علائم آلزایمر زودرس

علائم آلزایمر زودرس (AD) کدامند؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

بیماری آلزایمر نوعی زوال عقل (دمانس) می باشد که بیش از 50 میلیون نفر را در سراسر جهان درگیر کرده است. اگر چه آلزایمر عموما افراد بالای 65 سال را درگیر می کند اما در 5 درصد از موارد علائم آلزایمر زودرس نیز مشاهده می‌شود. در صورتی که علائم آلزایمر زودرس در فردی مشاهده شود به آن آلزایمر جوانی می گویند‌. این به این معناست که آلزایمر فرد در سنین 40 تا 50 سالگی تشخیص داده شده است.

تشخیص قطعی آلزایمر در این سنین بسیار دشوار است. چرا که بسیاری از علائم ممکن است ناشی از وقایع معمول زندگی نظیر استرس ها باشند. با پیشرفت بیماری، قدرت حافظه، استدلال و توانایی های فکری فرد کاهش پیدا می کند. روند بیماری معمولا کند بوده و از فردی به فرد دیگر فرق دارد.

علائم آلزایمر زودرس کدامند؟

آلزایمر شایع ترین شکل دمانس است. دمانس یک اصطلاح کلی برای توصیف از دست دادن توانایی های حافظه ای یا دیگر توانایی های ذهنی است که زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می دهند. شما یا عزیزانتان در صورتیکه علائم زیر را دارید ممکن است که به آلزایمر زودرس مبتلا شده باشید:

  • از دست دادن حافظه
  • فراموشکار شدن (فراموش کردن تاریخ ها و رویدادهای مهم)
  • سوالات تکراری و نیاز به یادآوری متعدد
  • دشواری در برنامه ریزی و حل مسئله

آلزایمر زمانی بیشتر آشکار می شود که فرد دچار دشواری در پیشبرد اهداف و اقدامات مختلف می گردد. کار کردن با اعداد و ارقام نیز ممکن است دشوار شود. این حالت در مواردی نظیر پرداخت اقساط یا صورتحساب ماهانه دیده می شود که فرد در مدیریت آن ها به مشکل بر می خورد. در ادامه برخی از مهم‌تریت علائم آلزایمر زودرس را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

۱) دشواری در انجام فعالیت های آشنا

برخی افراد ممکن است با مشکلات بیشتری در زمینه تمرکز حواس مواجه شوند‌. در این افراد با پیشرفت بیماری، انجام کارهای روزمره برای فرد دشوارتر شده و نیازمند زمان بیشتری است. توانایی رانندگی ایمن نیز به تدریج کمتر می شود. اگر فرد در هنگام رانندگی در یک مسیر آشنا گم شود این موضوع می تواند علامتی از آلزایمر باشد.

۲) دشواری در تعیین زمان یا مکان

از دست دادن حساب تاریخ ها و اشتباه در درک گذر زمان نیز دو علامت شایع هستند. در این حالت برنامه ریزی برای وقایع آینده می تواند دشوار باشد. چرا که این رویدادها قرار نیست بلافاصله اتفاق بی افتند. با پیشرفت بیماری، افراد مبتلا به آلزایمر بیش از پیش در مورد مکانی که در آن هستند، چگونه به آنجا رفته اند و چرا در آنجا هستند، فراموشکار می شوند.

۳) از دست دادن بینایی

مشکلات بینایی نیز ممکن است بوجود بی آیند. فرد در این حالت در خواندن متون دچار مشکل می شود. بیمار همچنین ممکن است در تشخیص فواصل و رنگ ها در هنگام رانندگی نیز به مشکل بخورد.

۴) دشواری در یافتن کلمات مناسب

در این حالت آغاز گفتگو یا ملحق شدن به بحث با دیگران می تواند دشوار باشد به نحوی که فرد ممکن است در اواسط صحبت هایش مکث کند و قادر به پایان بخشیدن به جملاتش نباشد. به همین دلیل ممکن است گفتگوهای تکراری صورت پذیرند. فرد ممکن است در مواقع خاص در یافتن کلمات اختصاصی دچار مشکل شود.

۵) قرار دادن اشیا در مکان های اشتباه

در این حالت فرد اشیا را در مکان های غیر معمول قرار داده و نمی تواند مواردی را که گم کرده است براحتی پیدا کند. به همین دلیل ممکن است به دیگران مظنون شود.

علائم آلزایمر زودرس

۶) دشواری در تصمیم گیری

تصمیمات مالی در بیماری آلزایمر دچار اشکال می شود. این عارضه اغلب باعث بوجود آمدن خسارت های مالی می شود. مثالی از این حالت، بخشیدن مقادیر بالایی پول به بازاریاب های تلفنی است. بهداشت جسمی نیز برای فرد کم اهمیت می شود تاحدی که دفعات استحمام به سرعت کاهش یافته و فرد تمایل خود به تعویض روزانه لباس ها را از دست می دهد.

۷) عدم حضور در محل کار یا مناسبت های اجتماعی

با پیدایش علائم، فرد به طور پیش‌رونده‌ای از حضور در محل کار، برنامه های کاری و یا تفریحات مهم قبلی سر باز می زند. این حالت با پیشرفت علائم بیشتر می شود.

۸) تغییرات رفتاری و شخصیتی

نوسانات شدید خلق و خو و شخصیت ممکن است دیده شود. تغییر قابل توجه در خلق و خو به اشکال زیر دیده می شود:

فرد یا اطرافیانش ممکن است متوجه تحریک پذیری بیش از حد وی در رخدادهای غیر معمول روزانه شوند.

عوامل خطرناک علائم آلزایمر زودرس

اگر چه بیماری آلزایمر الزاما همیشه در دوران پیری رخ نمی دهد، با این حال با افزایش سن احتمال ابتلا به آن افزایش پیدا می کند. بیش از 32 درصد افراد بالای 85 سال مبتلا به آلزایمر هستند. اگر والدین، خواهر یا برادر و یا فرزندان فرد دچار آلزایمر شده باشند، احتمال ابتلای خود فرد نیز افزایش پیدا می کند.

همچنین اگر بیش از یکی از اعضای خانواده به آلزایمر مبتلا شده باشند نیز احتمال ابتلای فرد به آلزایمر بیشتر می شود. علت دقیق آلزایمر زودرس مشخص نیست. بسیاری از محققان بر این باورند که این بیماری در نتیجه عوامل مختلفی به وجود می آید.

محققان متوجه شده‌اند که ژن های نادری قادرند باعث پیدایش بیماری آلزایمر شوند. این ژن ها ممکن است به صورت خانوادگی و از نسلی به نسل دیگر منتقل شوند. داشتن این ژن ها می تواند منجر به پیدایش زودرس علائم آلزایمر در سنین پایین تر از 65 سال شود.

بیماری آلزایمر چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورتیکه خود یا یکی از عزیزانتان به صورت پیش‌رونده‌ای در انجام فعالیت های روزمره دچار مشکل می شوید یا توان حافظه‌تان در حال از دست رفتن است با پزشک تماس بگیرید.

پزشک ممکن است شما را به یک متخصص آلزایمر ارجاع دهد. متخصص آلزایمر برای تشخیص قطعی، یک سری معاینات پزشکی و عصبی انجام خواهد داد. همچنین ممکن است نیاز به تصویر داری از مغز نیز وجود داشته باشد. پزشک فقط بعد از ارزیابی های پزشکی است که می تواند تشخیص قطعی را مطرح نماید.

علائم آلزایمر

درمان بیماری آلزایمر

هیچ درمان کاملی برای آلزایمر وجود ندارد. با این حال علائم آلزایمر را می توان با داروهایی که باعث بهبود حافظه می شوند یا مشکلات خواب را کمتر می کنند کاهش داد.

نتیجه‌گیری

علائم بیماری آلزایمر ممکن است در طول زمان تشدید شوند. در اکثر افراد، فاصله زمانی میان پیدایش علایم و تشخیص قطعی آلزایمر 2 تا 4 سال است. این مرحله، مرحله اول در نظر گرفته می شود.

پس از تشخیص، فرد وارد مرحله دوم بیماری می شود. این دوره که با اختلالات شناختی خفیفی همراه است می تواند از 2 تا 10 سال طول بکشد. در مرحله نهایی آلزایمر، دمانس اتفاق می افتد. این مرحله شدیدترین شکل بیماری است. فرد دوره هایی از فراموشی کامل را تجربه کرده و ممکن است برای انجام وظایف مالی، مراقبت از خود و رانندگی به کمک نیاز داشته باشد.

شما عزیزان برای کسب اطلاعاتی در خصوص علائم آلزایمر زودرس بهتر است به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. امکان رزرو اینترنتی نوبت پزشک از طریق سایت درمانکده به سادگی امکان پذیر است. دسترسی به شماره تماس و آدرس مطب نیز از طریق درمانکده میسر شده است.

[sibwp_form id=5]

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.6 / 5. تعداد رای‌ها 117

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

22 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها