اثرات OCD بر روی زندگی افراد

اثرات مخرب OCD
اثرات OCD میتواند خرابی زیادی در زندگی فرد به بار آورد. وسواسها و اجبارها میتوانند ساعتهای زیادی از روز فرد را تلف کنند که این امر زندگی خانوادگی و فعالیتهای اجتماعی او را مختل میسازد. مسلما، این موضوع اثرات نامطلوبی بر موفقیت فرد در تحصیل و کارش نیز دارد. به یاد داشتن این نکته که دریافت درمان OCD از سوی یک متخصص سلامت روان میتواند بسیاری از اثرات OCD را بهبود ببخشد، مهم است. OCD خودبخود رفع نمیشود. شما باید از دیگران کمک بخواهید.
زندگی با اختلال وسواسی - جبری
افرادی که با اختلال وسواسی – جبری زندگی میکنند، اثرات مضر متعدد ناشی از این بیماری را تجربه میکنند. برخی از پیامدهای احتمالی زندگی با OCD و OCD خالص شامل موارد زیر است:
- فکر میکنید دیوانه هستید: زمانی که شما افکار وسواسی مزاحم زندگی روزمره همراه با اشتیاق قوی برای انجام رفتارها و مراسمهای آیینی خاص دارید، ممکن است در صورتی که بیماری خود را درک نکرده باشید، فکر کنید که دیوانه شدهاید. یک درمانگر میتواند درمان این مشکلات را در اختیار شما گذاشته و مغز شما را وادار کرده که عادیتر عمل کند.
- انزوا: انزوا یکی از اثرات OCD بر روی روابط را نشان میدهد. فرد مبتلا به OCD تحت فشار بسیار زیادی برای تکمیل مراسمهای آیینی خاص خود قرار دارد. زمانی که صرف انجام این رفتارهای اجباری میشود نیز بسیار خسته کننده است. فشار و خستگی، ارتباط با دیگران در موقعیتهای اجتماعی را دشوار ساخته و منجر به انزوا و تنهایی میشود. انزوا، با اجتناب فرد از بیرون رفتن از خانه به سبب اینکه برخی موقعیتهای عمومی ممکن است او را وادار به انجام آیینهای خاص خود کند، بدتر میشود.
- افسردگی و عزت نفس پایین: هرچه مدت طولانی تری بدون دریافت کمک، از اثرات ناشی از OCD رنج ببرید، بیشتر احساس ناتوانی و کنترل ناپذیری میکنید. این احساس منجر به افسردگی و کاهش عزت نفس میشود.
- عصبانیت: تجربهی انواعی از عصبانیت ناشی از OCD، برای فرد مبتلا، اعضای خانواده و نزدیکانش، رایج است. برخی اعضای خانواده ممکن است فرد مبتلا به OCD را بابت رفتارهایش سرزنش کنند، گویی که او حق انتخاب دارد. این مورد، یکی از نامطلوبترین اثرات OCD بر روی خانواده را نشان میدهد، زیرا باعث سرزنش فرد مبتلا به بیماری روانی میشود.
- دلخوری: اعضای خانواده اغلب از فرد مبتلا به OCD دلخورند زیرا احساس میکنند برای اجتناب از شرمندگی به سبب رفتارهای اجباری همسر یا فرزندشان، باید از دوستانشان فاصله بگیرند. این نیاز به پنهان کردن بیماری، دلخوری به بار میآورد.
- همکاری اعضای خانواده: اعضای خانوادهای که با فرد مبتلا به OCD زندگی میکنند، میتوانند در میسر ساختن اجبارهای فرد به او کمک کرده و به بیمار اجازه دهند که بیمار بماند. در این موارد، اعضای همکاریکننده نیز همراه با بیمارOCD نیاز به درمان دارند. درمان، میتواند به اعضای خانواده کمک کند تا طرز فکر خود را از دلخوری و عصبانیت به درک و حمایت تغییر دهند.
اثرات فیزیکی OCD
اثرات طولانی مدت فیزیکی OCD میتواند بر سلامت فرد اثر منفی بگذارد. افرادی که با OCD زندگی میکنند، فشار زیادی را تجربه میکنند، زیرا احساس وسوسهی قدرتمندی برای انجام مراسمهای آیینی خود به طور مناسب دارند. در طولانی مدت، این فشار و خستگی ناشی از انجام آیینها برای ساعات طولانی در روز میتواند منجر به بیماریهای قلبی و جراحتها شود. کسانی که آیینهایشان شامل شستن دستها 100 بار در روز یا بیشتر است، ممکن است به زخمها و عفونتهای پوستی جدی دچار شوند. برخی افراد ممکن است موهایشان را آنقدر محکم و مکرر بشویند که به زخمهای عفونی در کف سر منجر شود.
بیشتر بدانید: اختلالات وسواسی (فکری – عملی) چیست؟
چگونه باید با OCD زندگی کرد
یکی از بهترین توصیهها برای زندگی با OCD، تشویق افراد به آموزش دیدن در مورد بیماری خودشان است. مانند سایر بیماریهای مزمن، تخصص یافتن در حیطهی اختلال خود به شما کمک خواهد کرد که به طور کارآمدتری با بیماری مقابله کنید. در مورد اختلال وسواسی – جبری و اینکه دیگران چگونه مقابله با آن را آموختهاند، مطالعه کنید.

- محرکهایی که علائمتان را بدتر میکند، بشناسید: پیش از اینکه بتوانید استراتژیهای کارآمد برای مقابله با بیماری را بیابید، باید محرکهای اختصاصی که افکار وسواسی را برمیانگیزند، شناسایی کنید.
- اضطراب زندگی روزمره اغلب علائم OCD را موجب میشود: افراد مبتلا به OCD، تحمل کمتری نسبت به دیگران در برابر اضطراب روزمره دارند. از بیش از حد مضطرب شدن به سبب فشارهای زندگی روزمره، دوری کنید.
- خواب کافی دریافت کنید: اضطراب افراد کمخواب را نسبت به افرادی که خواب و استراحت کافی دارند، بیشتر تحت تاثیر قرار میدهد.
- رژیم غذایی سالم و غنی از مواد مغذی داشته باشید: غذایی بخورید که غنی از مواد مغذی باشد و نگهدارنده و افزودنی کمی داشته باشد. یک برنامهی غذایی تهیه کنید که شامل طیفی از غذاهای تازه که از آن لذت میبرید، باشد و بتوانید به راحتی آنها را تهیه کنید. میانوعدههای سالم مانند بادام یا پسته را همیشه همراه داشته باشید.
- مشکلات بزرگ را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید: حتی آسودهخاطرترین و خونسردترین افراد نیز در تلاش برای مقابله با یک مشکل بزرگ به طور یکجا، مضطرب و منقلب میشوند. این موضوع برای افرادی که با OCD زندگی میکنند، سختتر است. مشکل ترسناک خود را به قطعات قابل مدیریت تقسیم کنید. اگر یک پروژهی کاری بزرگ دارید، یک بخش کوچک آن را شروع کرده و بقیه را کنار بگذارید. سپس سراغ قسمت کوچک بعدی بروید.
- بلافاصله با مسائل مقابله کنید: اگر مشکلی دارید که منجر به علائم OCD میشود، بلافاصله و به طور مستقیم با آن مقابله کنید. اگر مخالفتی با کسی دارید، آرام و با تامل با او صحبت کنید تا مشکل حل شود. اگر یک کار یا وظیفهی مهم را به تعویق انداختهاید، تعلل را کنار بگذارید و آن را انجام دهید. زمانی که این کار را انجام دهید، عامل اضطراب خنثی میشود.
- احساسات خود را بیان کنید: گاهی اوقات موقعیتهای احساسی میتوانند باعث علائم OCD شوند. بیان احساسات خود به طور آگاهانه میتواند علائم OCD را بهبود دهد. اگر از یک جلسهی آتی واهمه دارید، چیزهایی که برای جلسه آماده کردهاید را مرور کنید تا به خودتان یادآوری کنید که آمادهاید. اگر مرتکب اشتباهی شدهاید و این موضوع شما را ناراحت کرده است، بنشینید و فهرستی از چیزهای مثبتی که که از اشتباهتان آموختهاید، تهیه کنید. اگر احساس ناراحتی، افسردگی یا عصبانیت در مورد موضوعی دارید که نتوانستهاید راه حلی برای آن پیدا کنید، با یک دوست صحبت کنید. دوست خود را به جایی دیگر دعوت کنید تا خود را از آن موقعیت دور کنید.
افراد مبتلا به OCD معمولی و OCD خالص میتوانند زندگی موفق و شادی داشته باشند. متخصص سلامت روان میتواند سطح و نوع درمان مورد نیاز شما را تعیین کند. او برای شما استراتژی و دیگر ابزاری را که به شما در مقابله با اثرات OCD کمک میکند، فراهم میکند. استفاده از ابزار و استراتژیها به طور هماهنگ میتواند به شما در حفظ خونسردی، تسهیل زندگی با OCD و بهبود کیفیت زندگی به میزان زیاد کمک کند.

چگونگی درمان وسواس؟!
قدم اول برای درمان هر بیماری ای اینه که اطلاعاتت رو دربارش بیشتر کنی. درباره وسواس بیشتر بدونید.