شما هم در خواب حرف می‌زنید؟ بررسی علت و درمان آن

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

حرف زدن در خواب ( Somniloquy)  یک اختلال خواب است که باعث می‌شود افراد در زمان خواب به زبان نامنسجم صحبت کنند یا حتی فریاد بزنند. در خواب حرف زدن در میان بزرگسالان و کودکان پدیده رایجی است اما گاهی ممکن است باعث ایجاد احساس خجالت و شرمندگی در افراد شود. خوشبختانه روش‌های مختلفی برای کنترل و درمان آن وجود دارد. در ادامه این مقاله از مجله درمانکده هرآنچه باید درباره حرف زدن در خواب، علت و درمان آن بدانید را به شما خواهیم گفت. با ما همراه باشید.

بیشتر بدانید: قرص سرترالین چیست؟

 صحبت کردن در خواب چیست؟

حرف زدن در خواب یا خواب‌گویی، نوعی پاراسومنیا ( رفتار غیر طبیعی که در طول خواب رخ می‌دهد) یا خواب‌پریشی است. این پدیده در میان کودکان و بزرگسالان بسیار رایج است و معمولا به عنوان یک مشکل پزشکی یا بیماری خطرناک در نظر گرفته نمی‌شود، اما این اختلال گاهی می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های اعصاب در شخص باشد.

تصویر شخصی که در حال حرف زدن در خواب است.
حرف زدن در خواب نوعی پاراسومنیا است. این اختلال به عنوان یک بیماری خطرناک شناخته نمی‌شود و گاهی به خودی خود رفع می‌شود

علائم حرف زدن در خواب   

تشخیص صحبت کردن در خواب توسط خود شخص دشوار است و  اغلب این اطرافیان هستند که به شخص می‌گویند در خواب صحبت کرده است. برخی علائم این اختلال با به دندان قروچه، راه رفتن در خواب و کابوس‌های شبانه همراه است.

بیشتر بدانید: بهترین روش برای کنار آمدن با خیانت همسر

تصویر شخصی که از خوابیدن در کنار شخص دیگری که در حال حرف زدن در خواب است کلافه و عصبانی است.
اغلب فرد صحبت کردن خود را در خوب را به یاد نمی‌آورد؛ بنابراین تشخیص خواب‌گویی توسط خود شخص دشوار است و اغلب اطرافیان هستند که متوجه آن می‌شوند.

 عوامل موثر در حرف زدن در خواب

علت اصلی این امر که چه فعل و انفعالاتی در مغز رخ می‌دهد که شخص در خواب شروع به صحبت کردن می‌کند هنوز مشخص نشده است با این حال رایج‌ترین عواملی که ممکن است باعث بروز خواب‌گویی شوند عبارت هستند از:

  • مصرف مشروبات الکلی
  • استعمال دخانیات و مواد مخدر
  • خستگی روز
  • افسردگی و مشکلات روحی
  • تب یا سرماخوردگی
  • کم خوابی
  • استرس و فشار عصبی
  • استرس پس از سانحه
مصرف مشروبات الکلی، استعمال دخانیات، کم خوابی، خستگی روز، استرس پس از سانحه، افسردگی و مشکلات روحی در حرف زدن رد خواب موثر هستند.

چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟

همان‌طور که اشاره کردیم این اختلال خطری با خود به همراه ندارد، اما در صورتی که در خواب حرف زدن شما به طور مداوم ادامه داشته باشد و باعث خستگی، عدم تمرکز و ایجاد مزاحمت برای اطرافیان شود، توصیه می‌کنیم به دکتر روانشناس مراجعه نمایید. در صورت نیاز به ویزیت فوری می‌توانید از  مشاوره آنلاین استفاده نمایید. 

بیشتر بدانید: افسردگی بعد از زایمان و صفر تا صد آن

شخصی که در حال صخبت با دکتر روانشناس است.
در صورتی که خواب‌گویی عدم تمرکز و خستگی در طول روز را برای شما به همراه دارد، با دکتر روانشناس مشورت نمایید.

روش کنترل صحبت کردن در خواب   

هنوز درمان قطعی برای رفع کامل اختلال صحبت کردن در خواب وجود ندارد اما مراجعه به دکتر متخصص می‌تواند به مدیریت وضعیت خواب شما کمک کند. علاوه‌بر آن، برخی مواردی که می‌توانند در کنترل صحبت کردن در خواب موثر باشند عبارت هستند از:

  • اجتناب از نوشیدن الکل
  • پرهیز از خوردن وعده‌های غذایی چرب و سنگین قبل از خواب
  • تنظیم یک برنامه خواب منظم
  • انجام ورزش و فعالیت‌های بدنی در طول روز
  • تنظیم ارتفاع بالش
  • فراهم کردن فضای مناسب برای خواب

برای مشاوره با روانشناس آنلاین کلیک کنید و در صورت لزوم به روانشناس مراجعه کنید.

بیشتر بدانید: ترس چیست؟

با استفاده از ورزش روزانه، فراهم کردن فضای مناسب برای خواب،داشتن برنامه خواب منظم و تنظیم ارتفاع بالشت می‌توان اختلال صحبت کردن در خواب را کنترل کرد.

تحقیق درباره حرف زدن در خواب

طبق تحقیقات اخیر نشریه الزویر، خواب‌گویی در کودکان بیشتر از بزرگسالان رخ می‌دهد. همچنین میزان بروز این اختلال در زنان و مردان مساوی است. علاوه‌بر آن تحقیقات دیگری در فرانسه نشان داده است که میزان ناسزا‌گویی زنان در خواب از مردان بیشتر است. 

جمع‌بندی

حرف زدن در خواب نوعی اختلال پاراسومنیا است که اغلب خطرناک نیست، اما می‌تواند باعث ایجاد احساس خجالت در فرد و آزار اطرافیان او شود. در این مقاله به بررسی این اختلال، علت و روش‌های درمان آن پرداختیم. در صورت نیاز به دریافت نوبت از پزشک متخصص در تهران می‌توانید از طریق سامانه درمانکده برای رزرو نوبت آنلاین اقدام نمایید. 

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.2 / 5. تعداد رای‌ها 54

هنوز امتیازی ثبت نشده

amerin@360
نگار عامری

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

3 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها