راهکارهای مقابله با شکست عشقی

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

شکست عشقی و جدا شدن از فردی که مدتی با او رابطه عاشقانه داشتید، یکی از سخت‌ترین بخش‌های زندگی است. احساس می‌کنید زمان از حرکت ایستاده و دیگر هیچ اتفاقی شما را خوشحال نمی‌کند. همه چیز خاکستری و ناراحت‌کننده به نظر می‌رسد و نگاه کردن به کوچک‌ترین چیزها شما را یاد خاطرات او می‌اندازد. در حقیقت شکست عشقی یک نوع فروپاشی احساسی است که بعد از جدایی از فردی که دوستش دارید ایجاد می‌شود. نوعی احساس تنهایی شدید که دائم این سوال را در ذهنتان ایجاد می‌کند که چطور بدون او زندگی کنید. اما روش مواجهه با شکست عشقی چیست و چطور می‌توان دردهای ناشی از این شکست را التیام بخشید؟ در این مقاله از مجله درمانکده می‌توانید با راهکارهای مقابله با شکست عشقی آشنا شوید.

بیشتر بدانید: ارتباط موثر چیست و چگونه برقرار می‌شود؟

انواع شکست عشقی

شکست عشقی سناریوهای مختلفی دارد و همیشه به معنای اتمام یک رابطه دوطرفه و عاشقانه نیست. برخی اوقات ممکن است شما شکست عشقی را در برابر کسی که در دسترس نیست و شاید چند یک بار او را دیده‌اید تجربه کنید. ممکن است عاشق کسی شوید که در روابط دیگری است و به همین دلیل احساس ناکامی ‌کنید. گاهی اوقات نیز ممکن است وارد رابطه‌ای شوید که عشق یک‌طرفه را تجربه می‌کنید و طرف مقابل هیچ حسی به شما نداشته باشد. در این شرایط فرد ممکن احساس شکست عشقی و ناکامی در عشق را تجربه کند.

بیشتر بدانید: اصول یک رابطه سالم عاطفی و راهکارهایی برای حفظ آن

تصویر فردی که در حال جدایی و دور شدن از عشقش است.
شکست عشقی همیشه به معنای تمام شدن یک رابطه دوطرفه و عاشقانه نیست و گاهی اوقات شکل پیچیده‌تری دارد.

بیشتر بدانید: اختلال اضطراب فراگیر؛ علائم و روش‌های درمان آن

واکنش مردها و زن‌ها بعد از شکست عشقی

مطالعات نشان می‌دهد که مردها و زن‌ها احساسات و افکار متفاوتی دارند و به شکل متمایزی با شرایط برخورد می‌کنند. بیشتر خانم‌ها بعد از شکست عشقی احساساتی نظیر افسردگی، بدبینی، انتقال گرفتن، ناامیدی، بی‌ارزشی و هراس را تجربه می‌کنند. اما نکته جالب این است که خانم‌ها راحت‌تر می‌توانند بر این احساسات غلبه کنند و بهبود پیدا کنند.

بیشتر بدانید: مدیریت استرس چگونه صورت می‌گیرد؟

تصویر خانمی که به خاطر شکست عشقی افسرده و ناراحت است.
معمولاً خانم‌ها بعد از شکست عشق احساساتی نظیر افسردگی، بدبینی، انتقال گرفتن، ناامیدی، بی‌ارزشی و هراس را تجربه می‌کنند.

بیشتر بدانید: انگیزه و امید چه کاری با مغز ما می‌کند؟ تاثیرات هورمونی امیدواری و انگیزه در بدن

معمولاً بسیاری از مردها بعد از شکست عشقی از درون احساس شکست می‌کنند و کمتر احساس خود را بروز می‌دهد. بروز رفتارهای پرخطر در مردها بیشتر از خانم‌ها است و بسیاری از آن‌ها بعد از شکست عشقی به سمت اعتیاد، رابطه جنسی ناسالم، بدبینی، سرکوب احساس و مصرف الکل می‌روند. مطالعات نشان می‌دهد که مردان بعد از شکست عشقی تا سالیان سال به شریک زندگی قبلی خود فکر می‌کنند و از همین رو سخت‌تر یک رابطه عاشقانه جدید را تجربه می‌کنند.

راهکار مقابله با شکست عشقی

کنار آمدن با شکست عشقی به خصوص در روزها و ماه‌های اول معمولاً از سخت‌ترین کارهایی است که باید در زندگی تجربه کنید. گاهی اوقات با تمام شدن یک رابطه فراموش می‌کنیم که زندگی ادامه دارد و غم و ناراحتی برای مدتی در قلبمان خانه می‌کند. اما باید هر چه سریع‌تر به خودتان بیاید و افکار منفی را از خود دور کنید و خود را برای تجربه‌های جدید زندگی و روبرو شدن با اتفاقات جدید آماده کنید.

 زندگی پر از فراز و نشیب‌هایی است که گاهی ضربات سهمگینی به قلبمان وارد می‌کند. اما هر اتفاقی که بیفتد باید بدانید که زندگی هنوز ادامه دارد و شما باید خودتان را برای مراحل بعدی و تجربه‌های جدید آماده کنید. در ادامه می‌توانید با روش‌هایی مؤثر برای مواجهه با شکست عشقی آشنا شوید.

بیشتر بدانید: راه کارهای برگشت به دوران تحصیل ویژه افراد دارای اختلالات روانی

بپذیرید که این رابطه تمام شده است

اولین قدم برای کنار آمدن با شکست عشقی، پذیرش اتمام رابطه است. طبیعی است که دائم در ذهنتان آرزو می‌کنید که کاش همه چیز به شکل قبل بازگردد و دوباره رابطه‌تان از نو شروع شود. اما بهتر است با خودتان صادق باشید و قبول کنید که رابطه شما به پایان رسیده و هیچ راهی جز پذیرفتن این موضوع ندارید. یک کاغذ و خودکار بردارید و فهرستی از دلایلی که چرا دیگر این رابطه برای شما مناسب نیست تهیه کنید. باید درک کنید که پایان دادن به این رابطه به نفعتان بوده و ادامه دادن به آن می‌توانست هم به شما و هم طرف مقابلتان آسیب وارد کند. پیشنهاد میکنیم برای بهتر درک کردن این موضوع و کمتر آسیب دیدن به مشاوره با دکتر روانپزشک مراجعه کنید.

به خودتان زمان بدهید

ناراحتی و گریه کردن بخش طبیعی از فرآیند شکست عشقی است، پس غم‌هایتان را پنهان نکنید و برای التیام به خودتان فرصت دهید. برای این که شرایط دوباره نرمال شود، باید کمی صبر کنید. می‌توانید یک مدت زمان محدود برای ناراحتی‌تان در نظر بگیرید و به خودتان قول دهید که بعد از این زمان باد قوی‌تر با شرایط برخورد کنید. تصمیم بگیرید از یک تاریخی به بعد به جای فکر کردن به شکست عشقی‌تان و غصه خوردن، دیگر برای شکوفایی و رشد خودتان زمان صرف می‌کنید و از این ناراحتی‌ها فاصله می‌گیرید.

بیشتر بدانید: والدین چگونه باید با افسردگی نوجوانان برخورد کنند؟

تصویر فردی که در حال گریه کردن برای شکست عشقی است.
ناراحتی و گریه کردن بخش طبیعی از فرآیند شکست عشقی است، پس غم‌هایتان را پنهان نکنید و برای التیام به خودتان فرصت دهید

نشخوار فکری نکنید

بعد از تمام شدن یک رابطه دیگر نشخوار فکری نکنید و دوباره اتفاقات گذشته را تجزیه و تحلیل نکنید. این کار هیچ تغییر مثبتی در شرایط شما ایجاد نمی‌کند و تنها موجب آزرده شدن بیشتر و ناراحتی‌تان خواهد شد. شاید در روزهای ابتدایی فکر کردن به گذشته و کارهایی که انجام داده‌اید طبیعی باشد. اما کم کم باید این فکرها را پشت سربگذارید و برای شروع بخش جدید زندگی‌تان آماده شوید. به جی تجزیه و تحلیل این که چرا رابطه شما به پایان رسیده، به این فکر کنید که از این پس قرار است چطور زندگی کنید و چه برنامه‌هایی برای زندگی‌تان دارید.

بیشتر بدانید: وقتی عاشق می‌شویم چه اتفاقی در مغزمان رخ می‌دهد؟

افکار منفی‌تان را شناسایی کنید

برای کنار آمدن با شکست عشقی باید افکار تلخ و احساسات منفی را شناسایی و از خودتان دور کنید. یاد بگیرید قبل از این که افکار منفی به شما غلبه کنند، آن‌ها را از ذهنتان دور کنید. غرق شدن در دلسوزی برای خودتان می‌تواند شما را ناتوان کند. درست است قلبتان شکسته و احساس خوبی ندارید، اما اگر دائماً در افکار منفی غرق شوید و به ماجراهای گذشته فکر کنید، قطعاً آسیب بیشتری خواهید دید. سعی کنید نکات مثبتی در این جدایی پیدا کنید و برای ساختن آینده‌ای بهتر رویاپردازی کنید.

بیشتر مراقب سلامتی‌تان باشید بعد از شکست عشقی

خیلی از افراد بعد از تجربه شکست عشقی میل به زندگی را از دست می‌دهند و برای نابودی خود و یا شاید برای فراموش غم‌های گذشته به از راهکارهای اشتباهی استفاده می‌کنند. بهتر است سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و روی آوردن به مواد مخدر را از ذهنتان دور کنید. رفتارهای تنفر از خود و استفاده از روش‌های ناسالم برای کنار آمدن با شکست عشقی می‌تواند روند بهبودی شما را طولانی‌تر کند.

بیشتر بدانید: با راه‌های پیشگیری از خودکشی آشنا شوید!

تصویر فردی که از ناراحتی خاطر شکست عشقی در حال نوشیدن الکل است.
بعد از تجربه شکست عشقی بیشتر از سلامتی‌تان مراقبت کنید و از رفتارهای خطرآفرین دوری کنید.

به دنبال مشغول کردن خود با روش‌های سالم باشید. این که شما در این عشق شکست خورده‌اید، به این معنا نیست که انسان دوست‌داشتنی نیستید. بلکه این موضوع تنها نشان می‌دهد که شما و آن فرد برای هم مناسب نبودید. بهتر است خودتان را حتی بیشتر از گذشته دوست داشته باشید و به سراغ کارهایی که دوست دارید بروید. در این مدت بهتر است بیشتر ورزش کنید، یک هنر را شروع کنید و یا گاهی هر چیزی که در دلتان هست را روی کاغذ بنویسید.

راه‌های ارتباطی‌تان را قطع کنید

قبل از هر چیزی برای التیام زخم‌ها و پشت سر گذاشتن خاطرات گذشته باید روابط خود را با فرد موردنظر به‌طور کامل قطع کنید. برای این کار بهتر است شماره تماس، عکس‌ها و همه راه‌های ارتباطی‌تان با او را مختل کنید و تا مدتی هیچ تماسی با او نداشته باشید.

شاید بعد از گذشت 1 سال بتوانید به عنوان یک دوست معمولی به او نگاه کنید ولی در اولین روزها و ماه‌های پس از جدایی باید بتوانید او را از زندگی‌تان حذف کنید و زندگی کردن بدون او را یاد بگیرید. اگر مجبور به برقراری ارتباط هستید، بهتر است از این پس با او بسیار مؤدبانه و جدی برخورد کنید. از تعامل طولانی با او پرهیز کنید و سعی کنید و شرایطی را فراهم کنید تا دیدار کمتری با او داشته باشید.

بیشتر بدانید: رابطه مذهب و سلامت روان

بعد از شکست عشقی محل زندگی‌تان را تغییر دهید

برای درمان شکست عشقی و دور شدن از خاطرات گذشته، بهتر است محل زندگی‌تان را تغییر دهید. اگر امکان این را ندارید که محل زندگی را عوض کنید، می‌توانید تغییراتی اساسی در دکوراسیون خانه و همه لوازم آن ایجاد کنید. هر چیزی را که باعث می‌شود با نگاه کردن به آن به گذشته فکر کنید، برای مدتی از جلوی چشمانتان بردارید و به خودتان برای آرام شدن زمان دهید.

بیشتر بدانید: ۶ روش شایع توجیه رفتار غیر اخلاقی

از اشتباهاتتان درس بگیرید

زندگی زمین بازی است و ما بازیکنانی هستیم که دائماً زمین می‌خوریم و یاد می‌گیریم چگونه در برابر سختی‌ها قوی‌تر باشیم. با نگاه کردن به گذشته به دنبال مقصر نباشید و دائماً به خودتان نگویید که اگر به گونه دیگر رفتار کرده بودید، این طور نمی‌شود. به این فکر کنید که چطور می‌توانید از این رابطه درس بگیرید و در روابط بعدی خود موفق‌تر باشید. سعی کنید اشتباهات خود را قبول کنید و نقاط ضعفتان را ارتقا دهید. از این شکست عشقی برای بهتر شدن شخصیت خودتان استفاده کنید و سعی کنید از خودتان انسان بهتری بسازید.

خشم را از خود دور کنید

با تمام شدن یک رابطه دائم به بدی‌ها و خیانت‌ها و یا ناراحتی‌ها فکر نکنید. قطعاً شما روزهای خوبی هم با هم تجربه کرده‌اید. سعی کنید به خوبی‌ها فکر کنید و اجازه ندهید بذر تنفر در قلبتان کاشته شود. تجربه‌های منفی را از ذهنتان پاک کنید و قوی‌تر به سمت جلو حرکت کنید و برای ساختن آینده‌ای بهتر تلاش کنید.

با خانواده و دوستانتان وقت بگذرانید

بعد از تجربه شکست عشقی قرار نیست هر روز در خانه بنشینید و به گذشته‌ها فکر کنید. سعی کنید بیشتر از بودن در کنار خانواده و دوستانتان لذت ببرید و وقت بیشتری را با آن‌ها سپری کنید. این کار موجب می‌شود تا در احساس تنهایی غرق نشوید و ببینید که هنوز افراد زیادی در اطراف شما هستند که واقعاً دوستتان دارند و از بودن در کنار شما لذت می‌برند.

بیشتر بدانید: راه‌های محدود کردن رفتارهای بد نوجوان

تصویر فردی که در جمع خانواده یا دوستان است.
وقت‌گذرانی با خانواده و دوستان از راه‌های مؤثر برای مواجهه با شکست عشقی است.

بخشش را یاد بگیرید

بخشش به یک قلب شکسته اجازه می‌دهد تا اتفاقات گذشته را رها کند و به سوی آینده‌ای بهتر گام بردارد. قبول کنید که هیچ‌کس نمی‌تواند گذشته را تغییر دهد و همه اتفاقاتی که در گذشته افتاده می‌تواند برای شما درس‌هایی باشد تا آینده‌ای زیباتر داشته باشید. همه بدی‌ها را ببخشید و آن وقت ببینید که چطور احساس آرامش بیشتری را تجربه می‌کنید.

بیشتر بدانید: آزمایش رورشاخ یا تست روانشناسی لکه رورشاخ چیست؟

اینفوگرافی مقابله با شکست عشقی
بعد از شکست عشقی باید شرایط را بپذیرید و به خودتان برای بهبود شرایط زمان دهید.

چه زمانی از روانشناس یا روانپزشک کمک بگیریم؟

گاهی اوقات درمان شکست عشقی به‌تنهایی امکان‌پذیر نیست و یا احساس می‌کنید به راهنمایی‌های کاربردی برای بهبود نیاز دارید. ممکن است در این دوران به افسردگی مبتلا شده باشید و احساساتتان به‌شدت جریحه‌دار شده باشد و قادر به انجام امور روزانه زندگی نباشید، در این شرایط پیشنهاد می‌شود حتماً با یک دکتر روانشناس مشورت کنید و در صورت نیاز به دارو از پزشک روانپزشک کمک بگیرید تا روند درمان شما سریع‌تر انجام شود.

بیشتر بدانید: احساس تمایل به خودکشی به چه دلایلی ایجاد می‌شود؟

تصویر فردی افسرده‌ای در حال مشاوره با روانشناس است.
در صورتی که به‌تنهایی قادر به پشت سر گذاشتن بحران شکست عشقی نیستید، می‌توانید از روانشناس کمک بگیرید.

جمع‌بندی

شاید زندگی کردن پس شکست عشقی ساده به نظر نرد، اما شما باید به خودتان زمان دهید و با به کار گرفتن راهکارهای مؤثر از غم و اندوه فاصله بگیرید. مهم نیست چند روز گریه می‌کنید و چند روز در خاطرات گذشته غرق می‌شوید، همه این دردها به پایان می‌رسند و خیلی زود یاد می‌گیرید که شکست بخشی از زندگی است و درس‌های باارزشی برای ما دارد. اگر بعد از اتمام یک رابطه به افسردگی مبتلا شده‌اید، بهتر است برای درمان افسردگی بعد از شکست عشقی با یک مشاوره آنلاین متخصص روانشناس مشورت کنید و درمان خود را شروع کنید.

سایت درمانکده دوستدار سلامتی شما.

مراحل شکست عشقی چگونه است؟

شکست عشقی در ابتدا یک واقعه شوکه کننده و ترسناک است. در اولین مرحله از شکست عشقی فرد بعد از مواجه شدن با آن احساس خود را نادیده می‌گیرد و شروع به انکار شرایط می‌کند. سپس حالات روحی فرد به هم می‌ریزد و در شرایطی سخت و مملو از احساسات منفی قرار می‌گیرد. در این مرحله ممکن است فرد افسرده شود و یا ناراحتی شدیدی را تجربه کند. بعد از مدتی پذیرفتن واقعیت راحت‌تر می‌شود و فرد برای گذر از بحران عشقی به سمت جلو گام برمی‌دارد. سپس جدایی حقیقی را تجربه می‌کند و برای ساخت آینده‌ای بهتر برنامه‌ریزی می‌کند.

مردان راحت‌تر با شکست عشقی کنار می‌آیند یا خانم‌ها؟

حقیقت این است که در ابتدا شکست عشقی برای خانم‌ها سخت‌تر است و احساسات بد و سخت‌تری را تجربه می‌کنند، اما آمارها نشان می‌دهد که خانم‌ها سریع‌تر بهبود پیدا می‌کنند و می‌توانند برای زندگی و عشق جدید برنامه‌ریزی کنند. اما مردها احساسات خود را کمتر بروز می‌دهند و ممکن است تا سال‌ها از ورود به فضای عشق و عاشقی و یا تشکیل زندگی جدید اجتناب کنند.

مهم‌ترین علائم شکست عشقی چیست؟

بعد از تجربه شکست عشقی ممکن است احساساتی نظیر سرخوردگی، بدبینی، خورد شدن، ناامیدی، احساس گناه، درماندگی، بی‌حوصلگی، نفرت، انزوا و خشم را تجربه کنید. برخی افراد بعد از شکست عشقی اختلال در خواب، تغذیه و تغییراتی جدی در تمایلات جنسی را نیز تجربه می‌کنند.

منابع: livingwellbydesign، healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد رای‌ها 28

هنوز امتیازی ثبت نشده

شکست عشقی در ابتدا یک واقعه شوکه کننده و ترسناک است. در اولین مرحله از شکست عشقی فرد بعد از مواجه شدن با آن احساس خود را نادیده می‌گیرد و شروع به انکار شرایط می‌کند. سپس حالات روحی فرد به هم می‌ریزد و در شرایطی سخت و مملو از احساسات منفی قرار می‌گیرد. در این مرحله ممکن است فرد افسرده شود و یا ناراحتی شدیدی را تجربه کند. بعد از مدتی پذیرفتن واقعیت راحت‌تر می‌شود و فرد برای گذر از بحران عشقی به سمت جلو گام برمی‌دارد. سپس جدایی حقیقی را تجربه می‌کند و برای ساخت آینده‌ای بهتر برنامه‌ریزی می‌کند.
حقیقت این است که در ابتدا شکست عشقی برای خانم‌ها سخت‌تر است و احساسات بد و سخت‌تری را تجربه می‌کنند، اما آمارها نشان می‌دهد که خانم‌ها سریع‌تر بهبود پیدا می‌کنند و می‌توانند برای زندگی و عشق جدید برنامه‌ریزی کنند. اما مردها احساسات خود را کمتر بروز می‌دهند و ممکن است تا سال‌ها از ورود به فضای عشق و عاشقی و یا تشکیل زندگی جدید اجتناب کنند.
بعد از تجربه شکست عشقی ممکن است احساساتی نظیر سرخوردگی، بدبینی، خورد شدن، ناامیدی، احساس گناه، درماندگی، بی‌حوصلگی، نفرت، انزوا و خشم را تجربه کنید. برخی افراد بعد از شکست عشقی اختلال در خواب، تغذیه و تغییراتی جدی در تمایلات جنسی را نیز تجربه می‌کنند.
مژده عاشوری
مژده شرف عاشوری

من مژده شرف عاشوری هستم؛ لیسانس مترجمی زبان انگلیسی و فوق لیسانس فیزیولوژی ورزش که سال‌هاست به صورت تخصصی می‌نویسم و ترجمه می‌کنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت می‌برم و علاقه زیادی به ترجمه و نوشتن محتوا در حوزه سلامت، تغذیه و پزشکی دارم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

2 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها