درمان تومور نخاعی

علائم، علت ها و راه های درمان تومور نخاعی

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

به رشد غیرعادی سلول داخل کانال نخاعی یا استخوان های ستون فقرات، تومور فقرات می گویند. تومور نخاعی، که به آن تومور داخل سخت شامه هم گفته می شود، تومور فقراتی است که منشا آن نخاع یا غلاف نخاع (سخت شامه) باشد. به توموری که استخوان های فقرات (مهره) را تحت الشعاع قرار دهد، تومور مهره ای می گویند.

بسته به محل بروز تومور متناسب با غشای محافظتی نخاع، تومور نخاعی در یکی از سه دسته ی بالا قرار می گیرد. اصلی ترین انواع تومور داخل سخت شامه عبارتند از:

  • تومور داخل مغز استخوان که منشا آن سلول های داخل خود نخاع است، مانند گلیوما، آستروسیتوم یا اپاندیموم
  • تومور بیرون از مغز استخوان: این تومور یا در غشای اطراف نخاع یا ریشه های عصبی آن رشد می کند. اگرچه منشا تومور از داخل خود نخاع نیست، این نوع از تومورها با ایجاد فشار روی نخاع و مشکلات دیگر عملکرد نخاع را تحت الشعاع قرار می دهد. نمونه های تومور بیرون از مغز استخوان که روی نخاع تاثیر می گذارد عبارتند از: مننژیوم، نوروفیبروم، شوانوما و تومور غلاف عصب.

ممکن است تومورهای سایر قسمت های بدن به مهره، شبکه ی محافظتی اطراف نخاع یا، در موارد نادر، به خود نخاع سرایت (متاستاز) کند.

تومور فقرات یا هرگونه رشد منجر به درد، مشکل عصبی و گاهی فلجی می شود. تومور فقرات می تواند مرگبار باشد و معلولیت دائمی ایجاد کند.

درمان تومور فقرات شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی یا سایر داروها می شود.

بیشتر بخوانید:علائم، نشانه ها و راه های درمان تومور مغزی

انواع تومور نخاعی

  1. 1. آستروسیتوم
  2. 2. کوردومای
  3. 3. اپاندیموم
  4. 4. گلیوما
  5. 5. مننژیوم
  6. 6. نوروفیبروم
  7. 7. شوانوما

علائم تومور نخاعی

علائم و نشانه های تومور نخاعی، به خصوص با رشد تومور، می تواند متفاوت باشد. ممکن است تومور نخاع یا ریشه های عصبی، عروق یا استخوان های ستون فقرات را تحت الشعاع قرار دهد. علائم و نشانه های آن عبارتند از:

  • درد در ناحیه ی تومور به علت رشد تومور
  • کمردرد که اغلب به قسمت های دیگر بدن می زند
  • احساس حساسیت کم تر به درد، سرما و گرما
  • از دست دادن اختیار مثانه
  • مشکل در راه رفتن، گاهی منجر به افتادن می شود
  • کمردرد که هنگام شب تشدید می شود
  • از دست دادن حس یا ضعیف شدن عضلات، به خصوص عضلات دست یا پا
  • تضعیف عضلات در قسمت های مختلف بدن که می تواند خفیف یا شدید باشد

کمردرد از جمله علائم زودهنگام و شایع تومور فقرات است. همچنین ممکن است درد از کمر به لگن، پاها و دست برسد و به-مرور زمان، حتی با درمان، تشدید شود.

میزان پیشرفت تومورهای فقرات بسته به نوع تومور متفاوت است.

تومور نخاعی

چه زمان باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرد؟

کمردرد علل مختلفی دارد و در اکثر موارد تومور باعث بروز کمردرد نیست اما از آن جایی که تشخیص و درمان زودهنگام در تومورهای فقرات بسیار اهمیت دارد، اگر علائم زیر را دارید به بهترین دکتر فوق متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید:

  • کمردرد دائمی و شدید
  • کمردردی که به فعالیت مربوط نمی شود
  • هنگام شب تشدید می شود
  • سابقه ی سرطان دارید و دچار کمردرد شده اید
  • علائم دیگر سرطان مانند تهوع، استفراغ یا سرگیجه دارید

درصورت تجربه ی موارد زیر، فورا مراقبت پزشکی دریافت کنید:

  • ضعیف شدن شدید عضلات یا بی حسی دست یا پا
  • تغییر در عملکرد مثانه و گوارش

علل به وجود آمدن تومور نخاعی

علت بروز اکثر تومورهای فقرات مشخص نیست. متخصصان حدس می زنند که ژن معیوب در این موضوع دخیل است اما معمولا مشخص نیست نارسایی ژنتیکی ارثی است یا به مرور زمان ایجاد می شود. ممکن است تومور در اثر عامل محیطی، مثل قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، رخ دهد. با این حال، در برخی از موارد، تومورهای نخاع به علت سندرم های شناخته شده ی ارثی مانند نوروفیبروماتوز 2 و بیماری von Hippel-Lindau  تشکیل می شوند.

عوامل خطرناک

تومورهای نخاعی در افراد دچار وضعیت های زیر شایع تر است:

  • نوروفیبروماتوز 2: در این اختلال ارثی، تومور خوش خیم کنار یا روی اعصاب شنوایی تشکیل می شود. این امر منجر به از دست دادن شنوایی در یک یا هردو گوش می شود. بعضی از افراد مبتلا به نوروفیبروماتوز 2 دچار تومور کانال نخاع هم می شوند.
  • بیماری von Hippel-Lindau: این اختلال نادر و چندسیستمی به تومور رگ های مغز (همانژیوبلاستوم)، شبکیه و نخاع و سایر انواع تومور در کلیه یا غدد آدرنال مربوط می شود.

عوارض تومور نخاعی

تومور فقرات به اعصاب فقرات فشار وارد می آورد و باعث از دست رفتن توانایی حرکت یا لامسه در ناحیه ی پایین تومور می-شود. این امر در بعضی از موارد از دست دادن کنترل مثانه را به دنبال دارد. ممکن است آسیب عصبی دائمی باشد.

اما اگر زود تشخیص داده و درمان شود، امکان جلوگیری از مشکلات بیشتر و بازیابی عملکرد اعصاب وجود دارد. بسته به موقعیت تومور، فشار آوردن آن به نخاع می تواند مرگبار باشد.

تشخیص تومور نخاعی

گاهی ممکن است تومور فقرات نادیده گرفته شود چون شایع نیست و علائم آن به بیماری های شایع تر شباهت دارد. به همین دلیل، بسیار مهم است که پزشک کاملا به سابقه ی پزشکی شما واقف باشد و معاینات فیزیکی و عصب شناختی را کاملا انجام دهد.

اگر دکتر متخصص مغز و اعصاب به تومور فقرات مشکوک شود، برای تایید تشخیص و تعیین محل تومور از آزمایشات زیر کمک می گیرد:

  • ام آر آی: در این روش از میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای تهیه ی تصاویر دقیق از ستون فقرات، نخاع و اعصاب استفاده می شود. معمولا استفاده از ام آرآی برای تشخیص تومور نخاعی و بافت های اطراف ارجحیت دارد. هنگام تست، رنگ مخصوصی به رگ دست یا ساعد تزریق می شود تا بافت و ساختار خاص مشخص شود. ممکن است بعضی از افراد داخل دستگاه دچار ترس از فضای بسته شوند یا صدای بلند آن اذیتشان کند. اما معمولا به شما گوش بند داده می شود تا سروصدا کم تر شود و بعضی اسکنرها تلویزیون یا هدفون دارند. اگر اضطرابتان بالاست، درخواست آرام بخش کنید تا آرام شوید. در بعضی موارد خاص، لازم است بیهوشی عمومی انجام شود.
  • سی تی اسکن: در این تست از پرتو باریک برای تهیه ی تصاویر دقیق از ستون فقرات استفاده می شود. گاهی رنگ کنتراست هم تزریق می شود تا بهتر بتوان تغییرات غیرعادی کانال نخاع یا نخاع را مشاهده کرد. به ندرت پیش می آید که برای تشخیص تومور فقرات از سی تی اسکن استفاده شود.
  • بافت برداری: تنها راه برای تعیین نوع دقیق تومور فقرات این است که نمونه ی کوچکی از بافت آن را زیر میکروسکوپ مشاهده کنیم. نتایج بافت برداری به تعیین روش درمان کمک می کند.

درمان تومور نخاعی

در حالت ایده آل، هدف از درمان تومور فقرات این است که کاملا تومور را از بین ببریم اما رسیدن به این هدف دشوار است چون خطر آسیب همیشگی به نخاع و عصب های اطراف وجود دارد. پزشک همچنین باید سن و سلامت عمومی شما را در نظر بگیرد. به علاوه، هنگام انتخاب روش درمان باید به نوع تومور و این که منشا آن کانال نخاع است یا از قسمت دیگری در بدن به ستون فقرات سرایت کرده توجه کرد.

روش های درمان برای اکثر تومورهای فقرات عبارتند از:

  • نظارت. در بعضی از موارد قبل از بروز علائم- اغلب زمانی که برای بیماری دیگر تحت معاینه قرار می گیرید- می-توان تومور فقرات را تشخیص داد. اگر تومورهای کوچک رشد نکند یا روی بافت مجاور فشار نیاورد، کافی است آن را تحت نظارت قرار دهید. طی این مرحله، پزشک چند دوره ام آرآی یا سی تی اسکن به فاصله ی مناسب تجویز می-کند تا تومور تحت کنترل باشد.
  • جراحی. اغلب برای درمان تومورهایی که خطر آسیب نخاعی یا عصبی هنگام برداشتن آن ها قابل قبول است از این روش استفاده می شود. روش و ابزار جدید به جراحان اعصاب اجازه می دهد به تومورهایی دسترسی داشته باشند که قبلا برداشتن آن ها غیرممکن بود. میکروسکوپ های قوی مورد استفاده در جراحی میکرو کار تشخیص تومور از بافت سالم را راحت تر کرده است. پزشکان همچنین می توانند حین جراحی عملکرد نخاع و سایر عصب های مهم را تحت نظارت قرار دهند بنابراین احتمال آسیب رسیدن به این قسمت ها به حداقل می رسد. در بعضی از موارد، از امواج صدا با بسامد بالا استفاده می شود تا تومور بشکند و پزشک بتواند تکه های آن را بردارد. اما باز هم با وجود تازه ترین پیشرفت های تکنولوژی در جراحی، نمی توان همه ی تومورها را کاملا برداشت. اگر نتوان کاملا تومور را از بین برد، بعد از جراحی از پرتودرمانی یا شیمی درمانی یا هردو استفاده می شود. دوره ی نقاهت بعد از جراحی، بسته به عمل، چند هفته یا بیشتر طول می کشد. ممکن است به صورت موقتی حس لامسه ی خود را از دست بدهید یا دچار سایر مشکلات مانند خونریزی و آسیب به بافت عصب شوید.
  • پرتودرمانی. از این روش برای از بین بردن قسمت های باقی مانده ی تومور بعد از جراحی، درمان تومورهایی که قابل جراحی نیست یا درمان تومورهایی که انجام جراحی برای از بین بردن آن بسیار خطرناک است استفاده می-شود. برای تسکین برخی عوارض پرتودرمانی مانند تهوع و استفراغ از دارو کمک گرفته می شود. گاهی لازم است دوره ی پرتودرمانی طوری تنظیم شود تا میزان بافت های سالمی که آسیب می بیند به حداقل برسد و درمان موثرتر واقع شود. ممکن است فقط دوز پرتودرمانی تغییر داده شود یا از روش های حرفه ای مانند پرتودرمانی هم شکل 3 بعدی استفاده شود.
  • شیمی درمانی. در شیمی درمانی، که روش استاندارد درمان بسیاری از انواع سرطان است، از دارو برای از بین بردن سلول های سرطانی یا توقف رشد آن استفاده می شود. پزشک تصمیم می گیرد آیا شیمی درمانی به تنهایی مفید است یا باید همراه با پرتودرمانی انجام شود. خستگی، تهوع، استفراغ، بالا رفتن خطر عفونت و ریزش مو ازجمله اثرات جانبی شیمی درمانی است.
  • سایر داروها. از آن جایی که جراحی، پرتودرمانی و همین طور خود تومورها باعث التهاب نخاع می شود، پزشکان گاهی داروهای کورتیکواستروئید تجویز می کنند تا التهاب بعد از جراحی یا حین پرتودرمانی را کاهش دهد. گرچه این داروها در پایین آوردن التهاب موثر است، معمولا طی مدت کوتاه تجویز می شود تا از بروز اثرات جانبی جدی مانند ضعیف شدن عضلات، پوکی استخوان، فشار خون بالا، دیابت و بالا رفتن خطر عفونت جلوگیری شود.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.4 / 5. تعداد رای‌ها 28

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

15 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
کریم
کریم
3 سال قبل

با سلام مدت 6ماه است بدرد کمر شدید مبطلا هستم یکی از مهره های کمرم خود به خود شکسته -برروی مهره کمرم توده وجود دارد – پارگی دیسک کمردارم – با توجه به موارد بالا برای درمان به کجا و کدام تخصص مراجعه کنم ؟ طبق گزارش نمونه برداری و MRI و سی تی اسکن باید عمل جراحی بشم تا توده برداشته بشه گفتن درجای سختی قرارداره و عملش سخته – منم نگرانم لطفا راهنمایی فرمایید متشکرم از تبریز

دکتر حامد باباخانیان
دکتر حامد باباخانیان
3 سال قبل
پاسخ به  کریم

سلام
وقتتون بخیر
برای مشکلاتی که مطرح کردید باید به جراح مغز و اعصاب یا ارتوپد فوق تخصص ستون فقرات مراجعه کنید.

هادی
هادی
6 ماه قبل

با سلام عرض ادب خدمت شما ببخشید من الان چن ساله که تومور نخاعی دارم که ساکن تبریزم ولی هیچ کدوم از دکترای اینجا جرعت اینکه جرای کننو ندارن آیا این یعنی دیکه هیچ اومیدی نیست که جراهی نکنم؟

شهر
تبریز
قادری
قادری
7 ماه قبل

سلام وقت بخیر خانمی۳۳ ساله هستم به بیماری نوروفیبرم مبتلا هستم مدت ۲هفته هست درکمرم احساس درد شدید دارم که به پاها سرایت میکنه گاهی هم به دستام راه رفتن برام سخت شده . با لمس کمر متوجه شدم توده درحال رشده میخواستم بدونم راهکاری هست توده سریع تر رشد کنه که درد کمر وبی حسی ازبین بره ..لازم ب ذکره ۵سال گذشته هم این اتفاق برام افتاد که از گردن ب پایین کاملا بیحس و ورم دست وپا داشتم

حسین
حسین
8 ماه قبل

سلام خوبی سلامتی خسته نباشی بند سه سال پیش به علت تومور نغاع تحت عمل جرایی قرار گرفتم وبعد از عمل دکتر گفت من هیچ کاری برایت نتوانستم انجام بدم چون تومار چسبید به نغاع بود وبعد از عمل پاه راستم فلج شد و نمیتوانم راه برم و باز هم ام ارای گرفتم پیشرفت کرد از شما خواهش میکنم کمک کنید

اعظم
اعظم
8 ماه قبل

سلام ۱هفته هست که کمردردشدیدگرفتم که دردمیزنه به وسط کمرم ودردش پخش میشه به سمت پهلوهام

علی
علی
9 ماه قبل

سلام ایستاده بودم که حس کردم کمرم گلوله بهش زدن
چند هفته‌ای میگذره
الان زده به باسنم
و سوزش شدید زیر رانم تا پشت زانو
درد گردن و بی حس شدن دستم

مریم
مریم
10 ماه قبل

سلام مادرم تیمور کمر داره الان پای راستش حس میکنم ولی راه نمیره درمانی چیه

شهر
تبریز
امیر علی احمدی
امیر علی احمدی
1 سال قبل

با درود
مرد هستم ۴۷ ساله تا به حال بیماری خاص یا مهمی نداشتم جز یک سکته قلبی که منجر به ایست کامل شد اما پس از احیا و سپس انژیوتراپی رگهای قلب مشکلی نداشتم
صبح روز ۱۶فروردین پس از بیدار شدن متوجه شدم پاهایم اصلا حرکت نمیکنند ، نخست به تصور اینکه خواب رفته باشند کمی ماساژ دادم اما حرکتی نداشتم و اکنون که پنجم اردیبهشت هست همچنان فلج هستم ، هیچ سابقه خانوادگی در خصوص ارثی بودن و بیماری پاراپاتزی ندارم هیچ فعالیت سنگین نداشتم نتیجه EMG و NCS تست اعصاب الکترود یاگنوستیک هم جریان اعصاب پای چپ را بدون سیگنال و پای راست را ضعیف نشان داده است متخصص مغز و اعصاب ام ار ای با تزریق و بدون تزریق تجویز کرد که فقط مهره کمرم کمی بیرون زدگی دارد که هنوز سیاتیک یا نخاع را آنچنان درگیر نکرده ، نظر فیزیوتراپم این است که چون شب با جورابی که کش آن محکم بوده خوابیدم باعث فشردگی و چسبندگی عصب پا شده است . روز گذشته نیز متخصص طب فیزیکی و متخصص مغز و اعصاب و فیزیوتراپیست و انرژی درمانگر و ماساور جلسه ای تشکیل دادند اما با ریختن تجربیاتشان روی هم تمام بیماریهای مربوطه را تحلیل و رد کردند حتی احتمال حمله ویروسی و عفونت و …، نسبت به تومور هم بعید میدانند ، میخواستم بدانم با توجه به اینکه اینگونه فلج شدن بدون هیچ علایمی برایشان تجربه نشده بود آیا غیر از مواردی که عرض کردم بیماری دیگری هست که چنین حالتی پیش بیاورد در نظر نگرفته باشیم ؟
به درجه ای از درماندگی رسیده ام که در آستانه فروپاشی روانی قرار دارم . بعید میدانم بیشتر از چند روز دیگر به این وضعیت بتوان ادامه داد .

فاطمه
فاطمه
1 سال قبل

سلام خسته نباشید میگم در قسمت شانه هام سوزش دارم دکتر رفتم میگه روی نخاع استخوان اضافه شده وهمچنین 3تا از مهرها ی گردن نیاز بعمل دارن به نظر شما جراحی کنم بهتره یا نه ممنونم جواب دهید

شهر
شیراز
اسدلاه قنبری
اسدلاه قنبری
1 سال قبل

با تشکر از شما آقای دکتر جواب ام آر آی مادرم هست t1t2 bright lesion in l3 bodyاین یعنی چه

قنبری
قنبری
1 سال قبل

با سلام جواب ام ار ای مادرم اینه t1t2 brigh lesion in l3 body یعنی چه

محمدرضاحیدری
محمدرضاحیدری
1 سال قبل

باسلام من 41 سالمه دیسک کمر وتنگی کانال نخاع دارم مدت یک سال هم است روی مهر کمرم یک غده کوچک بود که الان دوهفته است که بزرگترشده ودست میزنم یاتکیه ومیدم دردمیگیره این غده چیه آیا مشکل سازاست

آلیس
آلیس
2 سال قبل

سلام آقای دکتر مادر من زیر گوشت باسن میشه گفت ما بین کمرش وقتی دست میزنه انگار یه گردی کوچیکی داخل گوشتش وجود داره و موقع راه رفتن و یا چرخیدن درد میکنه خدای نکرده میتونه توده یا چیز خطرناکی باشه؟
ن زیاد عمیق هست ن سطحی داخل گوشت قرار داره.
مادرم ۴۱ سال دارن و ۱۴۵ قد حدود ۶۰ کیلو وزن دارن.

دکتر حامد باباخانیان
دکتر حامد باباخانیان
2 سال قبل
پاسخ به  آلیس

سلام
نیاز به معاینه و بررسی داره
احتمال زیاد یه توده چربی باشه که مشکلی نداره ولی حتما باید پزشک ببینه و نظر بده.