تست‌های مربوط عملکرد تیروئید یک سری آزمایش خون هستند که برای سنجش میزان عملکرد تیروئید استفاده می‌شوند.

تست عملکرد تیروئید ؛ کاربرد، عوارض و نتایج آزمایش

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

تست‌های مربوط عملکرد تیروئید یک سری آزمایش خون هستند که برای سنجش میزان عملکرد غده تیروئید استفاده می‌شوند. تست عملکرد تیروئید شامل آزمایشاتی از جمله آزمایش T4، آزمایش T3، آزمایش TSH، آزمایش T3RU است. از طریق درمانکده میتوانید درخواست آزمایش تیروئید بدون مراجعه به آزمایشگاه را بدهید. در ادامه این مقاله با درمانکده همراه باشید.

غده تیروئید وظیفه کمک به تنظیم بسیاری از فرآیندهای بدن را بر عهده دارد و سلامت عملکرد تیروئید با آزمایش خون مشخص می‌گردد.
غده تیروئید وظیفه کمک به تنظیم بسیاری از فرآیندهای بدن را بر عهده دارد و سلامت عملکرد تیروئید با آزمایش خون مشخص می‌گردد.

تست عملکرد تیروئید

تیروئید یک غده کوچک است که در قسمت جلویی پایین گردن شما قرار دارد. غده تیروئید وظیفه کمک به تنظیم بسیاری از فرآیندهای بدن از جمله متابولیسم، تولید انرژی و خلق و خوی را بر عهده دارد.

تیروئید دو هورمون اصلی تولید می‌کند: تری یدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4). اگر غده تیروئید شما به اندازه کافی از این هورمون‌ها تولید نکند، ممکن است علائمی مانند افزایش وزن، کمبود انرژی و افسردگی را تجربه کنید. به این بیماری کم کاری تیروئید گفته می‌شود.

اگر غده تیروئید شما بیش از حد هورمون تولید کند، ممکن است دچار کاهش وزن، اضطراب، لرزش زیاد و احساس سرخوشی و مستی شدید شوید. به این حالت پرکاری تیروئید گفته می‌شود.

به طور معمول، پزشکی که از بابت میزان هورمون تیروئید شما نگران است، آزمایش‌های غربالگری گسترده‌ای مانند T4 یا تست هورمون تحریک‌کننده تیروئید (TSH) را تجویز می‌کند. اگر این نتایج غیرطبیعی برگردد، دکتر شما آزمایشات بیشتری را برای مشخص کردن دلیل این مشکل تجویز می‌کند.

(موارد دیگری مثل پنل متابولیک پایه می‌توانند اختلالات در عملکرد تیروئید را نشان دهند. این مقاله را بخوانید.)

در صورتی که نیاز به انجام این آزمایش دارید بهتر است قبل از آن به لیست بهترین پزشک فوق متخصص غدد مراجعه کنید و همچنین می توانید برای صرفه جویی در وقتتان از طریق مشاوره آنلاین با دکتر فوق تخصص غدد و متابولیسم ارتباط بگیرید.

بیشتر بدانید: یک آشنایی ساده با غده تیروئید در کمتر از ۵ دقیقه

خون‌گیری به منظور تست عملکرد تیروئید

در مورد داروهایی که مصرف می‌کنید با پزشک فوق تخصص غدد صحبت کنید و اگر باردار هستید به پزشک خود اطلاع دهید. برخی از داروها و نیز باردار بودن ممکن است بر نتایج تست عملکرد تیروئید شما تأثیر بگذارد.

قبل از آزمایش خون به پزشک اطلاع دهید چه داروهایی مصرق می‌کنید تا از نتیجه احتمالا اشتباه تست عملکرد تیروئید آگاه باشد.
قبل از آزمایش خون به پزشک اطلاع دهید چه داروهایی مصرق می‌کنید تا از نتیجه احتمالا اشتباه تست عملکرد تیروئید آگاه باشد.

خون‌گیری، که تحت عنوان رگ ‌گیری نیز شناخته می‌شود، روشی است که در آزمایشگاه یا مطب پزشک انجام می‌شود. وقتی برای آزمایش تیروئید می‌رسید، از شما خواسته می‌شود که روی یک صندلی راحت بنشینید یا روی تخت دراز بکشید. اگر آستین بلند دارید، از شما خواسته می‌شود تا آستین خود را بالا بزنید یا بازوی خود را از آستین بیرون بیاورید.

یک تکنسین یا پرستار باند لاستیکی را محکم به دور بازوی شما می‌بندد تا رگ‌ها پر از خون شوند. هنگامی که تکنسین رگ مناسب را پیدا کرد، سوزنی را به زیر پوست و رگ وارد می‌کند. زمانی که سوزن پوست شما را سوراخ می‌کند، ممکن است احساس سوزش تیزی داشته باشید. این تکنسین خون شما را در لوله‌های آزمایشگاهی جمع می‌کند و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه می‌فرستد.

وقتی تکنسین مقدار خون لازم برای آزمایشات را جمع کرد، سوزن را بیرون می‌کشد و روی محل سوزن فشار می‌آورند تا خونریزی متوقف شود. سپس تکنسین یک باند کوچک بر روی زخم قرار می‌دهد.

بلافاصله بعد از خون‌گیری، باید بتوانید به فعالیت های عادی روزمره خود برگردید. این آزمایش خون عوارضی ندارد که در انجام کارهای روزانه به مشکل بخورید.

بیشتر بدانید: ۱۰ راه برای تقویت متابولیسم

عوارض جانبی تست عملکرد تیروئید و مراقبت‌های بعدی آزمایش خون

خونگیری روش معمول و کم‌تهاجمی است. در طی چند روز بلافاصله پس از خونگیری، ممکن است در ناحیه‌ای که سوزن وارد شده است، کبودی یا درد کمی داشته باشید. بسته یخ یا مسکن بدون نسخه می‌تواند در کاهش ناراحتی به شما کمک کند.

اگر بعد آزمایش خون درد زیادی را تجربه کردید، یا اگر ناحیه اطراف محل خون‌گیری، قرمز و متورم شد، فورا به پزشک خود اطلاع دهید.
اگر بعد آزمایش خون درد زیادی را تجربه کردید، یا اگر ناحیه اطراف محل خون‌گیری، قرمز و متورم شد، فورا به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر بعد آزمایش خون درد زیادی را تجربه کردید، یا اگر ناحیه اطراف محل خون‌گیری، قرمز و متورم شد، فورا به پزشک خود اطلاع دهید. این‌ها می‌تواند نشانه‌هایی از عفونت باشد.

بیشتر بدانید: انواع دیابت: روش های تشخیص و درمان

درک نتایج تست عملکرد تیروئید

نتایج T4 و TSH

آزمایش T4 و آزمایش TSH دو مورد رایج تست عملکرد تیروئید هستند. آن‌ها معمولا با هم سفارش داده می‌شوند.

آزمایش T4 به عنوان آزمایش تیروکسین شناخته می‌شود. سطح بالای T4 نشان دهنده پرکاری تیروئید (پرکاری تیروئید) است. علائم شامل اضطراب، کاهش وزن برنامه ریزی نشده، لرزش و اسهال است. قسمت اعظم T4 موجود در بدن شما به پروتئین متصل است. بخش کوچکی از T4 اتصالی با پروتئین ندارد و به آن T4 آزاد گفته می‌شود. T4 آزاد شکلی از هورمون است که برای استفاده بدن شما به راحتی در دسترس است. گاهی اوقات سطح T4 آزاد به همراه تست T4 نیز بررسی می‌شود.

برای بررسی عملکرد تیروئید آزمایش خون باید بدهید.
برای بررسی عملکرد تیروئید آزمایش خون باید بدهید.

آزمایش TSH میزان هورمون تحریک کننده تیروئید در خون شما را اندازه گیری می‌کند. محدوده آزمایش TSH بین 0.4 تا 4.0 واحد بین المللی میلی از هورمون در هر لیتر خون (mIU / L) قرار دارد.

اگر علائم کم کاری تیروئید را دارید و میزان TSH بالای 2 mIU/L است، در معرض خطر کم کاری تیروئید هستید. علائم شامل افزایش وزن، خستگی ، افسردگی و موها و ناخن‌های شکننده و است. پزشک شما احتمالا بخواهد در آینده، حداقل هر یک سال در میان، تست تیروئید را انجام دهد. همچنین ممکن است پزشک تصمیم بگیرد درمان شما را با داروهایی مانند لووتیروکسین که برای کاهش علائم شما مفید هستند، آغاز نماید.

هر دو آزمایش T4 و TSH به طور معمول بر روی نوزادان تازه متولد شده انجام می شود تا غده تیروئید دارای عملکرد پایین شناسایی شود. این بیماری در صورت عدم درمان، کم کاری تیروئید مادرزادی نامیده می شود، که می‌تواند منجر به ناتوانی در رشد شود.

