آدنومیوز رشد سلول‌های بافت داخلی رحم‌ است که هنگام مقاربت یا قاعدگی موجب درد بیشتر می‌شود. روش‌های درمان آدنومیوز یا قطعی هستند و یا صرفاً درد را کم می‌کنند.

آدنومیوز ؛ علائم، علل تشخیص و درمان

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

بیماری‌‌ آدنومیوز یعنی رشد سلول‌های بافت داخلی رحم‌ در دیواره عضلانی رحم.

این باعث ضخیم شدن دیواره‌های رحم و طولانی‌تر شدن قاعدگی یا خونریزی‌های شدید می‌شود. همچنین هنگام مقاربت یا قاعدگی موجب درد بیشتر می‌شود. در ادامه این مطلب با درمانکده همراه باشید.

آدنومیوز با افزایش سطح استروژن همراه است.
آدنومیوز با افزایش سطح استروژن همراه است.

آدنومیوز چیست؟

علت دقیق این بیماری ناشناخته است، با این حال‌، با افزایش سطح استروژن همراه است. آدنومیوز معمولاً پس از یائسگی (12 ماه پس از آخرین قاعدگی زن) از بین می‌رود. این زمانی است که سطح استروژن کاهش می‌یابد. نظریه‌های مختلفی در مورد علت آدنومیوز وجود دارد، که عبارتند از: 

  • وجود بافت‌های اضافی در دیواره رحم قبل از تولد که در طول بزرگسالی رشد می‌کنند.
  •  رشد تهاجمی بافت‌های غیر طبیعی (به نام آدنومیوما) از طریق سلول‌های آندومتر که به سمت عضلات رحم پیشروی می‌کنند. این ممکن است به دلیل برشی باشد که در رحم هنگام جراحی ایجاد شده است (مانند زایمان به روش سزارین) یا در هنگام عملکرد طبیعی رحم.
  • وجود سلول‌های بنیادی در دیواره عضلانی رحم.
  • التهاب رحمی که پس از زایمان رخ می‌دهد. التهاب ممکن است مرزبندی‌های معمول سلول‌های رحم را بشکند.

بیشتر بخوانید: کیست سینه چگونه درمان می شود

عوامل خطر آدنومیوز 

علت دقیق آدنومیوز ناشناخته است. با این حال، عواملی وجود دارد که زنان را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری قرار می‌دهد. این موارد عبارتند از: 

  •  40 یا 50 سالگی (قبل از یائسگی)
  •  بچه دار شدن
  •  جراحی رحم مانند زایمان سزارین یا جراحی برداشتن فیبروم

علائم آدنومیوز

 علائم این بیماری از خفیف تا شدید متغیر است. بعضی از خانم‌ها ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند. شایع‌ترین علائم عبارتند از:

  •   گرفتگی‌های عضلانی طولانی مدت در قاعدگی
  •   لکه بینی بین قاعدگی
  •   خونریزی شدید قاعدگی
  •   چرخه قاعدگی طولانی تر از حد طبیعی 
  •  لخته شدن خون هنگام خونریزی قاعدگی 
  •  درد در حین رابطه جنسی
  •  حساسیت به لمس در ناحیه شکم
آدنومیوز باعث ضخیم شدن دیواره‌های رحم و طولانی‌تر شدن قاعدگی یا خونریزی‌های شدید می‌شود.
آدنومیوز باعث ضخیم شدن دیواره‌های رحم و طولانی‌تر شدن قاعدگی یا خونریزی‌های شدید می‌شود.

تشخیص آدنومیوز

معاینه

 ارزیابی پزشکی کامل می‌تواند به تعیین بهترین دوره درمان کمک کند. دکتر فوق متخصص زنان ابتدا معاینه بدنی انجام می‌دهد تا تورم رحم را بررسی کند. اندازه رحم بسیاری از زنان مبتلا به آدنومیوز دو یا سه برابر میزان طبیعی آن است.

سونوگرافی

از آزمون‌های دیگری نیز ممکن است استفاده شود. سونوگرافی به تشخیص صحیح و رد تومورهای رحم کمک می‌کند. در سونوگرافی از امواج صوتی برای تولید تصاویر متحرک از اندام‌های داخلی مانند رحم استفاده می‌شود.

در این روش، تکنسین سونوگرافی (سونوگرافیست) ژل مخصوص را روی شکم می‌زند. سپس، یک پروب دستی کوچک را روی ناحیه قرار می‌دهند. این پروب تصاویر متحرکی را بر روی صفحه نمایان می‌سازد و به کمک آن داخل رحم قابل مشاهده است.

سونوگرافی یکی از روش‌های تشخیص آدنومیوز قبل از تصمیم به انتخاب روش درمان آدنومیوز است.
سونوگرافی یکی از روش‌های تشخیص آدنومیوز قبل از تصمیم به انتخاب روش درمان آدنومیوز است.

ام‌آر‌آی

اگر سونوگرافی برای تشخیص کافی نباشد، پزشک اسکن MRI را توصیه خواهد کرد. در MRI از امواج مغناطیسی و رادیویی برای تولید تصاویر اندام‌های داخلی استفاده می‌شود. در این روش بیمار روی یک میز فلزی به آرامی دراز و به داخل دستگاه اسکنر کشیده می‌شود.

اگر قرار است MRI انجام دهید، در صورت وجود احتمال بارداری حتماً به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین در صورت وجود قطعات فلزی یا وسایل الکتریکی در بدن، مانند ضربان ساز، پیرسینگ، یا ترکش فلزی ناشی از آسیب اسلحه، حتماً به پزشک و تکنسین MRI اطلاع دهید.

ام‌آ‌رآی یکی از روش‌های دیگر تشخیص آدنومیوز قبل از تصمیم به انتخاب روش درمان آدنومیوز است.
ام‌آ‌رآی یکی از روش‌های دیگر تشخیص آدنومیوز قبل از تصمیم به انتخاب روش درمان آدنومیوز است.

درمان آدنومیوز 

زنان مبتلا به اشکال خفیف ممکن است نیازی به درمان آدنومیوز نداشته باشند. اگر علائم بیمار فعالیت روزانه را مختل می‌کند، پزشک گزینه‌های درمان آدنومیوز را توصیه خواهد کرد. 

روش‌های درمان آدنومیوز با هدف کاهش علائم آدنومیوز شامل موارد زیر است:

۱. داروهای ضد التهاب

 یکی از نمونه‌های معروف این گروه ایبوپروفن است. این داروها ضمن تسکین گرفتگی‌های (عضلانی) شدید می‌توانند به کاهش جریان خون در دوران قاعدگی کمک نیز کنند. داروهای ضد التهابی را دو تا سه روز قبل از آغاز قاعدگی شروع کرده و در طول دوره قاعدگی نیز به مصرف آن ادامه دهید. استفاده از این داروها در بارداری ممنوع است و زنان باردار احتمالاً نمی‌توانند این گزینه درمان آدنومیوز را انجام دهند.

۲. درمان‌های هورمونی

 این درمان آدنومیوز شامل داروهای پیشگیری از بارداری خوراکی (قرص‌های ضد بارداری)، داروهای ضد بارداری پروژسترون (خوراکی، تزریقی یا دستگاه داخل رحمی) و آنالوگ‌های GnRH مانند لوپرون (لوپرولید) می‌باشد. درمان‌های هورمونی در کنترل سطوح بالای استروژن، که در ایجاد علائم نقش دارند، مفید است. دستگاه‌های داخل رحمی مانند Mirena می‌توانند تا پنج سال دوام بیاورند.

اگر علائم بیمار فعالیت روزانه را مختل می‌کند، پزشک گزینه‌های درمان آدنومیوز را توصیه خواهد کرد. 
اگر علائم بیمار فعالیت روزانه را مختل می‌کند، پزشک گزینه‌های درمان آدنومیوز را توصیه خواهد کرد.

۳. ابلیشن آندومتر

 این مورد درمان آدنومیوز شامل تکنیک‌هایی برای از بین بردن یا تخریب آندومتر (پوشش حفره رحم) است. ابلیشن یک روش سرپایی با زمان بهبودی کوتاه است. با این حال، این روند ممکن است برای همه مفید نباشد، زیرا آدنومیوز اغلب به صورت عمیق‌تری به عضله حمله می‌کند.

۴. آمبولیزاسیون شریان رحم

 این روشی است که از خون‌رسانی به عروق خاص در ناحیه آسیب دیده جلوگیری می‌کند. با قطع جریان خون، آدنومیوز کاهش می‌یابد. آمبولیزاسیون شریان رحم معمولاً برای درمان بیماری دیگری به نام فیبروم رحم در بیمارستان انجام می‌شود و نیاز به یک شب بستری دارد. از آنجا که این روش درمان آدنومیوز خیلی تهاجمی نیست، از ایجاد اسکار در رحم جلوگیری می‌کند.

۵. رزونانس هدایت شده مغناطیسی متمرکز فراصوتی (MRgFUS)

 از امواج متمرکز و با قدرت بالا برای ایجاد گرما و از بین بردن بافت هدف استفاده می‌شود. گرما با استفاده از تصاویر MRI قابل کنترل است. این روش درمان آدنومیوز در تسکین علائم موفق بوده، با این حال مطالعات بیشتری لازم است.

۶. هیسترکتومی

 تنها روش درمان آدنومیوز برای بهبود کامل این بیماری انجام عمل جراحی برداشتن کامل رحم است. این روش یک مداخله جراحی بزرگ در نظر گرفته شده و فقط در موارد شدید و در زنانی که قصد بچه دار شدن ندارند استفاده می‌شود. تخمدان در آدنومیوز تأثیری نداشته و ممکن است در بدن شما باقی بماند.

عوارض احتمالی آدنومیوز 

آدنومیوز لزوماً مضر نیست. با این حال، علائم آن می‌تواند بر زندگی تأثیر منفی بگذارد. برخی از افراد خونریزی بیش از حد و درد لگن دارند که مانع لذت بردن از فعالیت‌های طبیعی مانند رابطه جنسی خواهد شد. زنان مبتلا به آدنومیوز بیشتر در معرض خطر کم خونی هستند. کم خونی نوعی بیماری است که اغلب به دلیل کمبود آهن ایجاد می شود.

بدون آهن کافی، بدن نمی‌تواند سلول‌های قرمز خون کافی برای انتقال اکسیژن به بافت‌های بدن ایجاد کند و در نتیجه خستگی، سرگیجه و بدخلقی را در پی دارد. از دست دادن خون همراه با آدنومیوز از طریق کاهش سطح آهن بدن منجر به کم خونی می‌شود.

 تنها روش درمان آدنومیوز برای بهبود کامل این بیماری انجام عمل جراحی برداشتن کامل رحم است.
تنها روش درمان آدنومیوز برای بهبود کامل این بیماری انجام عمل جراحی برداشتن کامل رحم است.

این بیماری همچنین با اضطراب، افسردگی و تحریک پذیری مرتبط است.

چشم انداز دراز مدت 

آدنومیوز بیماری کشنده‌‌ای نیست. بسیاری از روش‌های درمان آدنومیوز برای تسکین علائم در دسترس است، اما هیسترکتومی تنها درمانی است که می‌تواند آن را به طور کامل از بین ببرد. با این حال، این بیماری اغلب پس از یائسگی به خودی خود برطرف می‌شود. 

آدنومیوز را با اندومتریوز اشتباه نگیرید. این شرایط زمانی اتفاق می‌افتد که بافت‌های آندومتر در خارج از رحم ایجاد می‌شود. زنان با آدنومیوز ممکن است از قبل مبتلا به اندومتریوز باشند یا بعدا دچار آن شوند.‌

سخن نهایی

آدنومیوز هرچند که زندگی عادی را زیاد دچار سختی می‌کند، کشنده نیست. تنها یک راه برای درمان قطعی آن وجود دارد و سایر درمان‌ها بیشتر کنترل‌کننده هستند. در همین راستا، اگر سوالات بیشتری درباره آدنومیوز برایتان ایجاد شده یا قصد درمان آدنومیوز زیر نظر پزشک متخصص زنان و زایمان را دارید، می‌توانید از سایت درمانکده به صورت آنلاین نوبت بگیرید و با پزشک در ارتباط باشید.

منبع: Healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.1 / 5. تعداد رای‌ها 199

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

13 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
حوریه
حوریه
6 ماه قبل

با سلام ببخشید من مشکل افت زبان دارم ومدام رو زبونم زخم ایجاد میشه برای درمان راهی هست ؟

فاطمه
فاطمه
7 ماه قبل

سلام خانم دکتر وقت بخیر خواهر من ۴۲ سالشه وپریودی های دردناک داشت رفت سونو گرافی رحم دوشاخ وتعدادی کیست در دیواره رحم که مطرح کننده آدنومیوز وضخامت آندومتر ۸میای متر دکتر گفت باید رحمش درا د تورو خدا دارویی چیزی نیس بخوره

فضل الهی
فضل الهی
7 ماه قبل

سلام وقت بخیر التهاب رحمی که پس از زایمان رخ می‌دهد.یعنی چی میشه توضیح بدید؟

شهر
شیراز
ثریااحمدزاده
ثریااحمدزاده
1 سال قبل

ایااندومیوز راه درمانی بجز خارج کردن رحم نداردلطفا جواب بدید من خیلی خیلی نگران هستم

شهر
کرج
نرگس
نرگس
1 سال قبل

سلام من تقریبا دوسال ونیم که خونریزیهای شدید میگیرم به حدی که از شدت سرگیجه غش میکنم,جواب سونو اندازه اندرومتر 6/4زده

شهر
تهران
زهرا
زهرا
1 سال قبل

سلام من به خاطر درد شدید زیر شکم رفتم دکتر بعد سونو واژینال گفتن ادنو میوز و فیبروم موکوزال دارم دکترم میگه باید رحمت در بیادایا راه دیگه ای هم هست یا چاره اش فقط تخلیه هست ممنون

شادی
شادی
5 ماه قبل
پاسخ به  زهرا

سلام من خانم 40ساله هستم دوسال اقدام به بارداری کردم که نشده ولی 4و5ماه درسمت راست کیست تخمدان دارم که هم سونو وازمایش و ام آر ای دادم گفتن اندمتریوز وچسبندگی دارم یک هفته است دارو میخورم ولی 10روز درد شکم و لگن زیاد دارم کیست ام تو این چندماه بزرگتر شده خیلی نگرانم نمی دونم چیکار کنم پیش چه دکتر برم

شهر
تهران
مهشاد
مهشاد
1 سال قبل

درود مقاله ی مفیدی بود
اما این درمان که اصلا قابل اجرا نیست به ویژه برای فردی که قصد بارداری دارد
خود من دچار این بیماری هستم اما قصد بارداری دارم از طرف دیگر نوشته شده بچه دار شدن جزو عوامل خطر هست پس تکلیف کسی که به این بیماری مبتلاست چیست؟

سادات
سادات
1 سال قبل
پاسخ به  مهشاد

با سلام در نورد افتراق ادنومیوزیس و اندومترویوزیس ممنون میشم بیشتر توضیح بفرمایید

سپیده
سپیده
1 سال قبل
پاسخ به  سادات

سلام خسته نباشید من ۲۵ ساله به بیماری آدنومیوز مبتلا هستم و کلا از زندگی من را انداخته این بیماری اصلا پریودم به موقع نیست و ۱۵ تا ۱۷ روز طول میکشه و یک هفته قبل پریود درد لگنی و کمر درد شدید دارم و خیلی درمان کردم و اصلا نتیجه نگرفتن الان حدودا ۴۰ سالمه و دیگه خسته شدم از زندگی و نمیدونم چیکار کنم .

تیم پزشکی درمانکده
تیم درمانکده
تیم پزشکی درمانکده
1 سال قبل
پاسخ به  سپیده

سلام سپیده جان.اگر از درمان‌ نتیجه نگرفتین و قصد باردار شدن مجدد ندارین در این سن هیسترکتومی یا برداشتن رحم میتونه کمک کننده باشه اما این درمان به صورت جراحیه و عوارض خودشو داره.درین باره پیشنهاد میکنم از طریق مشاوره‌ی آنلاین با متخصص زنان درمانکده با پزشک مشورت کنید تا به طور آنلاین راهنماییتون کنن.امیدوارم همیشه سلامت باشین.

Zahra
Zahra
1 سال قبل
پاسخ به  مهشاد

سلام مطالب مفید بود
سونو امروز من اندومیوز رحم رو نشون داد چون سنم ۳۸ ساله،دکترم فعلا با دارو میخواد خونریزی رحمی مو که زندگی مو مختل کرده کنترل کنه
واقعا خسته شدم از وضع موجود
اگه خونریزیم کنترل نشه با دارو
حتی با سن کم هم عمل برداشتن رحم انجام میشه یا نه؟؟؟

فاطنه
فاطنه
2 ماه قبل
پاسخ به  Zahra

سلام‌چکارکردی