهاب پلک، قرار گرفتن در معرض آلودگی، خستگی چشم، استرس، مصرف زیاد کافئین و الکل و همچنین سیگار کشیدن علائم آن را تشدید می‌کند.

علت پریدن پلک بالای چشم چپ

پرش چشم چپ درست مثل چشم راست ممکن است در اثر خستگی، کم‌ خوابی، استرس، مصرف دارو، سوزش و افزایش فشار فیزیکی چشم ایجاد شود. در صورتی که این مشکل با علائم جدی مربوط به اختلالات مغزی و عصبی همراه باشد، ممکن است نیاز به درمان جدی پیدا کند.

بیشتر بدانید: درد پشت چشم

علت پریدن بیش از حد پلک

پرش پلک پایین معمولا به دلیل استرس، کم‌خوابی یا مصرف زیاد قهوه ایجاد می‌شود. در بسیاری از مواقع ممکن است رانندگی‌های طولانی و نگاه کردن زیاد به گوشی و کامپیوتر نیز موجب بروز این مشکل شود.

تصویر فردی که دچار پرش پلک شده است.
در اکثر مواقع پرش پلک به صورت موقت ایجاد می‌شود و مشکلی برای فرد ایجاد نمی‌کند.

علت پریدن پلک چشم در کودکان

کمبود خواب و خستگی زیاد از مهم‌ترین دلایل پرش چشم در کودکان است. از طرف دیگر مصرف زیاد مواد قندی و کافئین نیز موجب تحریک سیستم عصبی کودک و پرش چشم می‌شود. کودکانی که به مدت طولانی با گوشی بازی می‌کنند نیز بیشتر با این مشکل مواجه می‌شوند.

علت پریدن پلک چشم در طب سنتی

مهم‌ترین دلیل پرش چشم در طب سنتی، کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی است. برای درمان پرش چشم در طب سنتی می‌توانید از یک لیوان هویج، خوراک لوبیا، غلات، گوشت قرمز، زرده تخم مرغ، گردو، خرما و انواع سالاد استفاده کنید.

علت پریدن پلک بعد از بوتاکس

تزریق بوتاکس در ناحیه اشتباه و به دست افراد ناشی، موجب بروز اختلالات جدی در اعصاب صورت می‌شود. زمانی که درمانگر بوتاکس را به نواحی اشتباه تزریق کند، فرد با عوارض جانبی متعددی مثل پرش پلک و حتی افتادگی پلک مواجه می‌شود.

تصویر فردی که بعد از تزریق بوتاکس دچار افتادگی پلک در یک چشم و پرش پلک شده است.
تزریق غیرحرفه‌ای بوتاکس ممکن است موجب پرش پلک شود.

علت پریدن پلک در بارداری

بارداری موجب کاهش کیفیت خواب، خستگی و همچنین استرس در خانم‌ها می‌شود و از همین رو بسیاری از خانم‌های باردار در این دوران پرش پلک را تجربه می‌کنند. در بسیاری از مواقع ممکن است پریدن پلک ناشی از کمبود برخی ویتامین‌ها و مواد معدنی باشد که در این شرایط نیاز به بررسی‌های بیشتر دارد.

بیشتر بدانید: تنبلی چشم چیست

علت پرش پلک ناشی از اختلالات مغزی و عصبی

در صورتی که پرش پلک با علائم دیگری همراه شود، ممکن است مربوط به مشکلات جدی در مغز و اعصاب باشد. در ادامه به علائم و نشانه‌های انواع این اختلالات اشاره شده است.

  • فلج بل یا فلج شدن اعصاب صورت: این مشکل با کشیده شدن یک سمت چشم و صورت به سمت پایین همراه است.
  • پارکینسون: در این بیماری پرش چشم با علائمی مثل لرزش اندام‌ها و بروز مشکلات جدی در تعادل و صحبت کردن همراه است.
  • خراش قرنیه: در این وضعیت فرد علاوه بر پرش چشم ممکن است ناراحتی‌های مختلفی را در چشم خود نیز احساس کند.
  • سندرم تورت: در این وضعیت فرد علاوه بر پرش چشم با علائمی مثل حرکات غیرارادی عضلات و تیک‌های کلامی نیز مواجه می‌شود.

سخن نهایی

پرش چشم یک مشکل رایج و بی‌خطر است که معمولا بدون نیاز به درمان برطرف می‌شود. در صورتی که پرش چشم به یک مشکل مزمن تبدیل شود یا با علائم دیگری همراه باشد، باید در اولین فرصت از یک دکتر چشم پزشک یا دکتر مغز و اعصاب برای درمان کمک بگیرید. اگر در مورد پریدن چشم سوال دارید، می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و از بهترین دکتر آنلاین مغز و اعصاب مشورت بگیرید. همچنین درمانکده امکان دریافت نوبت اینترنتی جهت مراجعه حضوری یا مشاوره آنلاین و غیرحضوری را برای شما فراهم کرده است.

سوالات متداول

علت نبض زدن پلک بالای چشم چپ چیست؟

این موضوع معمولا به دلایل معمول مثل خستگی، استرس، کم‌خوابی، مصرف دارو، کشش پلک و سوزش چشم ایجاد می‌شود و در بیشتر موارد نیاز به درمان خاصی ندارد.

آیا پرش پلک و کرونا با هم مرتبط هستند؟

از آن جایی که بیماری کرونا موجب بروز استرس و اضطراب در فرد می‌شود و اکثر افراد در زمان بیماری به مدت بیشتری به گوشی و لپ‌تاپ نگاه می‌کنند، احتمال بروز این مشکل در بیماران مبتلا به کرونا بیشتر است.

چطور از پرش چشم جلوگیری کنیم؟

برای جلوگیری از پرش چشم سعی کنید در طول روز از کافئین کمتری استفاده کنید. به اندازه بخوابید و استرس را کاهش دهید. استفاده از قطره اشک مصنوعی و همچنین عینک آفتابی نیز در کاهش بروز این مشکل موثر است.

علت پریدن پلک پایین چیست؟

علت پرش پلک پایین و پلک بالا معمولا تفاوتی با هم ندارند. در اکثر مواقع این موضوع به دلایل رایجی مثل خستگی، کمبود خواب، خشکی چشم و همچنین استرس و مصرف داروهای خاص ایجاد می‌شود.

 منابع: mayoclinic، optometrists، mountsinai، clevelandclinic

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

مژده عاشوری
مژده شرف عاشوری

من مژده شرف عاشوری هستم؛ لیسانس مترجمی زبان انگلیسی و فوق لیسانس فیزیولوژی ورزش که سال‌هاست به صورت تخصصی می‌نویسم و ترجمه می‌کنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت می‌برم و علاقه زیادی به ترجمه و نوشتن محتوا در حوزه سلامت، تغذیه و پزشکی دارم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها