قرص آهن در کودکان؛ کودک من به چه میزان آهن در روز نیاز دارد؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

آهن یک ماده معدنی ضروری برای رشد و تکامل کودک است که به‌طور طبیعی در برخی غذاها یافت می‌شود. این ماده به خصوص برای کودکانی که در حال رشد هستند، اهمیت زیادی دارد و به اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها و اندام‌های بدن و ساخت برخی هورمون‌ها کمک می‌کند. آمارها نشان می‌دهد که کمبود آهن در میان نوزادان و کودکان خردسال ساکن کشورهای توسعه‌یافته بسیار زیاد است. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، معمولا کمتر با کمبود آهن مواجه می‌شوند.

درحالی‌که نوزادانی که شیر خشک مصرف می‌کنند، باید از شیرهای غنی‌شده از آهن استفاده کنند تا دچار کمبود آهن نشوند. میزان دوز قرص آهن برای کودکان 8 ساله با یک نوزاد 2 ماهه کاملا متفاوت است و به عوامل متعددی بستگی دارد. از همین رو مصرف مکمل‌های آهن باید زیر نظر پزشک انجام شود. اما کودکان در سنین مختلف به چه میزان آهن نیاز دارند؟ در این مقاله از مجله درمانکده می‌توانید با نکاتی مهم در مورد بهترین قرص آهن برای کودکان در سنین مختلف آشنا شوید.

چه کودکانی به قرص آهن نیاز دارند؟

مصرف قرص آهن در کودکان به جلوگیری از علائم کم‌خونی و همچنین رشد کودک کمک زیادی می‌کند. کودکانی که رژیم غذایی نامتعادلی دارند و یا با کمبود آهن متولد می‌شوند باید برای جذب آهن از مکمل‌های رژیمی استفاده کنند. معمولا کودکانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، نیازی به مصرف مکمل آهن ندارند. در ادامه می‌توانید با شرایطی که لازم است یک کودک از قرص آهن استفاده کند، آشنا شوید.

  • کودکانی که رژیم غذایی نامتعادلی دارند
  • کودکان مبتلا به بیماری‌های روده‌ای و عفونت‌های مزمن
  • نوزادان کم وزن و نارس
  • کودکانی که با کمبود آهن متولد می‌شوند
  • کودکانی که بیش از حد شیر گاو می‌نوشند
  • کودکانی که در معرض سرب قرار دارند
  • دختران نوجوان در سن بلوغ

بیشتر بدانید: قرص آهن چیست؟

اینفوگرافی کودکانی که به قرص آهن نیاز دارند.
معمولا کودکانی که با کمبود آهن متولد می‌شوند، کودکانی که رژیم غذایی نامتعادلی دارند و به صورت کم وزن و نارس متولد می‌شوند، لازم است از قرص و مکمل‌های آهن به صورت دوره‌ای استفاده کنند.

مقدار آهن مورد نیاز برای کودکان در سنین مختلف

میزان آهن مورد نیاز هر فرد بر اساس سن، جنسیت و رژیم غذایی که از آن پیروی می‌کند، متفاوت است. معمولا گیاه‌خواران به دو برابر بیشتر آهن نسبت به افرادی که گوشت استفاده می‌کنند، نیاز دارند. اما میزان آهن توصیه شده برای کودکان در سنین مختلف چقدر است؟ در ادامه می‌توانید با اندازه دقیق آهن مورد نیاز بدن کودکان آشنا شوید.

بیشتر بدانید: فواید قرص آهن در دوران عادت ماهانه چیست؟

تصویر شربت آهن مخصوص کودکان
میزان آهن مورد نیاز بدن یک نوزاد 6 ماهه با کودک 4 ساله متفاوت است و از همین رو باید قبل از شروع مصرف قرص آهن در کودکان با یک متخصص مشورت کنید.
  • تولد تا 6 ماهگی: 0.27 میلی‌گرم
  • 7 تا 12 ماهگی: 11 میلی‌گرم
  • 1 تا 3 سال: 7 میلی‌گرم
  • 4 تا 8 سال: 10 میلی‌گرم
  • 9 تا 13 سال: 8 میلی‌گرم

معمولا پسران نوجوان 14 تا 18 ساله باید 11 میلی‌گرم آهن در طول روز استفاده کنند. درحالی‌که دختران نوجوان در همین سن باید 15 میلی‌گرم آهن در روز مصرف کنند. در صورتی که قاعدگی دختران نوجوان شدید باشد، گاهش اوقات لازم است از مقدار آهن بیشتری در طول روز استفاده شود.

بیشتر بدانید: کاربرد شربت پلارژین کیدز چیست؟

اهمیت مصرف قرص آهن در کودکان

اگر کودک به کمبود آهن مبتلا باشد، پزشک برای تامین آهن مورد نیاز بدن از مکمل‌های آهن استفاده می‌کند. برای تشخیص کم‌خونی کودک لازم است یک نمونه کوچک از خون مورد بررسی قرار بگیرد و علائم کودک نیز توسط پزشک بررسی شود. کمبود آهن در کودکان موجب بروز مشکلاتی در رشد کودک می‌شود. اکثر کودکانی که به کبود آهن مبتلا هستند، از مشکلات رفتاری، کاهش اشتها، ضعف و افزایش تعریق رنج می‌برند. این کودکان معمولا رنگ‌پریده به نظر می‌رسند و انرژی کمتری نسبت به کم سن و سالان خود دارند.

تصویر کودکی که رنگ‌پریده است و در حال مصرف قرص آهن است.
قرص آهن برای کودکانی که از کمبود آهن رنج می‌برند، اهمیت زیادی دارند و به افزایش انرژی و بهبود رشد کودک کمک می‌کند.

به‌طورمعمول دوز قرص آهن در سنین مختلف متفاوت است و کودک باید با توجه به میزان کمبود آهن بدن خود از مکمل‌های آهن استفاده کند. معمولا قرص آهن برای کودکان 4 ساله حدود 10 میلی‌گرم آهن در روز است؛ درحالی‌که قرص آهن برای کودکان 10 ساله حدود 8 میلی‌گرم است. پزشک با در نظر گرفتن میزان کمبود آهن، سن، جنسیت و همچنین بررسی دقیق نتیجه آزمایش خون از دوز مناسبی از آهن برای کودک استفاده می‌کند.

انواع قرص آهن برای کودکان

به‌طورمعمول قرص آهن در کودکانی که کمی بزرگ‌تر هستند، استفاده می‌شود و برای کودکانی با سن کمتر از انواع دیگر مکمل‌های آهن استفاده می‌شود. به خاطر داشته باشید که قرص‌های آهنی که برای بزرگ‌ترها استفاده می‌شوند، به‌هیچ‌عنوان برای کودکان مناسب نیستند و نباید توسط کودکان مصرف شوند. در ادامه می‌توانید با انواع مکمل‌های آهن برای کودکان آشنا شوید.

بیشتر بدانید: قرص آهن در بارداری چه تاثیری دارد؟

اینفوگرافی انواع مکمل آهن
از رایج‌ترین انواع مکمل آهن برای کودکان می‌توان به قطره آهن، شربت آهن، پاستیل‌های آهن و قرص آهن مخصوص کودکان اشاره کرد.

قطره آهن مایع

یکی از موثرترین مکمل‌های آهن برای کودکان که جذب بالا و روش مصرف ساده‌ای دارد، قطره‌های آهن هستند. این قطره‌ها معمولا در بطری‌هایی که مجهز به قطره‌چکان هستند، ارائه می‌شوند و باید مستقیما در دهان کودک ریخته شوند. به خاطر داشته باشید که این مکمل‌های آهن موجب تیره شده و خراب شدن دندان‌های کودک می‌شوند و از همین رو باید از ریختن آن روی دندان‌ها اجتناب کنید و پس از مصرف حتما دندان‌های کودک را بشویید.

شربت آهن

نوع دیگری از مکمل‌های آهن که برای کودکان مناسب است، شربت‌های آهن هستند که معمولا با طعم‌های مختلف و همراه با ویتامین ارائه می‌شوند. هر قاشق چای‌خوری از این شربت‌ها حدود 7 میلی‌گرم آهن دارد و معمولا برای کودکانی که کمبود آهن شدید دارند، گزینه مناسبی نیستند.

بیشتر بخوانید:بهترین قرص سرماخوردگی کودکان

تصویر کودکی که در حال خوردن شربت آهن است.
شربت آهن یکی از انواع مکمل آهن است که با طعم‌های مختلفی تولید می‌شوند و برای کمبود آهن در کودکان موثر است.

قرص آهن جویدنی

اگر دادن شربت و قطره به کودک برایتان سخت است، می‌توانید از یک مدل مخصوص قرص آهن در کودکان استفاده کنید که طعم شیرینی دارد و قابل جویدن است. این قرص‌ها با طعم‌های جالبی تولید می‌شوند و از همین رو معمولا کودکان به خوردن آن علاقه دارند. این قرص‌ها به‌طورمعمول دارای دوزهای نسبتا کمی از آهن هستند و از همین رو برای کودکانی که کمبود آهن شدیدتری دارند، مناسب نیستند.

مکمل‌های پاستیلی

یکی دیگر از انواع مکمل‌های آهن برای کودکان پاستیل‌های خوش‌طعم آهن است که بدون هیچ رنگ و طعم مصنوعی تولید می‌شوند و معمولا کودکان به خوردن آن علاقه نشان می‌دهند.

قرص آهن

معمولا کودکان از سن 4 سالگی می‌توانند از قرص آهن استفاده کنند. این قرص‌ها معمولا در دوزهای مختلف برای کودکان طراحی شده‌اند و باید با توجه به شرایط کودک استفاده شوند.

بیشتر بدانید: مولتی ویتامین برای افزایش وزن کودک چی خوبه؟

عوارض مصرف قرص آهن در کودکان

مصرف مکمل و قرص آهن در کودکان می‌تواند موجب بروز مشکلات گوارشی مانند شکم درد و یبوست شود. هر چند قرص‌های آهن با معده خالی اثربخشی بیشتری دارند، اما برای کاهش عوارض گوارشی می‌توانید زمان مصرف قرص آهن در کودکان را تغییر دهید و آن را بعد از غذا به کودک بدهید.

فراموش نکنید که مصرف بیش از حد آهن می‌تواند خطرات جدی برای سلامت کودک ایجاد کند. بنابراین این قرص‌ها را زیر نظر پزشک و به صورت دوره‌ای به کودک بدهید. مطالعات نشان می‌دهد که مصرف بیش‌ازاندازه آهن می‌تواند موجب عوارضی مثل اسهال، استفراغ، کم‌رنگ شدن پوست و ناخن‌ها و ضعف کودک شود و حتی خطر مرگ ناشی از مسمومیت را در کودک افزایش دهد. در ادامه می‌توانید با عوارض رایج مصرف قرص آهن در کودکان آشنا شوید.

  • درد معده
  • حالت تهوع
  • اسهال
  • یبوست
  • مدفوع سیاه

در صورت لزوم می توانید با متخصص کودکان آنلاین مشورت کنید و هم می توانید به به صورت حضوری به فوق تخصص کودکان مراجعه کنید.

بیشتر بدانید: قرص آهن بدون عوارض گوارشی چیست؟

اینفوگرافی عوارض مصرف قرص آهن در کودکان
از رایج‌ترین عوارض مصرف قرص آهن در کودکان می‌توان به درد معده، حالت تهوع و استفراغ و همچنین یبوست اشاره کرد.

بیشتر بدانید: چه زمانی قرص آهن بخوریم؟

سخن نهایی

مصرف قرص آهن در کودکان مسئله‌ای است که باید زیر نظر پزشک و با در نظر گرفتن شرایط کودک استفاده شود. اگر کودک شما رنگ‌پریده به نظر می‌رسد و یا انرژی کمی دارد، می‌توانید همین حالا با یکی از متخصصین اطفال در درمانکده صحبت کنید و در صورت نیاز از آزمایش خون برای بررسی وضعیت کودک استفاده کنید. درمانکده به شما کمک می‌کند تا از طریق تماس صوتی، تماس تصویری و چت نوشتاری با بهترین متخصصین کشور ارتباط برقرار کنید و مشاوره دریافت کنید.

سوالات متداول

مقدار مصرف قرص آهن برای کودکان 7 ساله چقدر است؟

کودکان 4 تا 8 ساله باید در حدود 10 میلی‌گرم آهن در طول روز مصرف کنند که مقدار مصرف قرص آهن باید با در نظر گرفتن رژیم غذایی و میزان کمبود آهن بدن کودک مشخص شود.

کمبود آهن چه مشکلاتی برای کودک ایجاد می‌کند؟

کمبود آهن در کودکان می‌تواند روی رشد کودک موثر باشد و روی یادگیری، کسب مهارت‌های حرکتی، قدرت عضلانی و حتی سیستم بدنی او تاثیر بگذارد. مطالعات نشان می‌دهد کودکانی که به کمبود آهن مبتلا هستند، بیشتر دچار عفونت‌هایی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا می‌شوند.

چطور جذب قرص آهن در کودکان را افزایش دهیم؟

برای افزایش جذب قرص آهن در کودکان بهتر است قرص را یک ساعت قبل از غذا یا 2 ساعت بعد از غذا به کودک بدهید. همراه با قرص آهن مقداری آب پرتقال یا میوه‌های غنی از ویتامین c به کودک بدهید و اجازه ندهید کودک تا 2 ساعت پس از مصرف قرص آهن از نوشیدنی‌های کافئین‌دار یا مواد لبنی استفاده کند.

نابع: healthline، healthy.kaiserpermanente، caringforkids

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.7 / 5. تعداد رای‌ها 18

هنوز امتیازی ثبت نشده

مژده عاشوری
مژده شرف عاشوری

من مژده شرف عاشوری هستم؛ لیسانس مترجمی زبان انگلیسی و فوق لیسانس فیزیولوژی ورزش که سال‌هاست به صورت تخصصی می‌نویسم و ترجمه می‌کنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت می‌برم و علاقه زیادی به ترجمه و نوشتن محتوا در حوزه سلامت، تغذیه و پزشکی دارم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

3 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها