تیروئید هاشیموتو درمان دارد

آیا تیروئید هاشیموتو درمان دارد؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

تیروئید هاشیموتو درمان دارد

این یک نوع بیماریِ کم‌کاری غدّة تیروئید است که در آن سیستم ایمنی بدن دچار اشتباه شده و به این غدّه حمله کرده و فعالیت آن را مختل می‌کند؛ در این حالت تیروئید نمی‌تواند هورمون‌های تنظیم‌کنندة متابولیسم بدن را به اندازة کافی بسازد و به خون تزریق کند. اگر می‌خواهید بدانید که درمان این عارضه چیست و چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟ با ما همراه باشید.

علّت و پیشگیری از هاشیموتو

علّت و پیشگیری از هاشیموتو
هاشیموتو

هنوز هیچ دلیل قطعی برای بروز این بیماری پیدا نشده است و بعضی محققان عامل آن را باکتری‌ها و نوعی ویروس می‌دانند؛ امّا بیشتر متخصصان دلیل هاشیموتو را وراثت و ژنتیک دانسته‌اند که در این صورت نمی‌توان پیشنهادی برای پیشگیری از آن داد، ولی اگر سابقة این اختلال در خانوادة شما وجود دارد بهتر است آزمایش بدهید تا قبل از شروع فعالیت، آن را کنترل کنید.

احتمال دیگری هم برای ایجاد این عارضه معرفی شده است و آن قرار گرفتن در معرض تشعشعات رادیواکتیو و یا پرتودرمانی است، که در صورت انجام ندادن آنها می‌توان از هاشیموتو پیشگیری کرد.

هاشیموتو و زنگ خطرها

هاشیموتو و زنگ خطرها

جالب است بدانید که این اختلال خودایمنی، برای اولین بار توسط یک متخصص ژاپنی به نام هاشیموتو هاکارو در سال 1912 میلادی در آلمان کشف شد و به همین خاطر اینگونه نام‌گذاری شده است. بیشتر علامت‌های این بیماری مانند انواع دیگر کم‌کاری تیروئید است، امّا در بعضی موارد متفاوت است و در صورت درمان نشدن تشدید و خطرناک می‌شود؛ در ادامه مهم‌ترین علائم عمومی این بیماری ذکر خواهد شد:

  • افسردگی، بی‌حالی، خستگی بی‌دلیل، ضعف حافظه
  • افزایش وزن ناگهانی
  • صورت رنگ‌پریده و پوست خشک شده
  • حساسیت زیاد به سرما
  • کاهش ضربان قلب و افزایش کلسترول
  • ناباروری و اختلال در دورة قاعدگی خانم‌ها
  • تورّم غدّة تیروئید یا ورم صورت
  • یبوست مزمن و دردهای عضلانی به خصوص در پایین بدن و…

بیشتر بدانید: غده تیروئید چیست؟ یک آشنایی ساده با آن در کمتر از ۵ دقیقه

هاشیموتو و مراجعه به پزشک

هاشیموتو و مراجعه به پزشک

بعد از مشاهدة علائم بالینی که در قسمت پیش گفته شد، بهتر است بیمار به بهترین پزشک متخصص غدد مراجعه کند تا آزمایشات مربوط به تیروئید را انجام دهد، شاید اولین علامت برای خطرناک شدن هاشیموتو تورّم تیروئید و یا خستگی و افسردگی مفرط باشد، چرا که عاقبت این بی‌حالی ممکن است به کُمای میگزدم منجر شود که حیات بیمار را به خطر می‌اندازد.

به حالت‌های بالا زبر و خشن شدن صدا را هم اضافه کنید، این علامت حتی در خانم‌ها هم قابل مشاهده است و پس از مشاهدة آن باید به متخصص رجوع کرد. این نوع از کم‌کاری تیروئید، در زنان و مردان بین سی تا پنجاه ساله شایع است امّا باید بدانید که هورمون‌های جنسی باعث شده‌اند که خانم‌ها بیش از آقایان به آن مبتلا شوند.

تشخیص تیروئید هاشیموتو

تشخیص تیروئید هاشیموتو

وقتی به متخصص مراجعه می‌کنید معمولا با انجام آزمایش خون، میزان هورمون‌های تیروئید و تی.اس.اچ (مادة محرّک تیروئید که توسط هیپوفیز ترشح می‌شود) را اندازه می‌گیرد، در حالت کم‌کاری تیروئید هورمون‌های آن پایین هستند و سطح تی.اس.اچ بالاتر است.

برای تشخیص هاشیموتو میزان آنتی‌بادی‌های خون که توسط سیستم ایمنی تولید می‌شوند هم اندازه‌گیری می‌شود، از آنجا که هاشیموتو یک بیماری سیستم ایمنی هم هست که در آن آنتی‌بادی‌ها غیرطبیعی می‌شوند.

بیشتر بدانید: تیروئید هاشیموتو چیست؟

درمان تیروئید هاشیموتو

درمان تیروئید هاشیموتو

گاهی با انجام روش‌های درمانی اختلال تیروئید از بین می‌رود و فرد به زندگی عادی برمی‌گردد امّا در بعضی موارد کم‌کاری تیروئید هاشیموتو درمان قطعی ندارد ولی اگر داروها مرتب مصرف شوند، بیمار به حالت عادی بازمی‌گردد. معمولا برای کنترل این عارضه استفاده پزشک از روش هورمون‌درمانی و داروی لوتیروکسین استفاده می‌کند.

مهم‌ترین هورمون تیروئید تیروکسین است که در حالت کم‌کاری، بدن به آن نیاز دارد و این دارو کمبود آن را جبران می‌کند. البته میزان مصرف آن ممکن است همیشه تغییر کند بنابراین باید هر شش ماه به پزشک مراجعه کنید. بیمار حتما باید مصرف را زیر نظر پزشک انجام دهد چرا که بعضی موادغذایی و داروها ممکن است جذب لوتیروکسین را مشکل یا آسان کنند.

طب سنّتی:

طب سنّتی:

تخم کتان، تنتور، ریشة جین‌سینگ هندی، خارپنبه، عصارة برگ زیتون، علف هرز دریایی، جوی سبز، گیاه سیج و بسیاری دیگر از گیاهان طبیعی در طب سنتی برای درمان هاشیموتو معرفی شده‌اند که هیچ‌کدام از آنها را نباید دور از نظر پزشک و خودسرانه مصرف کرد، چراکه ممکن است عوارض مخربی داشته باشند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد رای‌ها 87

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

19 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
مریم وحید
مریم وحید
2 سال قبل

سلام وقتتون بخیر
من مبتلا به هاشیموتو هستم الان مدت یک سال هست که به ویروس hpv مبتلا شدم و پزشک معالجم با آگاهی از بیماری هاشیموتو من برام کپسول هگزایم 500 تجویز کردن این کپسول نقش اصلی در تقویت سیستم ایمنی بدن و از بین بردن ویروس داره با توجه به بیماری من استفاده از این کپسول مجاز هست یا خیر؟

فرهادی
فرهادی
3 سال قبل

چرا اینقدر درهم و برهمی وجود داره در مورد خواص گیاهان!!؟ مثلاً یک جا نوشتند که جینسنگ برای تیروئید خوب نیست یک جا برعکسش رو نوشتند

دکتر حامد باباخانیان
دکتر حامد باباخانیان
3 سال قبل
پاسخ به  فرهادی

بعضی عوارض درمانی گیاهان داروئی در منابع غیرمعتبر به صورت بزرگ نمایی مطرح شدن که از نظر علمی ثابت نشدن. اگر دچار مشکل تیروئید هستید حتما قبل از هر گونه روش درمانی ای با ایشون مشورت کنید.

Fpk
Fpk
1 سال قبل

سلام ،از دوستانی که هاشیموتو هستند کسی کهیر درماتوگرافیسم داره؟

شهر
تهران
میترا
میترا
1 سال قبل

سلام . من امروز جواب ازمایشم را گرفتم . T4 8.27
Tsh 2.75
Anti tpo 119.2 است . به بیماری مبتلا هستم .

شهر
تهران
اذر
اذر
1 سال قبل

آیا درمانی برای صدای خشن دربیماری هاشیماتو وجود داره؟

شهر
کرج
سحر
سحر
1 سال قبل

سلام وقتتون بخیر من هاشیمیتو هستم
اما یک سال قبل از بارداری از قرص لووتیروکسین استفاده میکردم و الان هم حینه بارداری در حاله مصرف هستم آزمایش های تیروئیدم همش طبیعیه و به دوز قرص هام اضافه نشده
آیا با این تفاسیر جای نگرانی هست هنوز یا نه؟
هفته ۲۸ بارداری هستم

زهرا
زهرا
1 سال قبل

سلام. من سال هاست کم کاری تیروئد دارم و قرص لووکسین مصرف می کنم. به تازگی آزمایش خون دادم و مشخص شده هاشیموتو دارم. آزمایش T3 و T4 و TSH کاملا نرمالی هم داشتم. فقط anti TPO خیلی بالایی داشتم یعنی 135 و هیچ کدوم از علائم هاشیموتو که اینما گفتید رو هم ندارم. درمان من پس دقیقا چجوری میشه؟ چون اکثرا میگن هاشیموتو به کم کاری منجر میشه ولی انگار مال من برعکسه

الناز
الناز
3 سال قبل

سلام من ٢٦ ساله هستم
دو ماه پيش چك اپ دادم و متوجه شدم تيروئيد دارم ٣.٧٤ بود دكتر دارو تحويز كرد مصرف كردم. به تازگي ازمايش دادم شده ١.٧٤ .
ايا با مصرف قرص تيروئيدم به جايي ميرسه كه ديگه قرص نخورم.

دکتر حامد باباخانیان
دکتر حامد باباخانیان
3 سال قبل
پاسخ به  الناز

سلام
وقت بخیر
نمیشه قطعی گفت، در بعضی موارد میشه در بعضی موارد هم نه.
نکته مهم اینه که خودتون بدون اطلاع پزشک داروهاتون رو قطع نکنید. ایشون اگر ببینن درمان به جای مناسبی رسیده، اگر ممکنه باشه به تدریج دوز دارو رو کم می کنن و امتحان می کنن ببینن میشه دارو رو قطع کرد یا نه.

بهمن
بهمن
3 سال قبل

سلام من ۳ساله که این بیماری رو دارم
من فقط فصل های که هواسرد میشه نمیتونم تحمل کنم به قلوم فشار میاره .همه علائم رو دارم .میتونه هاشیموتو باشه.؟

دکتر حامد باباخانیان
دکتر حامد باباخانیان
3 سال قبل
پاسخ به  بهمن

سلام
وقت بخیر
تشخیص قطعی با کمک آزمایش عملکرد تیروئید و بعد بررسی های لازم انجام میشه. حتما به فوق تخصص غدد مراجعه کنید.

farzane
farzane
2 سال قبل

سلام من ۸ساله که تیرویید کم کاردارم والان گواتر مولتی ندولر دارم واسکن تیرویید دادم مشخص شدکه بیماری هاشیموتو دارم ویک گره پرکار داخل تیرویید کم کار دارم ،به سرما حساسم وسریع گلودرد وسرماخوردگی میگیرم ودرد شدید عضلات دست وپا دارم ،دکتر فقط قرص لووتیروکسین داده مصرف میکنم اما بیماریم درمان نشده ،ایا میتونم بااین شرایط جراحی زیبایی سینه انجام بدم؟دکتر گفتن که میتونم اما من دودل هستم،

محمد
محمد
1 سال قبل
پاسخ به  farzane

بنده حدود هفت سال است که به کم‌کاری تیروئید مبتلا هستم. اخیراً و طی آزمایشات جدیدی که پزشکم تجویز فرمودند، متوجه شدیم که به هاشیموتو تبدیل شده است و بنابراین دکتر در کنار لووتیروکسین، قرص لوتیرونین ۲۵ را هم اضافه فرمودند که باید همزمان با هم مصرف کنم. منتها این دوره‌ی درمان تعریق عجیب‌وغریبی برایم دارد و انگار کنی خیس آبم، حتی وسط زمستان! از آنطرف افزایش و کاهش پیاپی وزن را هم دارم که اساساً معلوم نیست علتش چیست. ممنون می‌شوم راهنمایی بفرمایید که آیا هیچ گونه درمان جدید یا متاخری در سطح بین‌الملل برای درمان تیروئیدیت هاشیموتو کشف و رونمایی شده یا خیر؟
با احترام و ارادت

سعید بابایی
سعید بابایی
3 سال قبل

سلام. آیا در بیماری هاشیموتو که نوعی بیماری اتوایمیون است در صورت مصرف داروی پردنیزولون تیتر هورمون های تیروئید و تی اس اچ به حالت عادی بر می گردد. و اگر اینطور باشد ایا بیمار باید به مصرف پردنیزولون ادامه دهد.
با تشکر از پاسخ شما

هاتف کوزه چی
هاتف کوزه چی
3 سال قبل
پاسخ به  سعید بابایی

سلام دوست عزیز
ما صلاحیت مشاوره پزشکی برای شما رو نداریم که مورد شما رو پاسخ بدیم. به همین خاطر پیشنهاد می کنیمبا پزشکان فوق تخصص غدد مشورت کنید.
darmankade.com/endocrinology-and-metabolism-specialist/

farzane
farzane
2 سال قبل
پاسخ به  هاتف کوزه چی

سلام من ۸ساله که تیرویید کم کاردارم والان گواتر مولتی ندولر دارم واسکن تیرویید دادم مشخص شدکه بیماری هاشیموتو دارم ویک گره پرکار داخل تیرویید کم کار دارم ،به سرما حساسم وسریع گلودرد وسرماخوردگی میگیرم ودرد شدید عضلات دست وپا دارم ،دکتر فقط قرص لووتیروکسین داده مصرف میکنم اما بیماریم درمان نشده ،ایا میتونم بااین شرایط جراحی زیبایی سینه انجام بدم؟دکتر گفتن که میتونم اما من دودل هستم،

محمد79
محمد79
4 سال قبل

سلام اگر هاشیموتو زود تشخیص داده بشه درمان کامل و قطعی داره ؟؟ ، یا نه ،بیمار باید تا اخر عمر دارو مصرف کنه ؟؟

سعید پشتوان
سعید پشتوان
4 سال قبل
پاسخ به  محمد79

سلام دوست عزیز
بایستی ابتدا به یک متخصص داخلی مراجعه کنید
بعد از انجام معاینات لازم و گرفتن شرح حال
در صورت نیاز برای شما آزمایش تیروئید مینویسن
و در صورتی که تشخیصشون این باشه که احتمالا شما به هاشیموتو مبتلا شدید درمان لازم رو برای شما تجویز خواهد شد
و یا در صورت نیاز، شما رو به فوق تخصص غدد ارجاع خواهند داد.

مسلما تشخیص زودهنگام هر نوعی از بیماری در سریع تر طی شدن روند درمان تاثیر زیادی داره
کنترل بیماری با مصرف دارو هم نوعی از درمان هست