نتایج T3

تست T3 سطح هورمون تری یدوتیرونین را بررسی می‌کند. تست T3 معمولا در صورتی که تست‌های T4 و TSH پرکاری تیروئید را نشان دهند، انجام می‌شود. اگر نشانه‌هایی از پرکاری غده تیروئید دارید و T4 و TSH شما بالا نیست، ممکن است آزمایش T3 نیز انجام شود. 

دامنه طبیعی T3 برابر با 100 الی 200 نانوگرم هورمون در هر دسی لیتر خون (ng / dL) است. سطوح غیرطبیعی بالا معمولا نشان دهنده بیماری به نام بیماری گریو (Grave) است. گریو، یک اختلال خود ایمنی است که با پرکاری تیروئید مرتبط است.

بیشتر بدانید: ۱۳ نشانه افت قند خون یا هیپوگلیسمی چیست ؟

نتایج جذب رزین T3

جذب رزین T3 که به آن T3RU نیز گفته می‌‌شود، یک آزمایش خون است که ظرفیت اتصال هورمونی به نام گلوبولین متصل به تیروکسین (TBG) را اندازه گیری می‌کند. اگر سطح T3 شما بالا باشد، ظرفیت اتصال TBG شما باید کم باشد.

سطح بالای استروژن در نتیجه تست عملکرد تیروئید ممکن است به دلیل بارداری، خوردن غذاهای غنی از استروژن، چاقی یا درمان جایگزینی هورمون باشد.
سطح بالای استروژن در نتیجه تست عملکرد تیروئید ممکن است به دلیل بارداری، خوردن غذاهای غنی از استروژن، چاقی یا درمان جایگزینی هورمون باشد.

سطح غیرطبیعی کم TBG اغلب نشان دهنده وجود مشکل در کلیه‌ها یا بدن است که پروتئین کافی دریافت نمی‌کند. مقادیر غیرطبیعی بالای TBG نشان دهنده سطح بالای استروژن در بدن است. سطح بالای استروژن ممکن است به دلیل بارداری، خوردن غذاهای غنی از استروژن، چاقی یا درمان جایگزینی هورمون باشد.

پیگیری و فالو آپ عملکرد تیروئید

اگر فعالیت خونی شما نشان دهد که غده تیروئید بیش از حد فعال است یا فعالیت کمی دارد، ممکن است پزشک شما آزمایش جذب تیروئید یا آزمایش سونوگرافی را تجویز کند.

این آزمایشات، مشکلات ساختاری غده تیروئید، فعالیت غده تیروئید و هر توموری را که ممکن است مشکل ایجاد کند، بررسی می کند. بر اساس این یافته‌ها، پزشک شما ممکن است بخواهد برای بررسی سرطان، از بافت تیروئید نمونه برداری کند. گاهی اوقات اختلال در عملکرد تیروئید می‌تواند به بی‌خوابی یا حتی اختلال دو قطبی و یا ایجاد حالت‌های افسردگی مربوط باشد.

اگر فعالیت خونی و نتیجه تست عملکرد تیروئید شما نشان دهد که غده تیروئید بیش از حد فعال است یا فعالیت کمی دارد، ممکن است پزشک شما آزمایش جذب تیروئید یا آزمایش سونوگرافی را تجویز کند.
اگر فعالیت خونی و نتیجه تست عملکرد تیروئید شما نشان دهد که غده تیروئید بیش از حد فعال است یا فعالیت کمی دارد، ممکن است پزشک شما آزمایش جذب تیروئید یا آزمایش سونوگرافی را تجویز کند.

اگر اسکن طبیعی باشد، احتمالا پزشک برای تنظیم فعالیت تیروئید، دارو تجویز خواهد کرد. پزشک برای اطمینان از کارایی دارو، آزمایشات اضافی عملکرد تیروئید را تجویز می‌کند.

بیشتر بدانید: جراحی تیروئیدکتومی چیست؟

 سخن نهایی

درباره آزمایش عملکرد تیروئید خواندید و همانگونه که احتمالاً متوجه شدید، اختلال در عملکرد تیروئید می‌تواند خطرات جانبی بسیاری داشته باشد. بنابراین باید تست عملکرد تیروئید را بسیار جدی گرفت. در همین راستا، برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تست تیروئید یا انجام تست عملکرد تیروئید زیر نظر متخصص، از سایت درمانکده به صورت آنلاین نوبت بگیرید و با متخصص غدد و متابولیسم در ارتباط باشید.

منبع: Healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.9 / 5. تعداد رای‌ها 7

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

6 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها