راهکارهای حفظ سلامت روان در دوران جنگی

راهکارهای حفظ سلامت روان در دوران جنگی

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

همه ما این را می‌دانیم تاثیری که جنگ بر روی افراد جامعه می‌گذارد، می‌تواند‌ تمامی جوانب زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد و آنها را با چالش‌های بسیاری مواجه کند. این موضوع بر خانواده‌هایی که در جنگ مجروح و یا شهید شده‌اند، به مراتب بسیار سخت‌تر است و ممکن است دوران بسیار سختی را پشت سر بگذرانند. اما بسیار مهم است که در این شرایط بتوانید به خود و اطرافیان‌تان کمک کنید تا راحت‌تر با این اوضاع کنار بیایند. در این مقاله از مجله درمانکده ما قصد داریم تا در مورد راهکارهای حفظ سلامت روان در دوران جنگی به شما بگوییم. اگر هم نیاز به مشاوره و کمک تخصصی‌تر داشته باشید، متخصصان روانپزشک در درمانکده در کنارتان هستند تا کمک‌های بیشتری برای پشت سر گذراندن این بحران به شما بکنند.

جنگ چه تاثیرات روانی دارد؟

تاثیری که دوران جنگ در سلامت روان دارد، بسیار زیاد و در برخی موارد جبران ناپذیر است. از جمله تاثیراتی که این دوران در سلامت روان دارد عبارتند از:

تصویر فردی که تنها در یک میدان جنگ قرار گرفته است.
جنگ می‌تواند تاثیرات روانی جبران ناپذیری را در افراد به وجود آورد.
افسردگی از تاثیرات جنگدر این حالت فرد احساس بی‌ارزش بودن، گناهکاری و ناامیدی دارد و در موارد بسیار حاد ممکن است دچار اختلالات تغذیه‌ای (پرخوری و یا بی‌اشتهایی) شود.
اضطراب از تاثیرات جنگاین حس دلیل روشنی ندارد و معمولا پس از جنگ، میزان افسردگی در بین مردم به شدت افزایش پیدا می‌کنند و با چالش‌های بسیاری مواجه می‌شوند.
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)این مورد یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های روانی است که افراد ممکن است در دوران جنگ با آن مواجه شوند. در این اختلال فرد به صورت مداوم و بدون آن که خودش بخواهد، مدام تمامی حوادث تلخ دوران جنگ را در ذهن خود مجسم می‌کند و از یادآوری این خاطرات دچار اضطراب می‌شود.

بیشتر بدانید: اختلال هیپومانیا و هر آنچه که باید درباره علائم، تشخیص و درمان آن بدانید

راهکاری حفظ سلامت روان در دوران جنگی

در ادامه 8 راهکار برای حفظ سلامت روان در دوران جنگی را به شما معرفی خواهیم کرد:

1) استراحت کردن برای رهایی از استرس

هر زمان که احساس کردید دچار استرس شده‌اید، سعی کنید برای مدت زمان کوتاهی همه کارهای عقب مانده را کنار بگذارید و کمی استراحت کنید. این کار بسیار ساده است. هر زمان که احساس کردید دچار استرس یا اضطراب شده‌اید:

  • چند لحظه بایستید و کمی مکث کنید
  • یک نفس عمیق بکشید
  • به آرامی نفس خود را بیرون دهید و سعی کنید تمامی فکرهای منفی و استرس‌ها را با این بازدم بیرون دهید
  • سعی کنید که خاطرات زیبای گذشته را به خاطر بیاورید و به آنها فکر کنید
  • از شبکه‌های مجازی و رسانه‌هایی که مدام اخبار استرس‌زا را مرور می‌کنند دوری کنید
  • خودتان را با کاری که همیشه از انجام دادن آن لذت می‌بردید مشغول کنید4

بیشتر بدانید: حواس انسان و هر آنچه باید درباره آن‌ها بدانید

تصویر شخصی که در حال مدیتیشن کردن است.
برای حفظ سلامت روان در دوران جنگی بهترین کار استراحت کردن و انجام کارهایی است که از آنها لذت می‌بردید.

2) به چالش کشیدن ذهن و بدن

برای حفظ سلامت روان در دوران جنگی علاوه بر ورزش کردن، تمرینات و تکنیک‌های بسیاری وجود دارد که به تقویت ارتباط ذهن و بدن و کاهش استرس کمک می‌کند. فعالیت‌های بدنی مثل تای چی، یوگا، مدیتیشن، پیاده‌روی، رقصیدن و یا حتی نواختن که ساز می‌تواند ذهن و بدن‌تان را به چالش بکشاند و استرس‌ها دور کند.

3) ذهن آگاهی برای حفظ سلامت روان در دوران جنگی

ذهن آگاهی یعنی که برای به دست آوردن آرامش و دور کردن تمامی نگرانی‌ها و اضطراب‌ها، با جریان مستمر و لحظه به لحظه زندگی رابطه‌ای عمیق و واقع گرایانه برقرار کنیم. این کار به معنای آگاهی از افکار، رفتار، هیجانات و اتفاقات تلخی است که در دوران جنگ با آن مواجه شده‌اید و باید سعی در مدیریت و کمتر کردن عواقب آن باشید. به عبارت ساده‌تر ذهن آگاهی به معنای توجه کردن به شیوه‌ای خاص و داشتن توجه و تمرکزی که سه عنصر زیر در آن دخیل است:

  • زندگی کردن در لحظه
  • هدفمند بودن
  • قضاوت نکردن

بیشتر بدانید: سطح بندی انواع اختلالات روانی و موضوعات اساسی درباره آن

4) اهمیت دادن به خود و برگردان ذهن به حالت قبل

بسیاری از افراد به اشتباه بر این باور هستند که اگر در دوران جنگ کمی به خود اهمیت بدهیم، کاریست خودخواهانه! ولی این افراد سخت در اشتباه هستند… .

برای حفظ سلامت روان در دوران جنگی بسیار مهم است که حتی مدت زمان کوتاهی را برای انجام کارهایی که قبلا از آنها لذت می‌بردید را انجام دهید. مثلا پیاده‌روی، گوش دادن به موسیقی مورد علاقه‌تان، ماساژ گرفتن، آرایشگاه رفتن و یا انجام هر کاری که قبلا با آنها احساس خوبی به دست می‌آورید.

5) فاصله گرفتن از شنیدن اخبار منفی دوران جنگ

خیلی راحت می‌توان با دنبال نکردن اخباری که همه بار منفی دارند، به سلامت روان و حتی جسم‌تان کمک کنید. سعی کنید تا مدتی از تمامی پلتفرم‌هایی که حاوی این اخبار منفی هستند به دور باشید و آنها را دنبال نکنید.

6) وقت گذراندن با افرادی که برایتان مهم هستند

سعی کنید که تمرکز اصلی زندگی‌تان را همان‌طور که بالاتر هم به آن اشاره کردیم، به چیزهای دیگری اختصاص دهید. خوب غذا بخورید، به طور منظم ورزش کنید، سعی کنید مدت زمان بیشتری را با خانواده و یا دوستان‌تان بگذرانید تا کمی از فکر و خیال‌تان در مورد واقع پیش‌رو بازتر شود.

7) داشتن خواب شبانه آرام و بی‌دغدغه

برای داشتن خوابی آرام نهایت تلاش‌تان را بکنید. سعی کنید تا شب‌ها قبل از خواب، از تماشای تلویزیون و یا دنبال کردن اخبار منفی دوری کنید و در عوض به موزیک‌های آرامش‌بخش گوش کنید و مدت زمان کوتاهی را مدیتیشن کنید.

8) کمک گرفتن از یک مشاور

در آخرین مرحله اگر تمامی این 7 راه‌کاری که معرفی کردیم کارساز نبود، می‌توانید از یک مشاور و یا یک روان‌پزشک کمک بگیرید. ما در درمانکده کنار شما هستیم تا بتوانید هرچه بهتر این دوران را مدیریت کنید تا بتوانید همان آدم شاد سابق شوید. برای ارتباط سریع‌تر از طریق امکان مشاوره آنلاین با دکتر روانپزشک کلیک کنید.

حفظ سلامت روان با ورزش کردن

یکی دیگر از راهکارهای حفظ سلامت روان در دوران جنگی که بسیار موثر است و بالاتر هم به آن اشاره کردیم، ورزش کردن است. با ورزش کردن علاوه بر دوری از تنش‌هایی که در جامعه حاکم است، می‌توان بر بیماری‌هایی نظیر افسردگی، اضطراب غلبه کرد. به خاطر داشته باشید که با داشتن یک روتین منظم برای ورزش کردن نیاز نیست به دنبال برنامه‌های ورزشی طولانی‌مدت و فشرده باشید، با ورزش کردن کم ولی به طور مستمر، پس از مدت کوتاهی متوجه تغییرات زیادی خواهید شد. به طور مثال:

تصویر دسته‌ای از افرادی که به صورت گروهی در حال ورزش کردن هستند.
با ورزش کردن می‌توان تا حد زیادی تاثیرات منفی جنگ را در ذهن و بدن کم کرد.

بیشتر بدانید: در ذهن نوجوان چه میگذرد؟ (مواردی که والدین باید بدانند)

1) فواید ورزش برای کاهش اضطراب

داشتن اضطراب و استرس که در دوران جنگ با آن مواجه شده‌اید، می‌تواند دلیل اصلی بر بی‌خوابی، درد معده و یا حتی افزایش ضربان قلب در بدن باشد. ولی با ورزش کردن و داشتن فعالیت بدنی منظم، بر میزان ترشح اندورفین در مغز که موجب شل شدن عضلات و کاهش تنش در بدن می‌شود، کمک خواهید کرد.

2) فواید ورزش برای کاهش افسردگی

داشتن تمرینات ورزشی برای افرادی که دچار افسردگی هستند، به عنوان  یک مداخله رفتاری (رفتاردرمانی) شناخته می‌شود که به شدت در کاهش علائم افسردگی نقش مؤثری دارد. بخشی از مغز افرادی که دچار افسردگی هستند بسیار کوچک‌تر از افراد عادی است (هیپوکامپ یا ساختار عصبی خمیده مغز). ولی با داشتن تمرینات ورزشی، سلول‌های این بخش رشد پیدا خواهد کرد و همین امر ارتباط محرک‌های عصبی را از سیناپس تقویت کرده و به درمان بیماری افسردگی کمک می‌کند.

3) فواید ورزش در ترومای روانی (PTSD)

همان‌طور که گفته شد در دوران جنگ برخی از افراد ممکن است دچار ترومای روانی یا PTSD شوند. تاثیر ورزش بر روی ترومای روانی به‌گونه‌ای است که باعث تعادل طبیعی در مواجهه با خطر در هنگام ترشح آدرنالین و اندورفین خواهد شد. زمانی که فرد بیمار ورزش می‌کند، سیناپس‌های عصبی که اصلی‌ترین عنصر زیستی در انتقال تحریک‌های عصبی است ترمیم می‌شود که به شدت برای درمان ترومای روانی مفید خواهد بود.

بیشتر بدانید: اختلال روانی در سربازی؛ از علل تا راه‌های پیشگیری

جمع‌بندی

در این مقاله ما سعی کردیم تا در مورد راهکارهای حفظ سلامت روان در دوران جنگی بگوییم. این موضوع را در نظر داشته باشید که جنگ معضلی است که ممکن است در تمامی کشورها و تمامی ملت‌ها اتفاق بیفتد. تاثیراتی که این موضوع در سلامت روح و جسم افراد ممکن است داشته باشد هم اجتناب ناپذیر است. جنگ در هر ملتی به هر شکلی که باشد، اعم از جنگ سرد، جنگ سخت، جنگ نرم، جنگ اقتصادی و… همگی نیازمند اقدامات مراقبتی و حمایتی دارد که سعی کردیم در مورد تمامی این جوانب در این مقاله برای شما بگوییم.

در بسیاری مواقع ممکن است برخی از افراد نتوانند به تنهایی بر آسیب‌های روانی که ناشی از این موضوع است بپردازند و این راهکارها ممکن است کافی نباشد. به همین منظور لازم است از کمک متخصصان و مشاوران روانشناسی بهره بگیرید تا ضمن کاهش تاثیرات جنگ بر خود و خانواده‌تان، با این اندوه کنار بیایید و به زندگی طبیعی قبل باز گردید. ما در درمانکده کنارتان هستیم تا بتوانید به خوبی این شرایط را مدیریت کنید و همان انسان شاد سابق شوید.

یکی از آسان‌ترین راه‌های ارتباطی با بهترین پزشکان متخصص کشور ارتباط از طریق مشاوره آنلاین پزشکی است، بنابراین برای استفاده از این امکان می‌توانید در سایت درمانکده وارد شده و با چند کلیک نوبت خود را رزرو کنید.

سوالات متداول

روتین مناسبی برای حفظ آرامش در دوران جنگ به چه صورت است؟

کمک گرفتن از تکنیک‌های آرامش‌بخش و مدیریت استرس؛ داشتن فعالیت بدنی حتی اگر این فعالیت به معنی ۳۰ دقیقه رقص یا ورزش در خانه باشد؛ از رژیم غذایی سالم و مناسب تبعیت کنید.

در دوران جنگ چگونه روحیه کودکان را آرام نگاه داریم؟

کودکان با شنیدن خبرهای مرگ و میر و دیدن تصویر آمبولانس و مجروحان جنگی این احساس را خواهند داشت مه جهان جای خطرناکی است و همه افراد خطرناک هستند. بهترین کار این است که آنها را از این جو دور نگاه داریم به آنها یاد بدهیم که جهان آنقدر هم که این روزها به نظر می رسد جای خطرناکی نیست.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای‌ها 2

هنوز امتیازی ثبت نشده

ek.moghimi@gmail.com
الناز مقیمی

الناز مقیمی، مهندسی نرم‌افزار از دانشگاه گرمسار داره و در حال حاضر عضو تیم تحریریۀ درمانکده است. الناز مسلط به سئو و ترجمه است و به نرم افزارهای فتوشاپ و پریمیر هم آشنایی کافی داره. الناز مقیمی جدای این مهارت‌ها، اهل هنر و موسیقی هم هست و به گفتۀ خودش که میگه: «پیانو می‌زنم و گاهی هم باهاش می‌خونم». از این ذوق و قریحه فاصله نگیریم و بدونیم که الناز به حوزه گردشگری هم خیلی علاقمنده و عاشق کتاب‌های روانشناسیه و به گفتۀ خودش هر وقت فرصت کنه می‌خونتشون. در همکاری با درمانکده، الناز مقیمی خیلی تمایل داره در زمینۀ علل بیماری‌ها و بررسی جدیدترین روش‌های درمانی تولید محتوا کنیم و این نوع موضوعات رو در اولویت همکاری‌مون قرار بدیم. الناز واقعا اهل مطالعه است و این چند تا کتاب رو هم به مخاطبین مطالب خودش پیشنهاد کرده: «نیمه تاریک وجود، باشگاه پنج‌صبحی‌ها، عقاید یک دلقک و عادت‌های اتمی»

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها