عطسه کردن

هرچه که باید درباره عطسه کردن بدانید

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

عطسه کردن در واقع راهکار بدن برای از بین بردن مواد تحریک کننده از بینی یا گلو است. به تعبیر دیگر عطسه کردن نوعی دفع قدرتمند و غیر ارادی هوا است. عطسه اغلب به طور ناگهانی و بدون هشدار اتفاق می افتد.

عطسه کردن در حالت کلی فرآیند نرمالی است که در بدن اتفاق می‌افتد. اما در برخی از مواقع آن‌قدر طولانی می‌شود که عملکرد فرد را مختل می‌کند. هر چند عطسه‌های پشت سر هم می تواند بسیار آزار دهنده باشد، اما معمولاً نشان دهنده بیماری جدی نیست.

چه چیزی باعث عطسه کردن می‌شود؟

بخشی از کار بینی تمیز کردن هوایی است که همان تنفس است. اطمینان حاصل کردن از اینکه این هوا فاقد گرد و غبار و باکتری است نیز از وظایف بینی است. در بیشتر موارد، بینی آلودگی و باکتری‌های موجود در هوا را در مخاط به دام می اندازد. سپس معده مخاط را هضم می کند. این کار هر گونه مهاجم بالقوه مضر را خنثی می کند.

بهتر است بخوانید: لیست علائم و نشانه های کرونا

اما گاهی اوقات غبار و باقی مانده ذرات وارد بینی می شوند و غشاهای مخاطی حساس داخل بینی و گلو را تحریک می کنند. وقتی این غشاها تحریک شوند، باعث بروز عطسه می شوند.

عطسه کردن
دلایل عطسه کردن

گذشته از همه آنچه که تا کنون گفته شد، برخی از موارد هستند که می توانند باعث تحریک دستگاه تنفسی و عطسه کردن شوند. در ادامه برخی از مهم‌ترین این موارد را بررسی می‌کنیم :

آلرژی عامل اصلی عطسه کردن

آلرژی بیماری بسیار شایعی است که ناشی از واکنش بدن شما به ارگانیسم های خارجی است. در شرایط عادی سیستم ایمنی بدن، شما را از مهاجمان مضر مانند باکتری‌های بیماری‌زا محافظت می‌کند.

اما اگر حساسیت داشته باشید، سیستم ایمنی بدن به طور معمول ارگانیسم‌های بی ضرر را تهدید محسوب می کند. آلرژی می تواند به هنگام دفع این ارگانیسم ها از بدن باعث سرفه یا عطسه شود.

عطسه کردن
عطسه پر سر و صدا

رابطه عفونت و عطسه کردن

عفونت های ناشی از ویروس هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا نیز می توانند باعث عطسه کردن شوند. جالب اینجاست که بیش از 200 ویروس مختلف وجود دارد که می توانند باعث ایجاد سرماخوردگی شوند. با این حال بیشتر سرماخوردگی ها نتیجه راینوویروس هستند.

دلایل غیر رایج عطسه

تا به اینجای کار تمام دلایل رایجی که باعث تحریک سیستم تنفسی و عطسه کردن می‌شوند را مورد بررسی قرار دادیم. اما در برخی موارد دلایل دیگری نیز برای عطسه کردن وجود دارد که چندان هم رایج نیستند. از جمله این دلایل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آسیب به بینی
  • ترک برخی از داروهای خاص، مانند مواد مخدر
  • استنشاق مواد محرک از جمله گرد و غبار و فلفل
  • تنفس هوای سرد

لازم به ذکر است که اسپری های بینی که دارای کورتیکواستروئید هستند، می‌توانند باعث کاهش التهاب در راه های بینی شوند و دفعات عطسه کردن را کاهش می دهند. به همین دلیل است که افراد مبتلا به آلرژی اغلب از این اسپری ها استفاده می کنند.

عطسه کردن
عطسه

درمان خانگی عطسه کردن

اگر زیاد عطسه می‌کنید، می‌توانید به کمک چند تغییر کوچک در سبک زندگی خود تا حد زیادی جلوی عطسه‌های طولانی مدت خود را بگیرید. به عنوان مثال می‌تانید فیلترهای موجود در سیستم تهویه منزل خود را تغییر دهید تا سیستم تصفیه هوای خانه به درستی کار کند.

ممکن است موهای حیوان خانگی‌تان باعث عطسه کردن شما شود. در این صورت می‌توانید موهای آن‌ها را کوتاه کرده یا آن‌ها را در بیرون از محل اقامت خودتان نگهداری کنید.

در صورتی که به گرد و غبار حساسیت دارید نیز می‌توانید غبار روی دستمال و سایر پارچه‌ها را با شستن آنها در آب داغ یا آب با دمای بالاتر از 130 درجه فارنهایت یا 54.4 درجه سانتیگراد از بین ببرید.

درمان و علل اصلی عطسه کردن

اگر عطسه کردن شما در نتیجه آلرژی یا عفونت باشد، پزشک می تواند برای درمان علت و درمان آن به شما راهکارهایی را ارائه دهد. اگر عامل عطسه کردن شما آلرژی تشخیص داده شود، اولین اقدام باید جلوگیری از حساسیت های شناخته شده باشد. پزشک به شما یاد می دهد که چگونه آلرژن‌ها را تشخیص دهید، بنابراین به راحتی می‌توانید از آنها دوری کنید.

بسیاری از داروهای بدون نسخه و تجویزی تحت عنوان آنتی هیستامین ها نیز برای تسکین علائم عطسه کردن وجود دارند. برخی از رایج ترین داروهای ضد حساسیت، لوراتادین (کلاریتین) و سیتریزین (Zyrtec) هستند.

عطسه کردن
حساسیت و عطسه

اگر حساسیت شدید داشته باشید ممکن است توصیه پزشک متخصص گوش، حلق و بینی به شما تزریق آمپول‌های ضد حساسیت باشد. آمپول های ضد حساسیت حاوی عصاره‌های خالصی از آلرژن‌ها هستند. قرار دادن بدن در معرض دوزهای کم و تنظیم شده آلرژن می‌تواند به شما کمک کند تا در آینده بدنتان به آلرژن‌ها واکنش نشان ندهد.

اگر به بیماری‌های عفونتی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا مبتلا هستید، گزینه های درمانی شما محدودتر است. زیرا در حال حاضر هیچ آنتی بیوتیکی در درمان ویروس های ایجادکننده سرماخوردگی و آنفولانزا مؤثر نیست.

همچنین بخوانید: تفاوت سرماخوردگی و آنفولانزا

در بسیاری از موارد می توانید از اسپری بینی برای تسکین آبریزش بینی و عطسه کردن نیز استفاده کنید. استفاده از داروی ضد ویروسی که می‌توانند در صورت ابتلا به آنفولانزا سرعت بهبودی را تسریع کنند نیز در این زمینه موثر هستند. در بسیاری از مواقع نوشیدن مایعات نیز می‌تواند تا حد زیادی تحریک دستگاه تنفسی را تسکین دهد.

[sibwp_form id=5]

شما عزیزان برای کسب اطلاعات در مورد آسیب ها می‌توانید از راهنمایی‌های پزشکان متخصص گوش و حلق و بینی استفاده کنید. البته برای دریافت این راهنمایی‌ها لزومی ندارد که صبر کنید تا در زمان ممکن مراقبت‌های درمانی مورد نیاز خود را به دست آورید. می‌توانید آن را در یک چشم بر هم زدن به صورت آنلاین از طریق درمانکده انجام دهید.

تیم درمانکده پس از بررسی نیازهای بیماران مختلف و پزشکان، امکان نوبت دهی از بهترین پزشکان گوش و حلق و بینی تهران را در درمانکده فراهم کرده است. برای انتخاب پزشک مورد نظر خود بدون نیاز به مراجعه حضوری و تماس با مطب، می‌توانید برای دریافت نوبت به لیست بهترین پزشکان  مراجعه کرده و با توجه به اولین نوبت خالی پزشک، نظرات بیماران، تلفن مطب و آدرس مطب، نوبت خود را به صورت آنلاین رزرو کنید.

منبع : Healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.8 / 5. تعداد رای‌ها 108

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

35 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها