تبخال چشمی چیست و چه علائمی دارد؟

تبخال چشمی چیست و چه علائمی دارد؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

تبخال چشمی چیست

قرمزی چشم، سوزش و خارش داخل یا اطراف پلک، احساس حساسیت پوستی در نواحی چشمی، التهاب و  بسیاری از علائم دیگر، از نشانه‌های یک بیماری ویروسی به نام تبخال چشمی هستند. تبخال چشمی مثل دیگر انواع تبخال، بر اثر حمله ویروس هرپس سیمپلکس یا HSV نوع اول به وجود می‌آید. ویروسی که بعد از ورود به بدن می‌تواند تا مدت‏ها پنهان بماند اما با اولین تبخال، به سیستم عصبی مرکزی می‏‎رود و بعد از آن می‌تواند در اثر هر تغییری در بدن خودش را به اشکال مختلفی مثل تبخال لب، تبخال بینی یا تبخال روی چشم نشان بدهد.

بیشتر بخوانید: شایع‌ترین مشکلات ناحیه دور چشم

تبخال چشمی را چطور تشخیص بدهیم؟

تبخال چشمی را چطور تشخیص بدهیم؟
تبخال چشمی

اگر به شکل ناگهانی و بی‌دلیل احساس درد شدید در چشمتان کردید یا دیدتان دچار مشکل شد ممکن است تبخال چشمی در راه باشد. این علائم، مهم‌ترین و رایج‏ترین علائم تبخال چشمی هستند:

  • قرمزی و التهاب
  • سوزش
  • تورم در اطراف چشم و پلک‌ها
  • عفونت بی‌دلیل و مداوم
  • حساسیت بافت پوست اطراف چشم
  • احساس وجود جسم خارجی در چشم
  • ترشح بی‌دلیل
  • حساسیت به نور
  • خارش

علائمی مثل سوزش، خارش و حساسیت در انواع آلرژی‎ها هم رخ می‌دهند بنابراین ممکن است تشخیص تبخال چشمی را کمی سخت کنند، مهم  است که با ادامه دار شدن علائم حتما به متخصص پوست و مو مراجعه کنید. تبخال چشمی در واقع روی سطح چشم شما (همان قرنیه) التهاب و زخم ایجاد می‌کند و در موارد شدید آسیب‌های جبران‌ناپذیر به آن می‏زند. تبخال چشمی می‌تواند از طریق تماس با فرد آلوده به شما منتقل شود، حتی اگر هرپس در بدن آن فرد علامت چشمی نداشته باشد. مثلا اگر شما از یک حوله مشترک با فردی استفاده کنید که تبخال لب دارد، ویروس هرپس در بدن شما می‌تواند چشم را مورد حمله قرار بدهد. هرپس در اولین تماس (حتی از طریق تنفس) وارد بدن می‏شود و می‏تواند تا مدتی طولانی غیرفعال باشد و به دلایل مختلفی مثل تروما، اضطراب، آفتاب شدید یا حساسیت غذایی خودش را به شکل تبخال چشمی نشان بدهد.

بیشتر بخوانید: تبخال چیست؟ علت‌ها، علائم و راه‌های درمان تبخال

درمان تبخال چشمی

اگر تبخال چشمی در مراحل اولیه تشخیص داده شود، پزشک قطره و پماد چشمی تجویز می‏‎کند یا با داروهای ضدویروسی خوراکی آثار آن را از بین می‏برد. علاوه بر این ممکن است با اپلیکاتورهای مخصوص و و ظریف، نواحی درگیر ویروس هرپس را از چشم جدا کند. قرنیه یک بافت شفاف است و در افرادی که با تکرر زیاد تبخال چشمی می‎گیرند، این بافت ممکن است کدر شود و دید را دچار مشکل کند، در این موارد پیوند قرنیه نیاز خواهد بود. در مواردی که ویروس هرپس لایه‏های عمیق‏تری از بافت چشم را درگیر کرده باشد، قطره‏‎های کورتون‏دار می‏‎توانند التهاب چشم را کاهش بدهند، توجه داشته باشید که این قطره‏ها معمولا آخرین مرحله درمان هستند و به هیچ عنوان نباید خودسرانه از آن‎ها استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: ناخنک چشم چگونه درمان میشود؟

این نکته را نباید فراموش کنید که هرپس سیمپلکس بعد از فعال شدن (و تمام شدن دوره پنهان)، می‎تواند به مراتب برگردد و تبخال‎هایی در قسمت‌های مختلف بدن ایجاد کند، از جمله در چشم. تکرر تبخال چشمی تنها آزاردهنده و زشت نیست بلکه خطرات جدی برای بینایی فرد به دنبال دارد. به همین دلیل، پزشکان برای افرادی که در معرض بازگشت تبخال چشمی هستند، قرص‌های ضدویروس خوراکی تجویز می‎کنند تا به شکل منظم مصرف کنند. استفاده از عینک آفتابی، دوری از شرایط استرس‎زا و مراقبت از محیط اطراف هم از جمله اقدام‌هایی هستند که از بازگشت تبخال چشمی جلوگیری می‌کنند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.8 / 5. تعداد رای‌ها 62

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

5 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها